28.12.11

ΟΔΟΣ: Μία «επιβεβλημένη» και «εξηγήσιμη» απόφαση-παράλειψη

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΟΔΟΣ 1.12.2011 / 618

Έχει αποδειχθεί ότι στην σύγχρονη Καστοριά, αν η τυχόν πανελλήνια φήμη ενός συμπολίτη δεν πουλά με την ευκολία της κοινωνικής, αθλητικής, τηλεοπτικής κουλτούρας, ο Δήμος Καστοριάς συνήθως όχι μόνο κωφεύει, αλλά μπορεί και να αγνοεί κιόλας. Πόσο μάλλον να ρίξει τα τείχη για να σε υποδεχθεί, ή έστω να σε τιμήσει τουλάχιστον ισότιμα.

Έτσι παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Καστοριάς, για λόγους ουσιαστικούς ή λόγους ως προς το θεαθήναι, διοργανώνει υπό την αιγίδα του εκδηλώσεις παρουσίασης συγγραφικών ή ποιητικών έργων ίσως και μέχρι του επιπέδου του τσελεμεντέ, αρκεί να επιτρέπονται οι φωτογραφίες για να εμπλουτίσουν το πολιτικό άλμπουμ των δημοτικών και κοινοτικών αρχόντων, είναι ο ίδιος Δήμος, που δεν κατόρθωσε να τιμήσει έστω και σιωπηλά έστω και έμμεσα τον καστοριανό συγγραφέα κ. Ηλία Παπαμόσχο, του οποίου ήδη από τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο του με τον τίτλο «Ο μυς στην καρδιά» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Έτσι, αν και τα λογοτεχνικά περιοδικά αλλά και μεγάλες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας όπως την π. Κυριακή συνέβη με την «Καθημερινή της Κυριακής», που καταχώρησε συνέντευξη με τον συγγραφέα ακριβώς εν όψει του νέου βιβλίου του (αναδημοσιεύεται στην σελ. 14), προβάλλουν διθυραμβικά το ιδιαίτερα σημαντικό συγγραφικό έργο του Καστοριανού Ηλία Παπαμόσχου -στα έργα του οποίου δεσπόζει η Καστοριά ως φυσικό, ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο- ο Δήμος Καστοριάς με την αδιαφορία του να επιληφθεί όταν έπρεπε, αλλά και την λάθος ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, ώθησε τα πράγματα. Ώστε ο σπουδαίος συμπολίτης συγγραφέας να αποφασίσει τελικά, για μια ακόμη φορά να προχωρήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του, χωρίς την παραμικρή συμπαράσταση του Δήμου Καστοριάς. Συγκεκριμένα, το βιβλίο του κ. Παπαμόσχου «Ο  μυς της καρδιάς» θα παρουσιαστεί στις 21 Ιανουαρίου 2012 στο Nautical Hall με δική του επιμέλεια και σε συνεργασία φυσικά με τον εκδοτικό του οίκο.

Η ΟΔΟΣ κρίνει «επιβεβλημένη» και «εξηγήσιμη» την απόφαση-παράλειψη του Δήμου Καστοριάς. Ο οποίος θα συνεχίσει απερίσπαστος το μεγάλο πνευματικό και υλικό του έργο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την 1η Δεκεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 618

Σχετικά με το νέο βιβλίο:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος2/1/12

    Ο κ. Παπαμόσχος να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που δεν καπακώθηκε από τις "δράσεις" του Δήμου, αυτό μόνο κομπλιμέντο μπορεί να είναι γι αυτόν και για όλους όσους καταπιάνονται με ουσιαστικά πράγματα και το κάνουν σωστά και με επαγγελματισμό. Δεν χρειάζεται ο Παπαμόσχος τον Δήμο Καστοριάς αλλά ανάποδα. Και για πολλούς πλέον, η σφραγίδα του Δήμου είναι δυσφήμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ