3.5.17

Λόγος & Αντίλογος

-Από τον Μάρτιο του 1917 μέχρι τον Αύγουστο οι Γάλλοι εν συνεννοήσει και συνεργασία με τους Άγγλους (με ανοχή και προτροπή του "Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης" Ελευθ. Βενιζέλου) καταρτίζουν στρατιωτικό σχέδιο εισβολής, λεηλασίας και αιχμαλωσίας της Ελλάδος, για να εκθρονίσουν τον Στρατηλάτη - Άνακτα Κωνσταντίνο. Είναι οι νέοι Σταυροφόροι, σκληροί και απηνείς κατά Ελλήνων, και ο "Εθνάρχης" θριαμβολογούσε. Γράφει ο P. Hibben: "Ισοπεδώθηκε το Σύνταγμα. Η Ελλάς αποικία των Γάλλων...".

-9.10.2016 Κίνηση ΔΕΛΤΑ Σάββα Καλεντερίδη (και υιού;). Δεν ξέρω ποια μόρφωση έχει, αν είναι σπουδαγμένος. Αναγνωρίζω ψυχή πατριωτική, ελληνική, αγωνιστή εύψυχο, με διάθεση και απόφαση να δρα και να σκέπτεται υπερ-κομ-μα-τι-κά(!) για την απαλλαγή από τη μιζέρια της διαπλοκής και διαφθοράς (και σήμερα) και της ένεκα αυτών των δύο πληγών του Φαραώ οικονομικής κρίσεως και φτώχειας, από την οποία μαστίζεται η χώρα μας. Τα ίδια θα έλεγα για την "Κίνηση ιδεών για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας". Σχετική επιτυχής εκδήλωση έγινε προ ημερών στην ΕΔΗΚΑ.

-Οι φιλόλογοι (φυσικά και πολλοί άλλοι, που δεν είναι φιλόλογοι) ξέρουν και εκτιμούν την μεγάλη προσφορά στα νεοελληνικά γράμματα και στην Λαογραφία (είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της) του Νικολάου Πολίτη. Εχρημάτισε και Υπουργός του Ελευθ. Βενιζέλου. Φανατικός Βενιζελικός, κατά τον Γάλλο διπλωμάτη και συγγραφέα P. Hibben, διαδραμάτισε επαίσχυντο ρόλο στην "δικαστική" δολοφονία των ΕΞΙ!

-2/11/2016 Σε κρισιμότατες στιγμές του ολέθριου Διχασμού, ξένος ανταποκριτής σε συνέντευξη ρώτησε τον Στρατηλάτη Κωνσταντίνο: Τι θα πράξετε, Μεγαλειότατε, αν προσπαθήσουν να σας εκθρονίσουν; Η απάντηση: "Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε τούτη τη χώρα. Είμαι Αθηναίος πολίτης. Και αγαπώ την χώρα μου. Ξέρετε πώς ονομάζεται η Αθήνα στα Ελληνικά; "Δήμος Αθηναίων". Και εγώ είμαι ένας από αυτούς τους Αθηναίους. Αυτό δεν μπορεί να μου τα αφαιρέσει κανείς.". Βεβαίως, υπάρχει στην απάντηση έντονος συναισθηματισμός. Όσο όμως και αν ληφθεί διπλωματική η δήλωση αυτή, ύστερα από 99-100 χρόνια, σήμερα δεν μπορεί να επηρεάζει την ψυχοσύνθεση και την σκέψη ουδενός των Ελλήνων ο εμπαθής φανατισμός του κακιμνήστου εκείνου καιρού (1915-1917), που δίχασε το έθνος. Σήμερα, σε επίσης κρίσιμη κατάσταση και ρευστή, και με κακούς γείτονες, όλοι οι Έλληνες να αφήσομε στην άκρη την κομματική ένταξη, να αποφεύγουμε τις υπερβολές και τις διχαστικές σκέψεις και ενέργειες, κατανοώντας ομοθυμαδόν ότι όπου ενότητα, εκεί και δύναμη, γιατί όχι και πρόοδος και ανάπτυξη;

-2.11.2016 Με συντρίβει εικόνα συγκλονιστική, καθώς διαβάζω τα της περιόδου 1940-41. Και ο ευσεβής λαός μας, είτε απλοί πολίτες είτε αξιωματούχοι, δεν ξεχνά την σχέση του με το Θεό. α) κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Γεώργιο Β', παρόντος και του Πρωθυπουργού, Αλεξ. Κορυζή. Υπήρξε μεγάλη ένταση κατά την συζήτηση περί του πρακτέου και ετρώθη το φιλότιμο του ευαισθήτου και τιμίου πρωθυπουργού. Τα ξημερώματα ένας απεσταλμένος του βασιλιά και η σύζυγός του άκουσαν από το δωμάτιο του αειμνήστου Κορυζή δύο πιστολιές. Ο ευαίσθητος Πρωθυπουργός αυτοκτόνησε. Ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του με την εικόνα της Παναγίας στο στήθος του. β) Τις κρισιμότατες αυτές στιγμές για το έθνος, καθώς είχε αρχίσει η οπισθοχώρηση μονάδων του στρατού μας, στην Κυβέρνηση κατέφθαναν τηλεγραφήματα από τους αρχηγούς των στρατιωτικών μονάδων του μετώπου. Μεταφέρω ένα από αυτά, του υποστρατήγου Μπάκου: Προηγουμένως, αναφέρεται στην δεινή κατάσταση. "Τα πράγματα εδώ ραγδαίως εξελίσσονται επί τα χείρω... Και προσθέτει: Εξορκίζω υμάς, εν ονόματι του Θεού, λάβετε απόφασιν. Οιοσδήποτε νομίζει ότι δύναται να φέρει τον σταυρόν του μαρτυρίου ικανότερον εμού, ας έλθη να κλαύση την καταστροφήν, διότι τα δάκρυα τα δικά μας εστείρευσαν". Στις δραματικές αυτές στιγμές εξορκίζει την ηγεσία εν ονόματι, ενώπιον του Θεού!

Ευχαριστώ δια την φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Νοεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 859

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ