15.11.12

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΜΠΟΥΣΙΟΥ: Frankfurter Allgemeine Zeitung




Η Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι μια από τις πιο έγκυρες εφημερίδες της Γερμανίας.  Η ανταπόκρισή της από την Καστοριά που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου 2012, σε αρκετά σημεία είναι για εμάς απαξιωτική έως και προσβλητική. Αυτό σίγουρα μπορεί να μας πικράνει και να μας εξοργίσει. Μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε στο βαθμό που παραποιεί την πραγματικότητα, στο βαθμό που μας κρίνει αφ’ υψηλού και με αλαζονική διάθεση. Όμως αυτό δεν θα μας ωφελήσει.

Αντίθετα θα κερδίσουμε πολλά: 
Αν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν το γερμανό ανταποκριτή να είναι τόσο επικριτικός μαζί μας και τόσο δεικτικός. Αν παρατηρήσουμε τα έργα μας και τους εαυτούς μας με το μάτι ενός ουδέτερου παρατηρητή. Αν κάνουμε την αυτοκριτική μας πριν μας παρασύρει ο θυμός.
Γιατί μόνον έτσι θα βρούμε τη δύναμη και τις ευκαιρίες να βελτιώσουμε τη ζωή μας.
Ο κύριος Φούχτελ φαίνεται να είναι ένας άνθρωπος καλών προθέσεων. Με τον τρόπο του επιθυμεί να βοηθήσει πραγματικά.  Ας προσπαθήσουμε να τον αφουγκραστούμε. Να αντιληφθούμε τι είναι αυτά που θέλει να μας μεταδώσει.

Αιμίλιος Μπούσιος



5 σχόλια:

  1. Στην 6η σειρά από το τέλος του κειμένου υπάρχει ένα ΓΑΤΙ ενώ θα χρειαζόταν μονάχα ένα ..."γιατί"!!!

    Κατά τα άλλα συμφωνώ απεριφράστως με τον κ. Μπούσιο. Ώρα να καταλάβουμε πως δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών για το (καταστρεπτικό αυτή τη φορά) χάλι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/11/12

    Ωραία τα λες, κύριε Τσίγκα, και συμφωνώ μαζί σου. Να συμπληρώσω κι εγώ μια διόρθωση: ο Γερμανός ανταποκριτής είναι μάλλον δηκτικός παρά δεικτικός (δεκτικός δεν ξέρω αν είναι).

    Είσαι όμως, αδελφέ μου, και τυχερός... η ΣΖ είναι απασχολημένη σε άλλη ανάρτηση!
    Πώς να το κάνουμε; Έκαστος εις το είδος του κι ο Λουμίδης στους καφέδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/11/12

    Ώπα! Μας την έπεσαν φιλόλογοι;

    δεικτικός -ή -ό [δiktikós] Ε1 : (γραμμ.) που δείχνει: Δεικτικά μόρια. Tο “να” είναι δεικτικό μόριο. Δεικτικές αντωνυμίες, με τις οποίες δείχνουμε ένα πρόσωπο ή ένα πράγμα, την ποσότητα ή την ποιότητα ενός ουσιαστικού.
    [λόγ. < ελνστ. δεικτικός, αρχ. σημ.: `ικανός να αποδείξει΄]

    δηκτικός -ή -ό [δiktikós] Ε1 : (λόγ.) που είναι οξύς, προσβλητικός στα λόγια, στο ύφος του: Δηκτικά λόγια. Δηκτικό χιούμορ. δηκτικά ΕΠIΡΡ.
    [λόγ. < αρχ. δηκτικός]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλος Ανώνυμος16/11/12

    Κιεσύ τί πρόβλημα έχεις μετους φιλολόγους; Εκτός αν αγαπάς τόσο πολύ, που τους βλέπεις παντού. Μη σκιάζεσαι! Ο κ. Τσίγκας είναι γιατρός. Για το άλλο πρόσωπο, ο Θεός κι η ψυχή του αν είναι όντως φιλόλογος. Όχι όμως και "μάς την πέσανε"... μια αγαπητική προσέγγιση έκαμαν οι άνθρωποι. Κι όποιος κατάλαβε, ό,τι κατάλαβε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε υπ' αριθ. 21 και του δεύτερου κατά σειράν σχολίου...
    Δεν μπόρεσα να πιάσω το υπονοούμενο σου για τους καφέδες του Λουμίδη και για τα καραούλια με την κ. Ζορπίδου (στην υπεράσπιση της τιμής του γερμανικού έθνους ίσως;).
    Πάντως ο Γερμανός (ο Πρόξενος τουλάχιστον) είναι ..."δεκτικός" στις πισώπλατες μπουνιές από αγανακτισμένους συνδικαλιστές των ΟΤΑ. Κι είχε το χιούμορ και την ψυχραιμία να το χαρακτηρίσει αυτό απλώς "περίεργη πρόσκληση για καφέ"...
    Αυτόν τον Λουμίδη εννοούσες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ