8.2.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε στοιχεία της θεματολογίας μερικών ομάδων που συμμετείχαν στην «παρέλαση» (ο Θεός να την πει παρέλαση) στα «Ραγκουτσάρια 2012». Για τον πολύ απλό λόγο ότι μέχρι χθες νόμιζα ότι τα φαλλικά σύμβολα με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν στην παρέλαση και είναι γνωστά από έθιμα άλλων περιοχών της Ελλάδας την περίοδο της Αποκριάς, δεν έχουν στοιχεία χυδαιότητας παρά μόνο εκεί που αποτελούν μέρος της τοπικής παράδοσης.

Στην περίπτωση των καρναβαλιών της Καστοριάς ήταν η πρώτη φορά που μπήκαν στην παρέλαση με μαζικότητα αλλά και την συνοδεία τίτλων, επιγραφών και φράσεων που έκαναν το θέαμα κακόγουστο αν όχι χυδαίο. Στο απίστευτο πανηγύρι συμμετείχαν και εξωτερικοί παράγοντες που αναμετέδιδαν το καρναβάλι, με υπονοούμενα, βωμολοχίες και άλλα συναφή. Κορυφαία στιγμή η θέα σχεδιασμένης τουαλέτας με παρουσιάστρια να αναρωτιέται για τινάγματα ανδρικής σωματικής ανάγκης.

Τελικά απ’ ό,τι κατάλαβα είτε ο εθνικισμός διακρίνει αυτούς που αποφάσισαν να επενδύσουν με εξαρτήματα τις στολές του, είτε νοιώθουν κάπως σαν τον Αριστοφάνη ή τον Διόνυσο, είτε προσπαθούν να απαλλαχτούν από άλλα στερεότυπα με τα οποία έχουν ταυτιστεί. Δεν ξέρω τι ήθελαν να πουν και να αποδείξουν περισσότερες από μια παρέες της παρέλασης με αυτά τα πράγματα. Εκτός κι’ αν αληθεύει βέβαια ότι, με αφορμή τα καρναβάλια συχνά το υποσυνείδητο εκδηλώνεται αυθεντικά και ειλικρινά, προβάλλοντας αυτό που πράγματι έχει ανάγκη.

Τα συλλυπητήριά μου στην Καστοριά. Αφού πρώτα την έσωσαν από τις θέσεις διοίκησης του Δήμου Καστοριάς, τώρα την δοξάζουν ακόμη περισσότερο. Μεγάλο κατόρθωμα.

Α.Μ.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 624

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ