13.3.13

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2012


ΟΔΟΣ 3.1.2013 | 673


Το έτος 2012, αποδείχθηκε για την Καστοριά, ως έτος απ’ αυτά που ο Τζώρτζ Όργουελ προφανώς κάποτε εμπνεύστηκε το «1984».

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τον αποχρωματισμό και παραγκωνισμό της ίδιας της πόλης, καταστάσεις που κλιμακώνονται και επιδεινώνονται, αν δεν επιδιώκονται κιόλας στο πλαίσιο προσωπικών πολιτικών υπολογισμών, φαίνεται να είναι παράγοντες που συμβάλλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Και το 2012 υπήρξε μια χρονιά, στην οποία όλα αυτά φάνηκαν.

Και φάνηκαν παρά το γεγονός ότι καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια ελευθερίας σε όλη την διάρκεια του έτους, γίνονταν σποραδικά ή και πυκνότερα, εκδηλώσεις ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Οι οποίες δεν κατόρθωσαν να αλλάξουν τις εντυπώσεις.

Κορυφαία βεβαίως εκδήλωση η πλέον αμφιλεγόμενη λόγω κόστους, και συγκεκριμένα η Αλεξιάδα, η οποία υφολογικά, δεν απευθύνθηκε σε κοινό προετοιμασμένο και εκπαιδευμένο γι’ αυτήν.

Έτσι παρά τις επετειακές εκδηλώσεις και το άφθονο χρήμα, που ίσως και να σπαταλήθηκε εν όψει των οικονομικών αναγκών, παρά τα μεγάλα λόγια και τις δηλώσεις για την «αρχόντισσα», η θέση της Καστοριάς διασαλεύτηκε ακόμη περισσότερο.

Παράδειγμα αποτελεί η σοβαρή επιδείνωση και χειροτέρευση ολόκληρης της πόλης και όχι μόνο του παλιού της κέντρου, το οποίο ασφαλώς και συνεχίζει την ανεξέλεγκτη υποβάθμισή του. Η κρίση ήδη διευρύνεται αλλά και επεκτείνεται.

Δεν είναι μόνο τα άδεια καταστήματα και διαμερίσματα που εγκαταλείπονται. Δεν είναι η κακή, γεμάτη ελλείψεις κατάσταση των βασικών υποδομών, όπως των δρόμων με τις λακκούβες και πεζοδρομιών με τις πλάκες να ξηλώνονται, της σήμανσης, της συντήρησης των φρεατίων, της εγκατάλειψης των μνημείων της, της λίμνης που η σωτηρία της αρχίζει να μοιάζει με ανέκδοτο.

Ούτε το ότι δεν γίνεται τίποτε για την αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου, αλλά αντίθετα ανακοινώνεται ότι θα δαπανηθούν πολύτιμα εκατομμύρια εκατομμυρίων ευρώ για (επιπλέον) μελέτες και άχρηστα στο τέλος σχέδια.

Είναι όλα αυτά, όπως και το γεγονός ότι η ιδέα της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτήριο της Κουμπελίδικης φέρεται να εγκαταλείπεται οριστικά πλέον. Ήδη οι δημοτικοί άρχοντες, αντί να ξεσηκώσουν και τις πέτρες ακόμη για να απαιτήσουν την δικαίωση ενός στόχου, μοιάζουν να έχουν αποδεχθεί χωρίς αντίρρηση και χωρίς αντίσταση ως μοιρολατρική και αναπόφευκτη νομοτέλεια, το «μοιραίο».

Βέβαια μέρες που είναι γιορτινές, μέρες που προϋποθέτουν καλή διάθεση και προπαντός αισιοδοξία, δεν ταιριάζουν μεμψιμοιρίες έστω κι’ αν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ωστόσο ένας μικρός απολογισμός του 2012, είναι αναπόφευκτος, έστω και σε επιτομή. Διότι αν έπρεπε να αναφερθούν λεπτομέρειες, πολλά είναι αυτά που θα έπρεπε να αναφερθούν.

Στην πραγματικότητα, τα αδιέξοδα του 2012 εκφράστηκαν και καταγράφτηκαν αρκετά αυθεντικά με τις προτιμήσεις των αναγνωστών και φίλων της ΟΔΟΥ για τα πρόσωπα που διακρίθηκαν και ξεχώρισαν μέσα στο έτος που πέρασε. Θετικά και αρνητικά εννοείται.

Αν και οι αναγνώστες και φίλοι της εφημερίδας αποτελούν μια ειδική κατηγορία συμπολιτών με το δικό τους επίπεδο και ευαισθησίες, ωστόσο πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι εκφράζοντας τις απόψεις τους για τα πρόσωπα της χρονιάς που έφυγε, συγχρόνως φιλοτέχνησαν το πορτραίτο της πόλης και των ανθρώπων της. Με λίγες μόνο πινελιές.

Στις επόμενες ημέρες λόγω των γιορτών που συνεχίζουν και ολοκληρώνονται με το Καρναβάλι, έστω για λίγο, θα υποχωρήσουν οι έγνοιες και οι προβληματισμοί για την ουσία. Για να επανέλθουν όλα στην θέση τους αμέσως μετά.

Καλή χρονιά.


Δημοσιεύθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 673



* * *


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ