10.11.17

11η Νοεμβρίου


N. Sperling: Γυναικεία αστική ενδυμασία από την Καστοριά, 1930.
The American College of Greece.

Πρόγραμμα εορτασμού 

της 105ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης της Καστοριάς
από τον τουρκικό ζυγό στις 11 Νοεμβρίου 1912

Παρασκευή 10/11

Ομιλίες στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με θέμα το ιστορικό της απελευθέρωσης της πόλης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό. Προσκύνημα στα Ηρώα των Πεσόντων από τους μαθητές.


18:00 Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Μηνά Καστοριάς προεξάρχοντος του  μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Κεφαλληνίας Δημητρίου και Καστοριάς  Σεραφείμ.

Σάββατο 11/11

-Γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων καταστημάτων, των δημοτικών καταστημάτων ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και τραπεζών, καθώς και των ιδιωτικών καταστημάτων και των οικιών, από της ανατολής του ηλίου και μέχρι των πρωινών ωρών της επομένης της εορτής.
-Φωταγώγηση των δημοσίων, δημοτικών, ΝΠΔΔ-NΠΙΔ και τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωϊνές ώρες της επόμενης της εορτής.

07:00 Όρθρος και αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ι.Ναό Αγίου Μηνά.

08:00 Έπαρση της σημαίας στην πλατεία Μακεδονομάχων με διμοιρία αποδόσεως τιμών.

09:45 Άφιξη επισήμων στον Ι.Ν.του Αγίου Μηνά.

10:30 Τέλος της πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας.

10:35 Λιτάνευση της ι. εικόνος του Αγίου Μηνά του θαυματουργού και των τιμίων λειψάνων
 αυτού προς τον μητροπολιτικό ναό.

11:00 Άφιξη της πομπής στον μητροπολιτικό ναό. Επίσημη δοξολογία. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον πρόεδρο δημοτικού συμβουλιου Καστοριάς κ.Iωάννη Τόμου.

12:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων στην πλατεία Μακεδονομάχων. Κατάθεση στεφάνων.

12:30 Παρέλαση στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, των αναπήρων και θυμάτων πολέμου, τμήματος του συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Ν. Καστοριάς, των μαθητών και μαθητριών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ|σης, των οδηγών και προσκόπων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων Ασφαλείας, των τοπικών πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων.
Μετά το τέλος της παρέλασης υποδοχή από τον δήμαρχο των αρχών και πολιτών στο δημαρχείο.

17:00 Υποστολή σημαίας στην πλατεία Μακεδονομάχων

17:30 Πανηγυρικός μεθέορτος εσπερινός στον μητροπολιτικό ναό.

18:00 Μεταφορά της ι.εικόνος του Αγίου Μηνά εν πομπή από τον μητροπολιτικό ναό στον ναό Αγίου Μηνά. Λαμπαδηδρομία στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης

19:30 Συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας νέων «Μούσα» του Μεγάρου Μουσικής της Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο της ΕΔηΚα.


* * *

Πρόγραμμα 
των εορταστικών εκδηλώσεων στο Άργος Ορεστικό

Σάββατο 11/11

Σημαιοστολισμός του δημοτικού καταστήματος, των δημοσίων καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και οικιών. Φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος, και των λοιπών δημόσιων κτηρίων, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

08:00 Όρθρος και θεία λειτουργία στον Ι.Ναό της πολιούχου Αγίας Παρασκευής. Έπαρση της σημαίας του δήμου μπροστά από το δημοτικό μέγαρο.

11:00 Τέλεση δοξολογίας και ακολούθως εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον πρόεδρο του Μ.Σ. «Ορεστίς» Κωνσταντίνο Αδάμ.

11:30 Μετάβαση στο Ηρώο Πεσόντων. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης. Απότιση φόρου τιμής από τα τμήματα σημαιοφόρων και παραστατών των σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.

12:00 Παρέλαση μαθητών, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου. Μετά το τέλος της παρέλασης θα ακολουθήσει στο δημοτικό κατάστημα δεξίωση για το κοινό.

18:00 Υποστολή της σημαίας.

18:30 Μουσική εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο Άργους Ορεστικού με το μουσικό σχήμα «Εννιά όγδοα» και την Κιθαριστική Ορχήστρα Δυτικής Μακεδονίας και Καστοριάς, με μαθητές του δημοτικού Ωδείου Άργους Ορεστικού και του ωδείου “Απόλλων” Καστοριάς.

Κυριακή 12/11

08:00 Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ι.Ν.της πολιούχου Αγίας Παρασκευής για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου νεομάρτυρος Μάρκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ και του μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημητρίου.

18:00 Συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων στο πολιτιστικό κέντρο Άργους Ορεστικού: ΛΟ «Αργέσται», Εύξεινος λέσχη Αργούς Ορεστικου, ΜΣ «Ορεστίς», «Ροδάνι», «Αμαρυλλίς» Κωσταραζίου, ΠΕΛΣΑ Αμπελοκήπων, μικρασιατών «Η Κύζικος» και γυναικών Κωσταραζιου «η Διαμαντονύφη».

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/11/17

    Ευχαριστούμε την ΟΔΟ για την πανέμορφη φωτογραφία!Δεν την έχουμε ξαναδεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/11/17

    Η Καστοριά απελευθερώθηκε την 11η, όχι η Χρούπιστα. Και η ένταξη στην Ελλάδα της πόλης, συμπεριέλαβε σιγά σιγά όλα τα χωριά, μαζί και τη Χρούπιστα, και το Νέστραμ. Δηλαδή, τώρα στο Άργος θα έχουν πολιούχο τον Άγιο Μηνά; Το ίδιο και το Νεστόριο, η Κλεισούρα, το Σιδηροχώρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ