19.11.16

Ανοικτή επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Καστοριάς προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Α. Τσίπρα

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Η Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς τα τελευταία 2 χρόνια βιώνει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 25 ετών. Για πρώτη φορά ο αριθμός των ανέργων έχει ξεπεράσει τον αριθμό των εργαζομένων. Εάν η κατάσταση αυτή δεν ανατραπεί άμεσα, εκτιμούμε ότι η κρίση αυτή θα εξελιχθεί, μετά τον Οκτώβριο, σε κοινωνική με την μορφή αδράνειας, λουκέτων επιχειρήσεων και μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού.
Τα αίτια, αν και πολυσύνθετα, βασίζονται στην πτώση των πωλήσεων του κλάδου της γούνας, ο οποίος αποτελεί την κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του τόπου μας και επηρεάζει το σύνολο της. Η μείωση των πωλήσεων, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στην δραματική πτώση των πωλήσεων Ελληνικής Γούνας στους Ρώσους καταναλωτές.
Την τελευταία δεκαετία είναι σταθερή η τάση ανόδου των λιανικών πωλήσεων γουναρικών προς τους Ρώσους τουρίστες έναντι των εξαγωγών προς τους Ρώσους χονδρεμπόρους. Φέτος και λόγω των αλλαγών που διαφαίνεται να προκύψουν στην εισαγωγή γουναρικών στην Ρωσία, η πορεία του κλάδου οι προσδοκίες και οι ελπίδες των Δυτικομακεδόνων γουνοποιών για πωλήσεις, εξαρτούνται από τον αριθμό έλευσης Ρώσων τουριστών.
Σας ενημερώνω ότι η ζήτηση Ρώσων τουριστών οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν την πατρίδα μας είναι πολλαπλάσια από τον τελικό αριθμό που την επισκέπτονται. Ο λόγος : η δυσκολία παροχής βίζας.
Μετά τα γεγονότα μεταξύ των σχέσεων Ρωσίας Τουρκίας αλλά και Αιγύπτου ήταν κοινώς αποδεκτό ότι η ροή Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα θα αυξηθεί. Οι εκτιμήσεις ότι ο αριθμός τουριστών προβλέπετε να φτάσει το ένα εκατομμύριο για το 2016 έγιναν αποδεκτές από την Υπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά τον Μάρτιο κατά την διάρκεια της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΜΙΤΤ στην Ρωσίας. Το γεγονός αυτό αναλογεί για την τουριστική σεζόν ανάγκη έκδοσης 9.000 βίζων ημερησίως και σε περιόδους αιχμής μέχρι και 20.000 ημερησίως.
Εδώ και μήνες από την Κρήτη έως την Καστοριά επισημάνεται η αναγκαιότητα μέτρων για την διευκόλυνση έκδοσης βίζας. Ακόμα και σε αυτό το θέμα δυστυχώς, μήνες, αναλωθήκαμε με το ποιος φταίει και αν γίνεται ή δεν γίνεται αποτελεσματικά η διαδικασία έκδοσης.
Αν κάποιοι ακόμα αμφιβάλουν ότι το θέμα είναι υπαρκτό, ας ακούσουν την δήλωση του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία έγινε στην Αθήνα στις 27 Μαΐου 2016: «εξαιτίας των περιορισμών στα ταξίδια Ρώσων προς την Τουρκία και την Αίγυπτο, εφέτος αναμένεται ένα εκατομμύριο Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα και εάν λυθεί το θέμα της βίζας θα τριπλασιαστεί αυτός ο αριθμός»
Οι λέξεις «αναμένεται» και «τριπλασιαστεί», της δηλώσεως του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαρτούνται από εμάς. Την απόκριση του κρατικού μηχανισμού στα αυξημένα αιτήματα βίζας.
Κύριε Πρωθυπουργέ. Ζητούμε την άμεση, προσωπική σας παρέμβαση και επίβλεψη για την λύση του ζητήματος έκδοσης βίζας για τους Ρώσους τουρίστες. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας.
Με εκτίμηση.
Ο Πρόεδρος 
Χαράλαμπος Καραταλγίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιουνίου 2016, αρ. φύλλου 839

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ