7.8.16

H αρχαιολόγος, δρ. Γ. Στρατούλη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τις αρχαίες νεκροπόλεις στην Κρεπενή Καστοριάς

«Μια ζεστή μέρα του Ιουλίου 2014, ξαφνικά χτύπησε συναγερμός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Κατά την παρακολούθηση εκσκαφών στην περιοχή Κρεπενής της κοινότητας Μαυροχωρίου, στο πλαίσιο έργου αποχέτευσης του Δήμου Καστοριάς, μεταξύ των αμμωδών επιχώσεων που αφαιρούσε το εκσκαφικό μηχάνημα για τη διάνοιξη ορύγματος, διακρίναμε οστά.
Σύντομα τα ευρήματα που άρχισαν να έρχονται στο φως κοντά στη νοτιοανατολική παρόχθια ζώνη της Λίμνης της Καστοριάς συνεχώς πλήθαιναν. Δεν είχαμε κάνει λάθος. Βρισκόμασταν σε περιοχή νεκροταφείου».τριών αρχαίων νεκροπόλεων στην Κρεπενή Καστοριάς.
Με αυτά τα λόγια η Δρ. Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Καστοριάς και επικεφαλής των σωστικών ανασκαφών στην Κρεπενή Καστοριάς, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  την αρχή της ανακάλυψης που έμελλε να αλλάξει την αρχαία τοπογραφία της περιοχής. Ο εντοπισμός τριών νεκροπόλεων της γεωμετρικής (Πρώιμη Εποχή Σιδήρου για τη Μακεδονία), της αρχαϊκής και της ελληνιστικής περιόδου υποδεικνύουν την παρουσία στην περιοχή ισάριθμων και άγνωστων ακόμη οικισμών, ενώ το πλήθος των κινητών ευρημάτων, που αποκαλύπτονται δίνουν πολύτιμα στοιχεία για τις κοινωνίες που άκμασαν σε αυτούς.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Απριλίου 2016, αρ. φύλλου 831


1 σχόλιο:

  1. Αυτή η πολύ σημαντική ανακάλυψη δεν βλέπω να κινητοποίησε τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου για πίεση προς την Ελληνική Πολιτεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει τς αναγκαίες ανασκαφές σε μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία κάνει θραύση στην περιοχή. Τελευταίες ελπίδες έχουμε εναποθέσει στο έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που είναι βέβαιο πως θα μας προσφέρει νέες ανακαλύψεις για το λαμπρό παρελθόν της περιοχής. Τη μόνη ωφέλεια που δυστυχώς φαίνεται να αποκομίζει ο τόπος από το μεγάλο έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ