13.4.18

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών




Ανακοίνωση εξέδωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές εδώ και ενάμιση μήνα. Το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την επόμενη Τρίτη 17 Απριλίου.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η εν εξελίξει υπόθεση που αφορά τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές ήδη από τον Μάρτιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από τις επιτυχημένες προσπάθειες της ευρωομάδας της Αριστεράς για να συμπεριληφθεί το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διάσκεψης των προέδρων σήμερα.

Η διπλή συνοριακή περιπολία στα ελληνικά σύνορα συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις αρχές Μαρτίου, επειδή δήθεν πέρασε στο έδαφος της χώρας κατά λίγα μέτρα στη διάρκεια κακών καιρικών συνθηκών.

Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακή μέγιστης ασφαλείας στην Οντίν και έχουν διέλθει 43 ημέρων προφυλάκιση χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς στέκεται είναι αλληλέγγυα στους δύο έλληνες στρατιωτικούς και ζητεί ταχεία, δίκαιη και θετική έκβαση του ζητήματος, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Εκτός από τους δύο στρατιωτικούς, εκφράζουμε επίσης τις σοβαρές ανησυχίες μας για τη συνεχή κράτηση και άλλων πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, καθώς και για την απόφαση των τουρκικών αρχών να χρησιμοποιήσουν ένα συνηθισμένο περιστατικό το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί από τους τοπικούς αξιωματικούς του στρατού, ως μια επικίνδυνη κατάσταση που θα μπορούσε με τη σειρά της να χρησιμοποιηθεί από τις τουρκικές αρχές ως «συνθήκες ομηρίας», δημιουργώντας επίσης ένα σημαντικό νομικό και πολιτικό ζήτημα.

Καλούμε την ΕΕ να ζητήσει ρητά από την Τουρκία διευκρινίσεις για τους λόγους που οι δύο έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να είναι υπό κράτηση και να επιταχύνει τη νομική διαδικασία χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά διπλωματικά μέσα για να ασκηθεί πίεση για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Η συζήτηση της Ολομέλειας για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Απριλίου το βράδυ και θα περιλαμβάνει δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Federica Mogherini».


  • Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, το θέμα έρχεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόσφατη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Το σχετικό αίτημα κατέθεσε με προφορική ερώτηση η κ. Βόζεμπεργκ και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, υιοθέτησε αμέσως το σχετικό αίτημα.

  • Σύμφωνα με την εκδοχή της ευρωομάδας της Αριστεράς, η πρόταση κατατέθηκε μετά από σχετική πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣυΡιζΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ ανάλογη πρόταση κατατέθηκε γραπτώς και από την ευρωομάδα του ΕΛΚ. Οι άλλες πολιτικές ομάδες συμφώνησαν επίσης με την κοινή πρόταση των ευρωομάδων της Αριστεράς και του ΕΛΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ