31.5.16

Συνέντευξη Δημήτρη Στεφανάκη

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Στεφανάκη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καστοριά και ο κ. Σταύρος Ευαγγελίδης άδραξε την ευκαιρία να πάει μία μικρή συνέντευξη από τον συγγραφέα.

Σταύρος Ευαγγελίδης (Καστοριά): Μετά από μια σειρά μυθιστορημάτων, κάνετε μια συγγραφική μεταστροφή γράφοντας ένα θεωρητικό βιβλίο για τη λογοτεχνία. Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

Δημήτρη Στεφανάκης: Ανέκαθεν είχα θεωρητικές ανησυχίες για τους συγγραφείς και τα βιβλία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν προσπάθησα να γράψω απλώς άλλο ένα δοκίμιο για την γραφή και την ανάγνωση. Δείτε το περισσότερο ως ένα «μυθιστόρημα» στο οποίο πρωταγωνιστεί η λογοτεχνία και οι αναγνώστες της. Ή αλλιώς δείτε το ως προσωπική εξομολόγηση.

Σ.Ευαγγελίδης: Πως η λογοτεχνία αλλάζει τη ζωή μας και πως έχει αλλάξει τη δική σας ζωή;

Δ.Στεφανάκης: Η λογοτεχνία αλλάζει τη ζωή μας με τρόπο που συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε κι αυτό είναι φυσικό. Μας εμφυσά την αμφιβολία, ενισχύει τη διακριτικότητά μας, οξύνει την ευαισθησία, κι όλα αυτά χωρίς να διδάσκει το παραμικρό. Η έλλειψη κάθε διδακτικής πρόθεσης είναι και η ομορφιά της.

Σ.Ευαγγελίδης: Πως θεωρείτε ότι επηρεάζουν οι σημερινές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες το συγγραφέα και πως τον αναγνώστη;

Δ.Στεφανάκης: Νομίζω ότι η γενική κατάσταση μας επηρεάζει όλους λίγο πολύ. Καλό θα είναι πάντως τόσο ο συγγραφέας όσο και ο αναγνώστης να αντιστέκονται σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Και η λογοτεχνία από μόνη της είναι μια πράξη αντίστασης.

Σ.Ευαγγελίδης: Στο βιβλίο σας εξαίρετε τη γοητεία και τη σπουδαιότητα των κλασικών συγγραφέων. Πως βλέπετε τα πράγματα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία; Υπάρχουν έργα που ξεχωρίζετε;

Δ.Στεφανάκης: Δεν νοείται σήμερα συγγραφέας που σέβεται τον εαυτό και αγνοεί την παράδοση. Όσο για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία φαίνεται πως τα καλά νέα θα έρθουν πρωτίστως από τους νέους διηγηματογράφους.

Σ.Ευαγγελίδης: Σχεδιάζετε ήδη το επόμενο σας βιβλίο; Τι να περιμένουν οι αναγνώστες σας στη συνέχεια;

Δ.Στεφανάκης: Σε λίγους μήνες θα επανεκδώσω μια γενναία αναθεώρηση ενός παλιότερου μυθιστορήματος –«Λέγε με Καΐρα». Την ίδια στιγμή έχω μπει ξανά στον κυκεώνα ενός νέου μυθιστορήματος για το οποίο δεν μπορώ να πω τίποτε ακόμη.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Μαρτίου 2016, αρ. φύλλου 826



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ