13.1.16

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ: Ένα τέλειο ζευγάρι


ΟΔΟΣ 10.9.2015 | 802

ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ είναι καλό και μακροημερεύει όταν ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Μια γυναίκα, λόγου χάρη, δεν έχει την ευχέρεια να καθαρίζει ψάρια. Το κάνει όμως ο άντρας της χωρίς να ζορίζεται, γιατί μπορεί ακόμα και να του αρέσει να ψάχνει το εσωτερικό του ψαριού, ή και να ικανοποιεί έτσι κάποια ένστικτά του. Και όλα βαίνουν καλώς.

Το μοντέλο αυτό το οικοδόμησε η φύση. Ο άντρας γονιμοποιεί την γυναίκα κι αυτή γεννά το παιδί. Μοίρασε τους ρόλους, εξειδίκευσε τα άτομα, για να διαιωνίζεται η ζωή με αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο. Αυτή είναι το μέγιστο αγαθό.

Κι ό,τι πάει κόντρα στη συνέχεια της ζωής μακροπρόθεσμα παραμερίζεται, όσα νομοσχέδια κι αν θεσπίσουν οι άνθρωποι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δικές τους βραχυπρόθεσμες “λογικές”, που μεταβάλλονται εξάλλου στην πορεία των καιρών. Όταν η ζωή θάλλει, τα νομοσχέδια γίνονται πιο χαλαρά. Όταν κινδυνεύει σαν μέγεθος, τα νομοσχέδια αλλάζουν στο συντηρητικότερο.

Όταν, λοιπόν, το αρσενικό βάζει την δύναμη, το θηλυκό -σαν αντιστάθμισμα- βάζει λίγο περισσότερο συναίσθημα, ή και το αντίθετο. Κανένα από τα δυο αυτά συστατικά δεν υπολείπεται του άλλου. Χρειάζονται για να προχωρά η ζωή διατηρώντας κάποια ποιότητα και αρμονία. Γιατί η ζωή εμπεριέχει και άλλες αξίες που κατατείνουν στην τελείωση, μορφολογικά, υλικά, ηθικά.
Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν Αυτού; Έτσι γίνεται κατά κάποιον τρόπο, ακόμα κι αν η μεταφυσική αυτή προσέγγιση φαίνεται λίγο απλοϊκή στις μέρες μας.

Ένας ορθολογιστής Γερμανός, λοιπόν, άνθρωπος της επιβολής, της δράσης και του χειροπιαστού αποτελέσματος καλείται να έρθει σε γάμου κοινωνία με κάποιαν αλλοεθνή του νότια. Ας υποθέσουμε ότι ο εν λόγω Γερμανός έχει χαρακτήρα τύπου Σόιμπλε. Με ποια Ελληνίδα θα τον προξενεύαμε; Με μια ήρεμη, γλυκιά γυναίκα, που θα θαύμαζε την ανωτερότητα του; Με μια παιχνιδιάρα και τσαχπίνα που θα τον παρέσερνε να γευτεί την χαρούμενη πλευρά της ζωής;

Με την πρώτη σε λίγο χρόνο θα έπληττε. Με την δεύτερη θα περνούσε μια περίοδο εξωστρέφειας και ευωχίας και κατόπιν θα έψαχνε να βρει τον τρόπο να γυρίσει στην προτεραία του κατάσταση. Με την θηλυκή εκδοχή του Βαρουφάκη αυτή την κατάληξη θα είχε. Γιατί όταν υπάρχει λογική, αντιστέκεται σθεναρά στις ανισορροπίες.

Ποιά θα μπορούσε λοιπόν να ζευγαρώσει μαζί του, προκειμένου να έχουν μια καλή ζωή και να προκύψει ο σύγχρονος Ευρωπαίος; Πιθανόν μια γυναίκα με τα χαρακτηριστικά της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Δυναμική, επιβλητική, πιστή (καθότι είναι παντρεμένη με ναυτικό). Όταν μείνουν κάτω από την ίδια ευρωπαϊκή στέγη, θα φροντίσουν για την στερεότητα της και για την ασφαλή παραμονή των μελών της οικογένειας που θα δημιουργήσουν.

Η επιφανειακές αντιθέσεις τους είναι παραπλανητικές, οι θεωρίες στις οποίες αντιστοιχούν είναι πια ξεπερασμένες. Επομένως δεν υφίστανται κατ' ουσίαν. Αν της ανέθετε την διαπαιδαγώγηση των παιδιών του, θα είχε το κεφάλι του ήσυχο. Κι εκείνη με την σειρά της θα ήταν σίγουρη και ασφαλής για την στιβαρότητα των γενικότερων επιχειρήσεων του. Εκείνη θα τα μάθαινε να κάνουν πράξη τις ιδέες τους με σειρά αλφαβητικής προτεραιότητας, ενώ εκείνος θα επέβαλε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους να ακολουθούν το παράδειγμα της. Και σε οποιαδήποτε ανάγκη θα αντικαταστούσε επάξια ο ένας τον άλλον στον ρόλο του επιτηρητή των λαών.

Γιατί οι γνώμες και οι συνθήκες αλλάζουν, ο χαρακτήρας όμως μένει.

Κι επειδή πολλά ακούγονται στις μέρες μας, επισημαίνω ότι μας είναι απαραίτητοι και οι δύο αυτοί τύποι ανθρώπων, γιατί υπάρχουν αναγκαστικά και γιατί δεν μπορούμε να τους εξοστρακίσουμε -προς το παρόν- στη Σελήνη. Και μάλλον τους χρειαζόμαστε τον έναν δίπλα στον άλλον. Και δεν θέλω, επ' ουδενί, να ανατρέψω την οικογενειακή ζωή των συγκεκριμένων ανθρώπων, για την ευρύτερη ζωή ομιλώ.

Για να μακροημερεύσουμε όλοι μαζί. Αρκεί να το κατανοήσουν και οι ίδιοι. Και με λίγη, έστω, βοήθεια από έναν Τσίπρα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 802



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/1/16

    Από τα πιο πετυχημένα της κ. Μπάγγου-μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Marios Politis [facebook]13/1/16

    Αδιάφορο έως κάκιστο το άρθρο, ακούσιο ενώ το ξεκίνησε καλά. Δεν μου άρεσε και εξάλλου δεν με ενδιέφερε αν ο σύζυγος της Κωνσταντοπούλου είναι ναυτικός. Μάλλον ή κ. Μπαγγου στον Συριζα ανήκει; Χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ