9.3.12

ΟΔΟΣ: Κοινωνική ευαισθησία;

Η ανακοίνωση ότι ο Δήμος Καστοριάς σχεδιάζει να εφαρμόσει, προφανώς σε συνεργασία με άλλους φορείς, το «κοινωνικό παντοπωλείο», διαθέτοντας τρόφιμα και αναλώσιμα νοικοκυριού ως ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και έμπρακτη απόδειξη υποστήριξης κατοίκων και δημοτών της Καστοριάς που οικονομικά είναι ανήμποροι, ακούγεται καλή αλλά καθόλου πρωτότυπη ως ιδέα. Μιας και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν βομβαρδίσει οι ειδήσεις ότι ανάλογα «παντοπωλεία» έχουν εμφανιστεί και ήδη λειτουργούν σε πλείστες πόλεις της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις, ότι και αυτή η καθόλου πρωτότυπη ιδέα, θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους παράγοντες του Δήμου Καστοριάς, που κάνουν τα πάντα για να πείσουν ότι είναι κι’ από πάνω ευεργέτες, οικτίρμονες και ελεήμονες, με ξένα λεφτά εννοείται.

Ένα είδος πρέσβεως, και πρέσβειρας της Unesco δηλαδή, έστω της καλής θελήσεως. Ενώ δεν είναι τίποτε απ’ όλα αυτά, και εκφράζονται ήδη φόβοι ότι και το κοινωνικό παντοπωλείο, θα χρησιμοποιηθεί ως προεκλογικό εφαλτήριο για την επόμενη 5 ετία δημοτικής περιόδου.
Αυτά απομένει να αποδειχθούν ή όχι από την πράξη. Ωστόσο τα έως στιγμής πεπραγμένα της μιας χρονιάς που πέρασε, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για ελπίδες.

Πώς μπορεί να εκτιμηθεί μια χειρονομία, κοινωνικής υποτίθεται ευαισθησίας, ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο  που κορυφωνόταν η οικονομική κρίση και αγωνιούσαν οι Καστοριανοί για την επιβίωσή τους, για ένα ολόκληρο μήνα, ολόκληρο πολυμελές κλιμάκιο του Δήμου Καστοριάς, με την δικαιολογία της τουριστικής προβολής της περιοχής (σαν να είναι managers τουριστικού πρακτορείου, και όχι αιρετοί), όργωσαν την Ελλάδα από Ρόδο σε Καλαμάτα, Πάτρα και φυσικά Αθήνα.

Αυτές τις εκπληκτικές δραστηριότητες των τριάντα συνεχόμενων ημερών, με τα παγκοσμίως άγνωστα αποτελέσματα, έχει έως στιγμής στο ενεργητικό της η Τουριστική επιχείρηση, με έξοδα full pension από το υστέρημα του καστοριανού λαού. Η Τουριστική του Δήμου Καστοριάς ετοιμάζεται να ταξιδέψει μάλιστα μέσα στο 2012, και να επεκτείνει τα τουριστικά φτερά της όπως δήλωσε, σε Κύπρο, Ισραήλ και Αυστρία.

Όταν, και πάλι ως τουριστικοί managers, ανάλωσαν 120.000,00 ευρώ (!) για λαμπιόνια και μικρά στολιδάκια, για να θαμπώσουν με την νυχτερινή ομορφιά της Καστοριάς τους επισκέπτες της (μιας και την ημέρα η ομορφιά της αγνοείται, ενώ τα δήθεν στολίδια τοποθετήθηκαν κυρίως σε εμπορικές ή κάπως κεντρικές περιοχές), ενώ παράλληλα, αυξάνουν τους δημοτικούς φόρους και επιβάλλουν στους καταναλωτές της ΔΕΥΑΚ ένα από το πιο ακριβά νερά ανά το πανελλήνιο, δεν μπορεί παρά όλα αυτά να είναι δεδομένα που προβληματίζουν σχετικά με το κίνητρο και την κοινωνικότητα, επομένως και με την λειτουργία του παντοπωλείου.

Όταν, εύποροι τουρίστες με τα καγέν και τα 4X4 που έρχονται στην Καστοριά, έχουν ελεύθερη ελεγχόμενη στάθμευση, αφού έχουν διατεθεί θέσεις δωρεάν στάθμευσης στα ξενοδοχεία, αντιθέτως οι άνεργοι και φτωχοί Καστοριανοί πρέπει να πληρώνουν για να σταθμεύουν. Και ενώ οι αρχές, μηδέ της Τροχαίας εξαιρουμένης, κόβει κλήσεις σ’ όσους δημότες σταθμεύουν και τα Σαββατοκύριακα μπροστά από τις άδειες θέσεις ταμπού που προορίζονται -με προκλητική και άνιση διάκριση- για δημόσιους λειτουργούς π.χ. μπροστά και απέναντι από τα Δικαστήρια, ενώ μάλλον κάνουν ότι σφυρίζουν αδιάφορα όταν στα ίδια σημεία σταματούν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, ή τουριστικά λεωφορεία.

Όταν αντί να καταργήσουν τα τέλη, ή και το ίδιο το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ), διότι με τον τρόπο που εφαρμόζεται στην πραγματικότητα είναι για να γεμίζει τα ταμεία του Δήμου από το υστέρημα του απλού (και φτωχού) δημότη, και για να υπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις των υπευθύνων, ενώ η πράσινη κάρτα του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης του Δήμου Καστοριάς αυξήθηκε κατά 67% (όπως αυξάνονται συνεχώς και οι δημοτικοί φόροι), προφανές και εύλογο είναι να απορεί κανείς και να αμφιβάλλει, για το τι ακριβώς θα πουλά το κοινωνικό παντοπωλείο, και τι ακριβώς εννούν με την όρο «κοινωνική ευαισθησία»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ