24.5.11

ΟΔΟΣ: Ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου

Σε λίγους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου Καστοριάς, καθώς έχει γίνει η προκήρυξη του έργου και τον επόμενο μήνα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του αναδόχου εργολάβου.
Το έργο –όπως δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος- προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικής επιφάνειας 3.719 τμ, αναμένεται να ανεγερθεί στο πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη και θα διαθέτει, εκτός από τους βασικούς χώρους (γραφεία, κρατητήρια κτλ), γυμναστήριο, κλειστό σκοπευτήριο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Σημειώνεται ότι στο στρατόπεδο Μαθιουδάκη, κυριαρχεί το επιβλητικό οθωμανικό κτήριο, το οποίο πλέον κινδυνεύει να κατεδαφιστεί (θυμίζοντας την κατεδάφιση του παλαιού γυμνασίου). Μπορεί βεβαίως να μην ενσαρκώνει κάποιο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό θαύμα που από μόνο του θα αρκούσε για τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου, αλλά με τις διαστάσεις και την ιστορία του, αντιπροσωπεύει επαρκώς τα δημόσια κτήρια της τελευταίας περιόδου της οθωμανικής κατοχής στην Μακεδονία, στα οποία διακρίνεται μια τάση εξευρωπαϊσμού και φιλελευθεροποίησης που αποτυπώνει σε ένα βαθμό τις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες καθώς και την προετοιμασία της απελευθέρωσης. Και μόνο το γεγονός, ότι στην Καστοριά αποτελεί το τελευταίο δείγμα αυτής της ιστορικής περιόδου, με αποτέλεσμα να είναι αναντικατάστατο, αρκεί για να επιβάλλει την κήρυξή του σε διατηρητέο και την λήψη κάθε μέτρου και φροντίδας για την προστασία και συντήρησή του.

Σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευσε η εφημερίδα με τίτλο "Άοπλο" στο 467 φύλλο της 13.11.2008




Σχετικά κείμενα: 

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος24/5/11

    Έκλεισαν 4-5 σχολεία γιατί λεφτά ΔΕΝ υπήρχαν και χτίζουν αστυνομικά τμήματα. Αν κλείσουν άλλα 4-5 σχολεία θα χτίσουν και φυλακές... είναι γραφτό σ'αυτόν τον τόπο ο λαός να εκπαιδεύεται στα κελιά και να μορφώνεται στα κρατητήρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ