31.3.12

Αυστηρό μήνυμα

Αυστηρό μήνυμα του Φαναρίου προς την Eκκλησία της Μόσχας για το Αγιο Όρος

Αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά του Αγίου Όρους απευθύνει με ανακοινωθέν, που εξέδωσε για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Με ένα λιτό ανακοινωθέν του, σχεδόν 15 ημέρες μετά την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλεί το Πατριαρχείο Μόσχας -αποφεύγοντας να το κατονομάσει- να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά της Αθωνικής Πολιτείας.
«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εξ αφορμής γενομένων δηλώσεων εκ μέρους αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας επί του ως άνω θέματος, υπενθυμίζει ότι το Άγιον Όρος, κανονικόν έδαφος αυτού, αποτελείται μεν από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών», τονίζεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε στο Φανάρι υπό την Προεδρεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.Το ανακοινωθέν:

Συνήλθε, σήμερον, 10 Ιανουαρίου 2012, υπό την προεδρείαν της Α.Θ.Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τακτικήν συνεδρίαν αυτής, κατά την οποίαν, μεταξύ άλλων, συνεζήτησε και το ανακύψαν θέμα της προφυλακίσεως του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.
Επί του θέματος τούτου ανακοινούνται τα εξής:
1. Η Α.Θ.Παναγιότης και η περί Αυτήν Αγία και Ιερά Σύνοδος εκφράζουν την λύπην αυτών δια την ουτωσί διαμορφωθείσαν κατάστασιν ως προς την εν λόγω υπόθεσιν.
2. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, κατά παγίαν τακτικήν αυτού, σεβόμενον την ανεξαρτησίαν της Δικαιοσύνης, αποφεύγει πάντοτε πάσαν ανάμειξιν εις εκκρεμούσας δικαστικάς υποθέσεις, δοθέντος, άλλωστε, ότι αγνοεί το περιεχόμενον της σχετικής δικογραφίας.
3. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εξ αφορμής γενομένων δηλώσεων εκ μέρους αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας επί του ως άνω θέματος, υπενθυμίζει ότι το Άγιον Όρος, κανονικόν έδαφος αυτού, αποτελείται μέν από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Εν τοις Πατριαρχείοις,
τη 10η Ιανουαρίου 2012

Εκ της Αρχιγραμματείας
της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ