2.11.18

Πρόγραμμα τελετής επιμνημόσυνης δέησης του πεσόντος υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη κατά το έτος 1940





Τοπική κοινότητα Βασιλειάδας – 4 Νοεμβρίου 2018
Θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Βασιλειάδας

Ώρα 10:00 Προσέλευση προσκεκλημένων
Ώρα 10:30 Μετάβαση στο χώρο προτομής του «Ευάγγελου Γιάνναρη»
Ώρα 10:45 Επιμνημόσυνη δέηση. Χαιρετισμός δημάρχου Καστοριάς κ.Ανέστη Αγγελή. Ομιλία από τον σμηναγό ε.α κ. Κωνσταντίνο Λιούτα.
Ώρα 11:30 Κατάθεση στεφάνων. Ανάκρουση Εθνικού ύμνου. Δεξίωση.



  • O Eυάγγελος Γιάνναρης (στην φωτογραφία δεξιά) ο οποίος ήταν ο πρώτος έλληνας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 1940 στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στον ίδιο χώρο, έχει στηθεί ένα παροπλισμένο πολεμικό αεροσκάφος τύπου F104 και κάθε χρόνο γίνεται τελετή με αντιπροσωπεία του γενικού επιτελείου Αεροπορίας. Γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο του 1936 κατατάχθηκε στο τμήμα Αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1939 με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού και το πτυχίο του χειριστή. Κατά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου υπηρετούσε στο 3/2 Σμήνος Στρατιωτικής Συνεργασίας. Σκοτώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940 κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνωρίσεως και βομβαρδισμού στον τομέα ΤΣΔΜ Πίνδου με αεροσκάφος Henschel, στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής. Κατά τη διάρκεια της αποστολής το ελληνικό αεροσκάφος δέχτηκε επίθεση ιταλικών καταδιωκτικών και ο χειριστής αρχισμηνίας Τσάντας, λόγω διατρήσεως του κινητήρα, αναγκάστηκε να το προσγειώσει στη θέση "Προφήτης Ηλίας" της Βασιλειάδας Καστοριάς, ενώ ο παρατηρητής Γιάνναρης ήταν ήδη νεκρός. Έτσι ο Γιάνναρης κατέχει την πρώτη θέση στον πάνθεον των ηρωικών νεκρών αεροπόρων του ελληνοϊταλικού πολέμου αλλά είναι ο πρώτος πεσών έλληνας αξιωματικός.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ