1.9.16

ΟΔΟΣ: Πολιτική ρήξη


Newspaper-of-Kastoria-Odos
ΟΔΟΣ 31.3.2016 | 829

Η τελευταία, δημόσια αυτή την φορά, ρήξη στην πολιτική σχέση και συνεργασία του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτηρίου Αδαμόπουλου με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, είναι χρονικά η τελευταία που εκδηλώθηκε στις, μάλλον επί μακρόν, διαταραγμένες σχέσεις των δύο ανδρών.

Σχέσεις που κλονίστηκαν σχετικά νωρίς και φιλτράρονται με την εποπτεία της Καστοριάς από συμβούλους του ίδιου του κ. Καρυπίδη που έχουν αναλάβει τον ρόλο του τοποτηρητή της Καστοριάς, για λογαριασμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ίσως και του ίδιου προσωπικά.

Μάλιστα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Καστοριά, ο προβληματισμός της τοπικής κοινωνίας για τον αντίκτυπο της κρίσης αυτής στην τύχη των προβλημάτων του τόπου, είναι διάχυτος και αναβιώνει με ένα διαφορετικό τρόπο την σύγκρουση «συμφερόντων» της Κοζάνης με την Καστοριά στο όριο και πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η έμφαση στην υποστήριξη του κ. Θ. Καρυπίδη στο ζήτημα της λειτουργίας του τμήματος της αρχιτεκτονικής σχολής στην Καστοριά, σε ένα βαθμό υπαγορεύεται από την ανάγκη να φανεί ότι οι δύο πόλοι κινούνται σε ένα βαθμό αυτόνομα.

Αναμφίβολα όμως η τελευταία κρίση είναι και η πιο σοβαρή στις μεταξύ τους σχέσεις. Καθώς ο κ. αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, την 25η Μαρτίου, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, κατήγγειλε «σκοτεινούς κύκλους  οι οποίοι προσπαθούν να αλλοιώσουν τον ελληνικό πληθυσμό» και ότι ξεκίνησε ένα «νέο παιδομάζωμα» καθώς «έχουμε χάσει όλα τα παιδιά στο εξωτερικό». Στον βαθμό που οι δηλώσεις του κ. Αδαμόπουλου έγιναν μόλις μια μέρα μετά την παρουσία του περιφερειάρχη κ. Θ. Καρυπίδη στην εκδήλωση ‘‘καλώς τους’’ που οργανώθηκε στην Κοζάνη για τους πρόσφυγες, στην οποία ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του «να στηριχθεί η μόρφωση και σχολική δραστηριότητα των προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν στη Δυτική Μακεδονία».

Η εκλογή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όχι μόνο στους Δήμους, αλλά ακόμη και σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχει κύρια αποστολή την διαχείριση των τοπικών ζητημάτων και την υπεράσπιση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Αν και συχνά οι τοπικές υποθέσεις συνδέονται με την κεντρική πολιτική λόγω της αναπόφευκτης επίδρασης.

Όλα αυτά στην μικρή σχετικά χρονική περίοδο εφαρμογής και δοκιμασίας του θεσμού της αιρετής διοίκησης (αποκέντρωσης) ίσχυσαν μέχρι την επικράτηση στις εκλογές του 2015 με μεγάλη άνεση στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών του κ. Θεοδώρου Καρυπίδη και του συνδυασμού του. Εκφράζοντας με αμεσότητα ένα γενικευμένο κλίμα διαμαρτυρίας εξ αιτίας της αποσταθεροποίησης -νίκησε πρωτίστως για το οξύ αντιμνημονιακό του στίγμα. Και δευτερευόντως για το πρόγραμμά του στα ζητήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Διότι το πρόγραμμά του για την Περιφέρεια, τον αγροτικό, κτηνοτροφικό, μεταποιητικό κόσμο, το εμπόριο, τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τον τομέα της ενέργειας, είχαν κοινό παρονομαστή την έξοδο των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας από την πανελλήνια κρίση. Έτσι ήταν η πρώτη φορά στην Δυτική Μακεδονία που η εκλογή περιφερειάρχη και περιφερειακού συμβουλίου μοιάζει με την εκλογή τοπικής κυβέρνησης και τοπικού κοινοβουλίου με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Άλλωστε δεν είναι ακόμη εύκολο να λησμονηθεί η συστηματική πολιτική παρέμβαση που ασκήθηκε από το 2010 τηλεοπτικά, από τον δημοσιογράφο και κεντρικό παρουσιαστή-σχολιαστή κ. Θεόδωρο Καρυπίδη. Σε όλη την χρονική περίοδο της κρίσης που προηγήθηκε των εκλογών και εκ των πραγμάτων διαμόρφωσε ένα ισχυρό ρεύμα διαμαρτυρίας στην Δυτική Μακεδονία που αναζητούσε πολιτική έκφραση. Και καθιέρωσε τον ίδιο ως εκφραστή του. Δόθηκε έτσι βήμα σε κάθε ένα να πει τον πόνο του.

Η πρακτική αυτή όμως οδήγησε τον ίδιο πολιτικά και ιδεολογικά σε αχαρτογράφητες περιοχές της πολιτικής ζύμωσης και εκτός του ορθολογισμού. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει επί του παρόντος, όχι μόνο τα πάνελ των εκπομπών σχολιασμού του, αλλά και τα συχνά ξεσπάσματα των καλεσμένων του, ή και του ίδιου. Οι αναφορές του -που τον συνοδεύουν- για το Ισραήλ και τον σιωνισμό και άλλα συναφή που εξακολουθούν τρόπο τινά να στοιχειώνουν την πολιτική του προσωπικότητα και για τα οποία προφανώς θα έχει μετανοήσει, είναι αρκετά χαρακτηριστικές αλλά απλά ενδεικτικές.


ΟΔΟΣ 31.3.2016 | 829 | σελ. 3

Όλα αυτά σφυρηλάτησαν για τον ίδιο, προφίλ πολιτικού αρνητή. Αλλά και αύξησαν την απήχησή του στο καθημερινό του ακροατήριο. Η ιδιότητα του δημοσιογράφου με του συνηγόρου του πολίτη, στο τέλος διαμόρφωσε ένα πρωτόγνωρο προφίλ κήρυκα της δικαιοσύνης. Το φαινόμενο της τηλεόρασης-κατ’ οίκον άμβωνα είναι συνηθισμένο, ειδικά στην αμερικανική ήπειρο, στην Δυτική Μακεδονία πριν τον κ. Καρυπίδη δεν είχε να παρουσιάσει αντίστοιχο φαινόμενο. Και οφείλεται βέβαια αποκλειστικά στην κρίση και την πίεση του κόσμου.

Όμως ορισμένες ακρότητες, στοίχισαν στον ίδιο όχι μόνο την επίσημη υποστήριξη του ΣυΡιζΑ, αλλά και την δυνατότητα να διεμβολίσει το νηφάλιο και ψύχραιμο πολιτικό ακροατήριο των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων στην περιφέρεια. Στα οποία θα μπορούσε να απευθυνθεί χωρίς μεγάλη δυσκολία κερδίζοντας σταθερό πολιτικό ακροατήριο, λόγω του γεγονότος ότι πριν ζωστεί τα άρματα της τοπικής επανάστασης, ήταν ως δημοσιογράφος αναμφίβολα αναγνωρίσιμος και αναγνωρισμένος.

Το κακό όμως για τον ίδιο είχε γίνει καθώς ταυτόχρονο εξελίχθηκε σε κεντρικό πρόσωπο αναφοράς κάθε παραπονούμενου και αδικημένου, δικαίου αλλά και αδίκου, σε βαθμό που όταν αποφάσισε να ηγηθεί του συνδυασμού του για τις περιφερειακές εκλογές, γύρω του είχαν ήδη συσπειρωθεί όλες οι πολιτικές φυλές του… Ισραήλ. Σχηματίσθηκε ένα περίεργο κοκτέιλ Δυτικομακεδόνων, το οποίο είναι εκ των πραγμάτων δύσκολα διαχειρίσιμο.

Χάρισαν όμως στον ίδιο την νίκη, μια θητεία προβεβλημένου αρκετά ακόμη και σε πανελλήνιο επίπεδο περιφερειάρχη και μαζί του αναδείχθηκαν χάρη σε αυτόν αποκλειστικά, σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά στην Καστοριά, πρόσωπα που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ήταν άλλοι απ’ αυτούς ομοτράπεζοι στα πάνελ και απλά ομοϊδεάτες του, άλλοι απλά «πελάτες».

Και να που τώρα με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Σ. Αδαμόπουλου, που αποδοκιμάστηκαν άμεσα από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Καστοριάς, γίνεται φανερό ότι η πολιτική τους σχέση οδηγείται αργά ή γρήγορα σε διαζύγιο. Η εκεχειρία και σαφής σύμπλευση του κ. Καρυπίδη με την κυβέρνηση των ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, περίπου σε όλα τα επίπεδα των νεομνημονιακών πραγμάτων και τον ρεαλισμό, φαίνεται πως δεν είναι της σύμφωνης γνώμης του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς.

Που μοιάζει να εμμένει στον ρομαντισμό της προεκλογικής περιόδου, όταν όλοι μαζί κράδαιναν τα γιαταγάνια μιας νέας ελληνικής επανάστασης, «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία», που ανέφερε στην πρόσφατη δήλωσή του ο κ. Σωτ. Αδαμόπουλος, από την οποία πολύ δύσκολα δεν προκύπτει ότι στους «σκοτεινούς κύκλους» που απεργάζονται το Έθνος, εξαιρείται και δεν ανήκει ο ίδιος ο περιφερειάρχης Καστοριάς κ. Θ. Καρυπίδης.

Μετά την αποδοκιμασία του τελευταίου, που θέτει θέμα παραίτησης –η οποία ενδεχόμενα να προκαλέσει αρνητικές επιδράσεις στα προβλήματα της Καστοριάς– απομένει στον ίδιο τον κ. Σωτ. Αδαμόπουλο η προσωπική και αποκλειστική ευθύνη να αποκαλύψει καθαρά τους σκοτεινούς κύκλους και να ξεσκεπάσει τους σκευωρούς της πατρίδας, της σημαίας και όλων των εθνεγερτικών που ανέφερε. Οφείλει να το κάνει και είναι στοιχειώδης υποχρέωση.

Αλλιώς θα απομείνει τελικά ως εντύπωση ότι όλα αυτά που έγιναν και τα ξεσπάσματα των δηλώσεών του, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, γιορτή που σύμφωνα (μόνο) με τον ίδιο «διάλεξαν» οι πρόγονοί μας για να κηρύξουν την επανάσταση του 1821, σχετίζονται με την νέα κίνηση σε μετά Καρυπίδη εποχή έκφρασης των ίδιων κύκλων και του ακροατηρίου, που εξέθρεψε και ανέδειξε το φαινόμενο Καρυπίδη.

Ύστερα από την αναγγελία ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα στα ενδιάμεσα των ΑνΕλ και της ακραίας παράταξης της Χ.Α. που αναγγέλθηκε πρόσφατα στην, τροφό κάθε γραφικότητας των τελευταίων ετών, Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο μιας νέας εγρήγορσης του έθνους, στην οποία ακόμη και εάν ο ίδιος δεν θα έχει τον ρόλο του Θεόδωρου (Κολοκοτρώνη – όχι Καρυπίδη) μπορεί να έχει τον ρόλο του πρωτόπλαστου Αδάμ και γιατί όχι τον Σωτήριο ρόλο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαρτίου 2016, αρ. φύλλου 829



ΕΙΠΑΝ:





Γιορτάζουμε σήμερα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την παλιγγενεσία του έθνους μας. Οι πρόγονοί μας διάλεξαν αυτήν την ημέρα, η οποία είναι σημαδιακή, γιατί πολεμούσαν για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία.
Εγώ σήμερα, από αυτό το βήμα θέλω να καταγγείλω σκοτεινούς κύκλους οι οποίοι προσπαθούν να αλλοιώσουν τον ελληνικό πληθυσμό. Ξεκινάνε το νέο παιδομάζωμα, έχουμε χάσει όλα τα παιδιά στο εξωτερικό. Προσπαθούν να κατεβάσουν τα σύμβολά μας, από τις σημαίες, από τις αίθουσες, στο τέλος θα μας αφήσουν ένα πανί μπλε και άσπρο. Αυτά τα καταγγέλλω και εφιστώ την προσοχή σε όλους να επαγρυπνούμε για να μπορέσουμε όταν πρέπει να αντιδράσουμε.

Σωτήριος Αδαμόπουλος
αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

* * * 

Νομίζω ότι οι τοποθετήσεις μας, ο αγώνας που κάνουμε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το σχέδιο που έχουμε καταθέσει και είναι ήδη σε εξέλιξη και λειτουργία νομίζω ότι αποδεικνύει την ευαισθησία, μιλάμε για ανθρώπους, για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Νομίζω ότι οι δηλώσεις Αδαμόπουλου, σε καμία των περιπτώσεων, όχι μόνο δεν είναι αποδεκτές, αλλά νομίζω ότι ο κύριος Αδαμόπουλος πρέπει να εξηγήσει τι εννοούσε. Οι δηλώσεις είναι καταδικαστέες, δεν το συζητάμε. Έτσι όπως τις είδα και εγώ τις δηλώσεις του, δεν είχα χρόνο να τον δω – ζήτησα να μιλήσω μαζί του-  έτσι όπως άκουσα τις δηλώσεις του, νομίζω ότι είναι καταδικαστέες.

Θεόδωρος Καρυπίδης
περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαρτίου 2016, αρ. φύλλου 829

2 σχόλια:

  1. Το λουλουδάκι του μπαξέ1/9/16

    Καλό μήνα!
    Έχω και μια απορία. Το Euro τελείωσε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έληξαν, οι παραλίες άδειασαν, γιατί δεν αδειάζετε να γράψετε κανένα σχόλιο οι λαλίστατοι σχολιαστές;
    Ελάτε σιγά-σιγά και μας περιμένει ένας μακρύς χειμώνας. Είναι κακό που αρκετοί με την ανταλλαγή απόψεων βρίσκουμε και λίγη συντροφιά; Είναι κακό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/9/16

    Σιγά τη ρήξη! Πότε θα το πάρουμε απόφαση; Οιτρανοί μια ζωή βγάζουν προς τα έξω ΔΗΘΕΝ διαφορετικές θέσεις, για να πιάνουν όλα τα γούστα και μεταξύ τους τα βρίσκουν εις υγείαν τα κορόιδα! Είδατε εσεις να κολούθησε καμμιά γενναία αντιπαράθεση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ