16.12.12

ΟΔΟΣ: Της Αλεξιάδος



ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ πριν, αναγνώστης της εφημερίδας με επιστολή του είχε επισημάνει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του, η εκδήλωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Καστοριά: Ιστορία-Μνημεία & Τέχνη – Πολιτισμός, 1385-1912», με ημερομηνίες διεξαγωγής 7-10 Νοεμβρίου 2012 δεν επρόκειτο να γίνει. Από τους υπαινιγμούς των αναφορών εκείνου του ανώνυμου σχολίου προέκυπτε ότι κατ’ αυτό, η οργάνωση έπασχε και ότι ανακοινώθηκε για να ανακοινωθεί και να κοσμήσει τον… πλούτο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης.

ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ από ανακοίνωση του δημάρχου Καστοριάς, τελικά ναυάγησε το συνέδριο. Με δικαιολογία την οικονομική συγκυρία, όπως το κρυολόγημα σε περιπτώσεις που ματαιώνονται πολύ πιο σημαντικά πράγματα.

ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ που διέθεσε ήδη δεκάδες αν όχι περισσότερα χιλιάδες ευρώ για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις εγνωσμένου και αμφίβολου κύρους, η δικαιολογία ακούγεται μεν διπλωματική αλλά όχι πειστική. Δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν την φιλοξενία μερικών ξενοδοχείων για λίγους προσκεκλημένους, την στιγμή κατά την οποία στην «Αλεξιάδα», είχαν εξασφαλίσει δωρεάν ξενοδοχεία για δεκάδες, ακόμη και από την Ιταλία αφιχθέντες; Δεν ακούγεται και πολύ πειστική η δικαιολογία.

ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ το ζήτημα του αν αρνήθηκαν «διακριτικά» την συμμετοχή τους –λόγω κρυολογήματος ή ανειλημμένων υποχρεώσεων φυσικά- επιφανείς ιστορικοί και εισηγητές με ηχηρά ονόματα που απλά δεν ήθελαν να αναμειχθούν σε μια διοργάνωση με στοιχεία αμφίβολης επιτυχίας. Μιας οργάνωσης μόνο για τους τίτλους και τα προεκλογικά φυλλάδια των φιλόδοξων διοργανωτών της.
Να που η κρίση δίνει διεξόδους, δια πάσαν νόσον.



* * *

Απόσπασμα από Λόγο & Αντίλογο

[...] Όμως φαίνεται ότι το συνέδριο βαίνει προς ματαίωση, καθ’ ότι δεν είχε την αναμενόμενη αποδοχή από την επιστημονική κοινότητα της χώρας μας. Μάλιστα δε φημολογείται εντόνως ότι μία σημαντική προσωπικότης δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δήμου Καστοριάς [...]
Π.Ζ.

* * *
[…] ο Δήμος Καστοριάς κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή οργάνωση και διεξαγωγή του συνεδρίου δεδομένης της σημαντικότητας και του βεληνεκούς του συνεδρίου. Ωστόσο, οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες δεν επέτρεψαν, τη δεδομένη χρονική στιγμή, την ολοκλήρωση του εγχειρήματος με τις προδιαγραφές που είχαν οριστεί εξ’ αρχής. Για το λόγο αυτό αποφάσισε την αναβολή του συνεδρίου, η υλοποίηση του οποίου θα πραγματοποιηθεί υπό ιδανικότερες συνθήκες εντός του ερχόμενου έτους.

Εμ. Χατζησυμεωνίδης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 661


Σχετικά κείμενα:

2 σχόλια:

  1. ΧΨΩ16/12/12

    Εσύ καλά τα λες Π.Ζ. μεν,
    αυτιά ανοιχτά ο Μ.Χ. και οι Ε.Γ.Μ. δεν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/12/12

    Αγαπητή ΟΔΟΣ,
    έχω διαπιστώσει ότι γνωρίζετε και χρησιμοποιείτε εύστοχα φράσεις από εκκλησιαστικά κείμενα, όπως σοφά και ο λαός μας. Αν μετράει λίγο η γνώμη Ανώνυμου, προτείνω να τις γράφετε ολόκληρες. Όσο "σόκιν" και να είναι η πρώτη εντύπωση, ακριβολογούν οι Υμνογράφοι και εκκλησιαστικοί συγγραφείς.

    "Να που η κρίση δίνει διεξόδους, δια πάσαν νόσον." γράφετε.
    (το συμπλήρωμα γνωστό εις τους παροικούντας την Ιερουσαλήμ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ