14.6.19

"Έως τις 18 Ιουνίου η έκθεση "Έρωτες και άλλα φτερωτά"



Το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς λειτουργούν την έκθεση «Έρωτες και άλλα φτερωτά» στο Αρχαιολογικό μουσείο στο Άργος Ορεστικό.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Έρη Αγρίου, Γεωργία Δαμιανού, Ελένη Ζαμπούνη, Μαρί Θεοφίλου, Μαρία Καπαντζάκη, Ευαγγελία Καραστέργιου, Αθανάσιος Καραμπέτσος, Παναγιώτα Καρβουνιάρη, Κατερίνα Καρούλια, Γεωργία Κόντου, Ασημίνα Κουζούνη, Μανώλης Κούκος, Ζήσης Κουτίδης, Χρυστάλα Κυριάκου, Σωτήρης Λιούκρας, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Όλγα Μπογδάνου, Ειρήνη Μώρου, Ελένη Νίσκα, Αλεξάνδρα Πάμπουκα, Μαρία Πετκάνη, Αργύρης Ρήμος, Δήμητρα Σιατερλή, Βασιλική Σκριβάνου, Σωτήρης Στέρπης, Χριστίνα Τζάνη, Μαρία Τοτού, Καίτη Τουρτούρα, Κλεοπάτρα Τσαλή, Αγγελίνα Τσουμάνη, Χαρούλα Χατζηνεοφύτου, Μάγδα Χριστοπούλου.

Στις ελληνικές κοσμογονίες ο Έρως ήταν μια από τις αρχέγονες δημιουργικές δυνάμεις του κόσμου που δεν γεννήθηκε από κανέναν, αλλά με τη δράση του έδωσε μορφή στο χάος και έκανε τα έμβια όντα να ενώνονται και να γεννούν. Ο Έρωτας πίστευαν ότι ήταν γιος του Άρη και της Αφροδίτης ή του Ουρανού και της Αφροδίτης ή του Ουρανού και της Γης. Ακόλουθος της Αφροδίτης μαζί με τον Ίμερο, τον Πόθο και την Πειθώ, έστρεφε τα βέλη του στους ανθρώπους, τους ενέπνεε ερωτικό πόθο και τους έκανε να ζευγαρώνουν. Ήταν ακαταμάχητος, «λυσιμελής», «τύραννος θεών τε και ανθρώπων», άτακτος και σκανδαλιάρης, έχοντας τη μορφή του μικρού φτερωτού γυμνού αγοριού οπλισμένου με τόξο. Με αυτή τη μορφή ο Έρωτας διέτρεξε όλη την ιστορία της τέχνης από την αρχαιότητα ως και σήμερα.

Ο φτερωτός θεός μοιραζόταν τους αιθέρες με άλλες φτερωτές οντότητες· νίκες, αγγελιαφόροι των θεών, όπως ο Ερμής και η Ίρις, φτερωτά άλογα, όπως ο Πήγασος, αλλά και απειλητικά τέρατα, όπως η Μέδουσα και η Σφίγγα, κατοικούσαν τον κόσμο των θνητών και των θεών.

Αυτές οι φτερωτές μορφές με κέντρο τον Έρωτα, αλλά και εκείνες που μετεξελίχθηκαν σε αγγέλους την εποχή του χριστιανισμού, ξωτικά και άλλες μορφές από τον κόσμο της φαντασίας είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Άργος Ορεστικό στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς με αφορμή τον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που αυτό το χρόνο έχει το καθορισμένο από το ICOM θέμα: «Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».


  • Επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Γοδόση. Επιμέλεια διοργάνωσης: Ανδρομάχη Σκρέκα
  • Ώρες λειτουργίας: 9.00-15.00 (εκτός Τρίτης). Τηλ. 2467044616.


Φωτογραφία: Η μαρμάρινη σφίγγα του αρχαιολογικού μουσείου του Άργους Ορεστικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ