26.6.19

Eκδηλώσεις τιμής και μνήμης



Στην Χίο ταξίδεψαν ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ιωάννης Τόμου και ο αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Στεργιόπουλος, για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εθνομάρτυρες Ρήγα Φεραίο και τους συντρόφους του, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και ο Δήμος Χίου.

Με πρόταση του κ. Γεωργίου Σούρλα πρ. υπουργού – αντιπροέδρου της Βουλής, στο Βελιγράδι τον Ιούνιο του 2015 οι δήμαρχοι Φερών, Ζίτσας Ιωαννίνων, Καστοριάς, Βοΐου, Λευκωσίας Κύπρου, και Χίου, δημιούργησαν το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και αποφάσισαν από κοινού να τιμούν κάθε χρόνο τον Ρήγα και τους συντρόφους του στους τόπους καταγωγής τους, διοργανώνοντας εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.



Εφέτος ήταν η σειρά του Δήμου Χίου, ύστερα από τους Δήμους Καστοριάς, Βοΐου και Ζίτσας Ιωαννίνων, να αποδώσει φόρο τιμής για την συμπλήρωση 221 χρόνων από την εκτέλεση του Ρήγα και των συντρόφων του.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου τελέστηκε μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Αργέντη και το απόγευμα έλαβε χώρα εκδήλωση τιμής στην Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής».

Ο δήμαρχος Καστοριάς χαιρέτησε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην δράση και τη θυσία των καστοριανών αδελφών Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ, που υπήρξαν συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου και μαρτύρησαν στον Πύργο Νεμπόισα, στο Βελιγράδι το 1798.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουνίου, με συμμετοχή της καστοριανής αντιπροσωπείας στις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος των Ψαρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ