24.12.11

ΟΔΟΣ: Όχι Ναί

ΟΔΟΣ 3.11.2011 / 614
  • Μια μέρα στην παρέλαση του ΟΧΙ
Η κατάρρευση (γι’ αυτό πρόκειται, έστω κι’ αν δεν συμβεί αμέσως) του πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου, όταν το βράδυ της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου εξήγγειλε την διενέργεια δημοψηφίσματος, μεταθέτοντας ακατανόητα ευθύνες χωρίς αντιστοίχηση στην κατάσταση, στους εξασθενημένους ώμους του ελληνικού λαού, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους.

Ανεξάρτητα απ’ αυτό, είναι προφανής η σημειολογία του διλήμματος μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι», με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, που μερικές ημέρες πριν, εξ αιτίας των επεισοδίων που σημειώθηκαν, οδήγησε τελικά στην γνωστή απόφαση του πρωθυπουργού. Η οποία ενδεχομένως να θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως υπαναχώρηση απ’ όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ελάχιστες ημέρες πριν. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η αυριανή διαδικασία στην ελληνική Βουλή, με αίτημα την ψήφο εμπιστοσύνης, ίσως και να επισπεύσει, ή και να ανατρέψει τις εξελίξεις.

Πάντως θεωρείται από τώρα εξαιρετικά πιθανό, να μην αποκαλυφθεί ποτέ αν η απόφαση είναι αποκλειστικά δική του ιδέα, ή επηρεάστηκε από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον όπως τον αδελφό του, ο οποίος όπως λέγεται αποτελεί τον σκιώδη εαυτό του.

Έτσι διακόπηκαν απότομα, οι χωρίς νόημα συζητήσεις των κηρύκων του συστήματος και του μεταπολιτευτικού κατεστημένου, για το θλιβερό πράγματι θέαμα του φραστικού προπηλακισμού του κ. Καρόλου Παπούλια στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, επειδή προσβλήθηκε το ύψιστο σύμβολο ενότητας του Έθνους, μεσολαβεί μεγάλη διαφορά. Πρωτίστως διότι οι χονδροειδείς, αγενείς και άκομψες αποδοκιμασίες, δεν στρέφονταν κατά του θεσμού, με τον οποίο τιμάται και υπηρετεί ο πρόεδρος (και όχι το αντίθετο), αλλά είχαν προσωπικό ύφος, αφού και ο ίδιος είναι πολιτικός, παρελθόν αλλά και παρόν. Και δευτερευόντως, γιατί δεν μπορεί να υποστηρίζεται στα σοβαρά ότι υπάρχουν πρόσωπα-σύμβολα, πρόσωπα-ταμπού τα οποία δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κριτικής. Αυτές οι ανοησίες εξηγούν εν μέρει το σημερινό κατάντημα.  Πόσο μάλλον που υποτίθεται ότι όλα τα αξιώματα και οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται γι’ αυτόν. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, που εκπροσωπεί πολιτειακό θεσμό, έχει κατ’ επανάληψη αποδοκιμαστεί, χωρίς να μιλήσει κανείς ποτέ για ιεροσυλία.

Ωστόσο, αν και πιθανό να είναι απλή σύμπτωση, σημασία έχει να παρατηρηθεί ότι το νέο «ΟΧΙ» των ασύντακτων πληθών που διαμαρτυρήθηκαν άκομψα (καθώς και οι χειρονομίες των μαθητών που παρήλαυναν), είναι το κρίσιμο γεγονός που φαίνεται έπεισε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει το δημοψήφισμα και την ψήφο εμπιστοσύνης, αιφνιδιάζοντας το σύνολο του πολιτικού κόσμου, τον ελληνικό λαό, καθώς και την παγκόσμια πολιτική και οικονομική τάξη, προκαλώντας θύελλα αρνητικών επιπτώσεων. Θέτοντας το δίλημμα «ναι» ή «όχι», μεταθέτει την ευθύνη των συνεπειών ενός -ορατού πια- καταποντισμού της Ελλάδας στα κόμματα και τον απλό ελληνικό λαό. Ο άπαξ Παπανδρέου, αεί στις εκπλήξεις Παπανδρέου εστί.


  • Το ΟΧΙ είναι ΠΟΤΕ (έως τώρα) στην Καστοριά

Μόνο ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Καστοριάς γλύτωσε μέχρις στιγμής από το κίνημα των αγανακτισμένων, οι πιο θερμοκέφαλοι των οποίων μάλιστα αποδεικνύεται ότι ανήκουν στον χώρο του ΠαΣοΚ.
Όντας από τους ελάχιστους που γνώριζε για τις σκέψεις του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, ή απλά θέλοντας να αποφύγει μια πρώτη δημόσια αποδοκιμασία, ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος προτίμησε τελικά να αφήσει κενή την θέση του στην εξέδρα των… επισήμων κατά την επετειακή παρέλαση της πόλης της Καστοριάς, την περασμένη Παρασκευή. Έτσι δεν εκτέθηκε σε πιθανό κίνδυνο από τον «απλό» «λαό», που κάποτε για όλους αυτούς ήταν ο «υπερήφανος» και «κυρίαρχος», ενώ τώρα πια σε όλους αυτούς μοιάζει «όχλος», «μπαχαλάκιας», «μειοψηφία», «φασιστοειδή», κοκ. Αναμένεται βέβαια να διαπιστωθεί ποια θα είναι η στάση του στην παρέλαση της 11ης Νοεμβρίου της Καστοριάς, παρά το γεγονός ότι εκτιμάται δυναμική επανεμφάνιση με μηνύματα σε όσους τον αμφισβητούν.

Στην εξέδρα των επισήμων, αυτό το ιερό άβατο ή άγιο βήμα της εγχώριας ματαιοδοξίας και πολιτικής υποκουλτούρας, στην Ιθάκη ακόμη και των πιο κενοδόξων που καταγράφτηκαν ως φάρσα στην πολιτική ιστορία της Καστοριάς, στην παρέλαση της Καστοριάς έμειναν τελικά μόνοι οι βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος Καστοριάς. Σε βάρος των οποίων δεν εκδηλώθηκε καμμιά άξια λόγου αντίδραση. Προφανώς τους προστατεύει μέχρι τώρα το γεγονός ότι δεν έχουν ιδιαίτερα αποφασιστική συμβολή στην κατάσταση.

Κι’ όμως, ο κίνδυνος να εκτεθούν και οι ίδιοι σύντομα, επαναλαμβάνοντας λάθη και παραλείψεις της πολιτικής που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της χώρας και του λαού παρουσιάζεται άμεσος. Σχεδόν επί θύραις.
Δεν νοείται να βουλιάζει η Ελλάδα από την ολέθρια άσκηση της πολιτικής, την διαπλοκή, την κάκιστη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, τα σκανδαλώδη δώρα σε προνομιούχους τάξεις, και παρά ταύτα στον Δήμο Καστοριάς, ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανάληψη της αρχής, να δείχνουν έτοιμοι να επαναλάβουν τα ίδια και ίσως ακόμη χειρότερα λάθη.




  • Τα ΝΑΙ του Δήμου Καστοριάς

Δεν μπορεί για παράδειγμα, στον Δήμο Κοζάνης, μόλις τον τελευταίο μήνα να ανακοινώνεται η ανέγερση νέας δημοτικής βιβλιοθήκης προϋπολογισμού 7,34 εκατομμυρίων ευρώ, ή 12 εκατομμύρια ευρώ για την ΔΕΥΑ Γρεβενών για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης,  ώστε να καταργηθούν οι αμιαντοσωλήνες, ή σε μικρότερες περιοχές της Φλώρινας, μεγάλα έργα υποδομής, όπως η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Μελίτη με προϋπολογισμό 2,1 εκατομμύρια ευρώ, και στην Καστοριά, στην πόλη της Καστοριάς ειδικώτερα, από την μια πλευρά ο Δήμος να μην έχει ξεκινήσει ούτε ένα μεσαίο (πόσο μάλλον μεγάλο) έργο υποδομής, και από την άλλη πλευρά (στο πλαίσιο μιας πρακτικής της αρμόδιας αντιδημαρχίας, που αν μη τι άλλο είναι παλαιοκομματική και ανεπίκαιρη) να έχουν αποφασίσει να ανακτασκευάσουν την… κατασκευασμένη νότια παραλία, και συγκεκριμένα το τμήμα από το Διοικητήριο μέχρι τον Σταυρό.

Αυτό, σε συνδυασμό με την είδηση ότι θα σπαταληθούν 120.000 ευρώ για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του Δήμου, χτυπούν την σειρήνα του συναγερμού στον λαό, αφού είναι ενδείξεις ότι η δημοτική αρχή αρκείται σε περιττά έργα, ή έργα βιτρίνας, την ώρα που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες για ανοικτές πληγές της καθημερινότητας του δημότη της Καστοριάς. Από την λίμνη, που η μόλυνση και η ρύπανση της επανήλθε δριμύτατη, έως την εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου τριτοκοσμικής πόλης που παρουσιάζεται στα ενδότερα.

Κι’ αν από μια πρώτη προσέγγιση, στα αυτιά και μάτια των αθώων και ανυποψίαστων, ίσως και να μην υπάρχει κάτι το αμέσως μεμπτό από ένα έργο που ακούγεται «ωραίο», ίσως να μην διατηρηθεί αυτή η εντύπωση αν γίνει αντιληπτό, ότι η νότια παραλία, είναι από κάθε άποψη ολοκαίνουργια. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά επί Ανδρέα Οικονομίδη, που αποτελεί τον δήμαρχο που παρέδωσε σημαντικό έργο υποδομής, και ανακατασκευάστηκε 2η φορά επί δημαρχίας Δημ. Παπουλίδη, ο οποίος στην πρώτη θητεία του συνέχισε τις τομές του προκατόχου του.

Ώστε στην πραγματικότητα η παραλιακή ζώνη του πεζοδρομίου να μην χρειάζεται τίποτε περισσότερο. Παρά μόνο σεβασμό από τον Δήμο, τις επιχειρήσεις και τους θαμώνες. Και κυρίως τήρηση της τάξης και της νομοθεσίας. Και γι’ αυτό αποτελεσματική επιτήρηση, από την δημοτική αστυνομία, που πρέπει να σταματήσει να εξαντλείται σε ρόλο τροχονόμου εξουσίας. Χρειάζεται συντήρηση στα πράσινα παρτέρια που υποφέρουν απ΄ όσους συνειδητά ή απλά ασυνείδητους τα καταπατούν, και έναν Δήμο που θα πρέπει να αναζητεί ευθύνες για τις καταστροφές που προκαλούν στην δημοτική περιουσία οι κάθε λογής υπεύθυνοι.

Δεν έχει ανάγκη η ζώνη των πεζοδρομίων της νότιας παραλίας από άλλα χιλιάδες ευρώ που θα κατασπαταληθούν (στο ποσό των 1.200.00,00 ευρώ ανέρχεται μέχρι στιγμής ο προϋπολογισμός του εξωραϊσμού της νότιας παραλίας!), για κάτι που όχι μόνο δεν χρειάζεται, αλλά ακόμη χειρότερα, μοιάζει να υπηρετεί (στην καλύτερη περίπτωση, για να μην αναφερθεί κάτι άλλο) την άτυπη σχέση της κάθε δημοτικής εξουσίας με το εύκολο πολιτικό θήραμα, καταστηματαρχών και θαμώνων, που νομίζει ότι η Καστοριά αρχίζει και τελειώνει εκεί. Ούτε έργα που -χωρίς αμφιβολία- μέσα σε λίγους μήνες αφ’ ότου παραδοθούν, δεν θα μοιάζουν με τα δήθεν όμορφα και τα δήθεν ανθεκτικά που σχεδιάστηκαν.    

Γι’ αυτό η απόφαση του Δήμου Καστοριάς να σπαταλήσει το υστέρημα του Καστοριανού λαού σε άχρηστα έργα, και να αναλωθεί στα επιφανειακά έργα, την ώρα που το εσωτερικό της πόλης δεινοπαθεί από απουσία των στοιχειωδέστερων, αποτελεί την συνέχεια λάθος επιλογών, που αποτελεί δημοτική παράδοση. Η οποία, μπορεί να περνούσε απαρατήρητη από την νιρβανίζουσα κοινωνία της πόλης, για πολλά χρόνια στο παρελθόν, όταν αμείβονταν με δεκάδες χιλιάδων ευρώ άχρηστοι και οκνηροί, ανίκανοι και αποτυχημένοι, για να αλλάξουν δήθεν την Καστοριά.

Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί στην δημοτική αρχή της εξέδρας και της επισημότητας, τωρινή ή αυριανή, ότι στο προσεχές μέλλον, σε κάποιες από τις παρελάσεις του «απλού» λαού μπροστά από την εξέδρα των… επισήμων, ο κόσμος που τους ψήφισε θα συνεχίσει να μασάει το χόρτο του τουρισμού, της φυσικής ομορφιάς, της παράδοσης, της δήθεν δικής τους Καστοριάς, μια πόλης με βιτρίνα, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Γι’ αυτό τα όσα συνέβησαν στις ανά την Ελλάδα παρελάσεις θα ήταν χρήσιμο ως δίδαγμα πρώτο: Να τηρούν τα «ού» των δέκα εντολών, πριν γίνουν τα «ού» των συγκεντρωμένων.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Νοεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 614


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος4/11/15

    ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ:
    "Στην εξέδρα των επισήμων, αυτό το ιερό άβατο ή άγιο βήμα της εγχώριας ματαιοδοξίας και πολιτικής υποκουλτούρας, στην Ιθάκη ακόμη και των πιο κενοδόξων που καταγράφτηκαν ως φάρσα στην πολιτική ιστορία της Καστοριάς, στην παρέλαση της Καστοριάς ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ