2.2.19

Το Σκάκι




4 d4 Nxd4

Τρίγωνα

■ Όχι αυτά του χριστουγεννιάτικου τραγουδιού, ούτε τα γλυκά τρίγωνα Πανοράματος αλλά, αυτά του κινεζικού παιχνιδιού “τάνγκραμ” που μαζί με ένα τετράγωνο και ένα παραλληλόγραμμο προσπαθούν να φτιάξουν σχέδια. Zωάκια, γεωμετρικά σχήματα και γράμματα όπως Ν.Δ. Μεγάλη γιορτή (στις φιέστες όλοι τα πάνε μια χαρά). Όλοι μαζί, ενωμένοι και χαμογελαστοί. Μπροστά, πολύ μπροστά κοιτούσαν όλοι. Το καινούριο σήμα του κόμματος. Προσπαθούσαν να βρουν τα γράμματα μέσα στα τρίγωνα. “Να ‘το, να ‘το” και έδειχναν ψηλά. Πολύ ψηλά θα εκτοξευθούν.
Είχε και τρίγωνο ο Άρης με τον Ποσειδώνα (έτσι έγραφαν τα άστρα και τα ζώδια) και υπήρξε μια ομαδική ευθυμία σε όλες τις σειρές των καθισμάτων. Σε όλες άραγε(ς);

■ Χάρις (;) σε αυτό το ζωδιακό τρίγωνο (εκλογές το λέμε) έφεραν (μετά βαΐων και κλάδων) το πολυπόθητο, πολυαναμενόμενο πολυμηχάνημα για τη λίμνη. Είναι αυτό το «πολύ» που κάνει τη διαφορά. Αν όλα είχαν γίνει κανονικά και στο χρόνο τους, δεν θα είχαμε τόσο «πολύ» αγωνία και ακόμα πιο «πολύ» χαρά που το είδαμε. Τώρα για να δούμε το έργο του, θα περιμένουμε στο «πολύ» μέλλον (;).

■ Μέσα σε αυτό το τρίγωνο (το αισιόδοξο και χαρούμενο) βρέθηκε και η κ. Μ. Αντωνίου στη Μολδαβία. Μας ενημέρωσε ότι είχε πολλές και εποικοδομητικές επαφές και συνομιλίες (ως βουλευτίνα της αντιπολίτευσης). Δεν μας εξήγησε «πού και πώς και πότε;» θα ωφελήσουν αυτές τον τόπο μας. Το άφησε στα άστρα να αιωρείται και όταν έρθει το «καλό», “να ‘το, να ‘το”, θα μας ενημερώσει μέσω των κοινωνικών μέσων του διαδικτύου. «Πολύ» της μοδός.

t Αν αναρωτιέστε (λέμε τώρα!) για την υφυπουργό κ. Ολ. Τελιγιορίδου, σε τρίγωνο κάθεται, τρισευτυχισμένη. Κάνει ακόμα συναντήσεις. Μετά από όλες αυτές τις συναντήσεις, θα αρχίσει να επεξεργάζεται τα θέματα και μετά (στο εγγύς μέλλον;) θα δώσει τις λύσεις τους. Έχει καιρό μπροστά της, «πολύ» καιρό.
Αφήστε την στο «τρίγωνο» της. Δεν ενοχλεί κανέναν.

■ Σε τρίγωνα, μέσα σε πολλά τρίγωνα, κινούνται τα τοπικά μπλο(γ)κάκια και ιντερνετικά μουμουέ, προβάλλοντας τους «δικούς» τους υποψηφίους για δήμαρχους, βουλευτές, περιφερειάρχες, συμβούλους και ό,τι τέλος πάντων τους έχουν «παραγγείλει». «Πολύ» προβολή, οι πολύ-προβαλλόμενοι.

■ Όχι, ο δήμαρχος κ. Α. Αγγελής δεν βρίσκεται σε κανένα τρίγωνο. Στο παραλληλόγραμμο μάλλον χάθηκε. Όλα παράλληλα γίνονται, δεν ενώνονται. «Πολλά έργα γίνονται, πολλά και σημαντικά, αλλά γίνονται σιωπηρά»… αυτά δήλωσε σε εκδήλωση. Δηλαδή παράλληλα, δεν θα τα δούμε ποτέ (;). Συνέχισε δε, ενημερώνοντας όλους, ότι έχουν γίνει ενέργειες και δράσεις που έχουν φέρει στην περιοχή σημαντικά αποτελέσματα στον τουριστικό τομέα. Άφωνοι! «Πολύ» άφωνοι.

■ Στο τετράγωνο (του τάνγκραμ; των άστρων;) βρίσκεται η Γη. Με την ανοδική πορεία των ακροδεξιών κομμάτων σε χώρες της (βλέπε τελευταία, Αργεντινή, Βραζιλία, το κρατίδιο της Γερμανίας η Βαυαρία). Ανησυχούν αλλά δεν κάνουν κάτι. Τους επανέφεραν στο προσκήνιο με την πολιτική τους λιτότητα. Μήπως βολεύονται;
Με τα ανησυχητικά σημάδια της κλιματικής αλλαγής. Χρόνια ανησυχούν και συσκέπτονται αλλά τα αποτελέσματα «πολύ» μηδενικά.

■ Συγχαρητήρια στην κ. Χ. Πατρώνου-Παπατέρπου για το καινούριο και όμορφο βιβλίο της «Οι σημαδούρες και άλλες μικρές ιστορίες». Τα έσοδα του οποίου όπως και του πρώτου της δίνονται για φιλανθρωπικό σκοπό. Τέτοιους ανθρώπους θέλει η Καστοριά, «ευαισθητοποιημένους», όχι στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά στην κοινωνία.

■ Συγχαρητήρια στα παιδιά της Φωτογραφικής λέσχης για την ενδιαφέρουσα έκθεσή τους στο στρατόπεδο «Μαθιουδάκη». Ίσως τώρα «ευαισθητοποιηθούν» οι υπεύθυνοι για την αναπαλαίωσή του. Αυτοί όλοι που ήταν εναντίον στην προσφυγή για τη σωτηρία του. Στην έκθεση όμως εμφανίστηκαν χαμογελαστοί και έκαναν και δηλώσεις όπως πχ. ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Π. Κώττας που φαίνεται δεν είχε την τόλμη να υπογράψει όπως έκαναν οι 233 πολίτες της Καστοριάς και όχι μόνο. Αυτόματα οι υπογράφοντες μπήκαν στη «μαύρη λίστα» των τοπικών αρχόντων. «Τρελούς» τους είχαν πει, αυτούς που πλήρωσαν τα έξοδα της δίκης. Αυτούς όμως τους «τρελούς και ευαίσθητους» θέλουμε, μήπως -λέμε μήπως- γίνουν κάποια θετικά βήματα για την πόλη μας.
Κανείς από όσους επισκέφθηκαν την έκθεση δεν αναφέρθηκε στην Ελένη Τσαδήλα. «Στην τρέλα και στην ευαισθησία» της οφείλουμε τη διάσωση του «Μαθιουδάκη». Εύκολα την ξέχασαν οι περισσότεροι. Εύκολα θα καπηλευτούν το όνομά της για την αυτοπροβολή τους, οι «λίγοι» (και με τις δύο έννοιες).

■ Με «πολύ» ευαισθησία γιόρτασαν οι «πολύ» ευαίσθητοι την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα.

[...] Έχω για τη ζωή μια αντίληψη δραματική και ρομαντική. Ό,τι δεν αγγίζει βαθιά την “ευαισθησία” μου δεν με ενδιαφέρει [...]
Πάμπλο Νερούδα(Γιατί πολλά ειπώθηκαν τελευταία για την ευαισθησία και την τρέλα).

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Οκτωβρίου 2018, αρ. φύλλου 956


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ