18.12.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


«[...] Επισκέφτηκα τα περίπτερα της Εκθέσεως και συνομίλησα με τους εκθέτες και τους εμπόρους, τους οποίους συγχάρηκα. Επίσης, παραβρέθηκα με κυβερνητικά στελέχη στα εγκαίνια πολλών Συλλόγων και Φορέων της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι συμμετέχουν στη ΔΕΘ και προωθούν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και ολόκληρης της Ελλάδας». 
Μαρία Αντωνίου

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Το περασμένο Σαββατοκύριακο με την παρουσία του πρ. της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α. Τσίπρα, άρχισε να πέφτει η πολιτική αυλαία για την 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η οποία μέσω των πολιτικών παρουσιών που υποδέχεται κάθε χρόνο, δίνει το στίγμα -κατ’ αρχήν- της κυβερνητικής πολιτικής για το οικονομικό έτος που ακολουθεί αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των αρχηγών των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ξεκινώντας από την χρονικά τελευταία παρουσία του αρχηγού του ΣυΡιζΑ κ. Τσίπρα, ο ίδιος θέλησε να περάσει το μήνυμα της ήπιας αντιπολιτευτικής γραμμής. Μακριά από την πόλωση και του πολιτικούς διαξιφισμούς. Αρχικώς με τα στελέχη της κυβέρνησης και δευτερευόντως με τα υπόλοιπα πρόσωπα της ευρύτερης αντιπολίτευσης.

Κυριότερα όμως, η παρουσία του πρ. πρωθυπουργού είχε την δική της σημειολογία και σημασία. Γιατί την συγκεκριμένη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας, την επισκέφτηκε όντας πλέον στα κοινοβουλευτικά έδρανα της αντιπολίτευσης. Μετά από την 79η ΔΕΘ του ’14, όταν και τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Συγκρινόμενες αυτές οι δύο παρουσίες, δεν έχουν κανένα κοινό σημείο.

Λες και συγκρίνονται δύο διαφορετικοί πολιτικοί, όντας ταυτόχρονα το ίδιο πρόσωπο. Θαρρείς πως τον Σεπτέμβριο του ’14, μιλούσε ο «εκρηκτικός και ασυμβίβαστος» δίδυμος αδερφός του.  Σε αντίθεση με τον φετινό κ. Τσίπρα. Καμία απολύτως σχέση. Ούτε καν το κοινό που τον παρακολουθούσε τότε μ’ αυτό που τον παρακολουθούσε φέτος. Καμία ένδειξη ενθουσιασμού, υποστήριξης και πανηγυρικού κλίματος που ζήσαμε στην 79η ΔΕΘ. Απεναντίας, τα πρόσωπα των περισσότερων έκρυβαν την παγωμάρα και την απογοήτευση από τα συνεχόμενα αποτυχημένα εκλογικά αποτελέσματα, πίσω από fake χαμόγελα και προσποιητό κλίμα ευφορίας.

Το ερώτημα που τέθηκε από τους περισσότερους είχε να κάνει με το χρονικό διάστημα που ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ αυλικοί του κόμματος του θα συνεχίσουν στον ίδιο ήρεμο αντιπολιτευτικό τόνο. Μάλλον, όλο αυτό το ήρεμο προφίλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ταραχτεί όταν στην Βουλή θα συζητηθεί η υπόθεση της Νovartis. Κι η προσπάθεια για να αποδειχτεί ή όχι η εμπλοκή πολιτικών προσώπων της πρ. κυβερνητικής θητείας.

Τα οποία μένει να αποδειχτεί ή όχι, αν είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή με την Δικαιοσύνη με απώτερο σκοπό την διαπόμπευση και φυλάκιση (Πολάκειο δόγμα) αντιπάλων πολιτικών προσώπων. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, δεχόμενος ερώτηση για την συγκεκριμένη υπόθεση, απάντησε πως ο ίδιος είναι διατεθειμένος να θέσει εαυτόν προς κάθε είδους διαδικασία αποφασιστεί από το σώμα του κοινοβουλίου.

Σε αυτό σημείο αγαπητή ΟΔΟΣ, κρίνεται σκόπιμη η υπενθύμιση των πεπραγμένων της Δικαιοσύνης κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Τσίπρα, δεν προβλήθηκε το παραμικρό ίχνος κατηγορίας για τους πραγματικούς Έλληνες εμπλεκόμενους στο παγκόσμιο σκάνδαλο του φαρμάκου. Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα.

Καμία κουβέντα γι’ αυτό καθαυτό το σκάνδαλο διακίνησης μαύρου χρήματος από την ίδια την εταιρεία προς συγκεκριμένους ιατρούς για την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση φαρμάκων της εταιρείας. Απόλυτη σιωπή. Μένει να αποφανθεί το Κοινοβούλιο για το ποια διαδικασία θ’ ακολουθηθεί. Σύσταση προανακριτικής ή εξεταστικής; Σε λίγα 24ωρα θα γνωρίζουμε.

Περνώντας στην αποτίμηση της παρουσίας του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ και ξεκινώντας απ’ το ευρύτερο πανηγυρικό κλίμα, θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς, πως όλ’ αυτό ήταν αναμενόμενο για μια τόσο φρέσκια κυβερνητική θητεία. Ξεκινώντας απ’ την τοποθέτηση του για την υπόθεση της Νovartis, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόνισε πως θα ακολουθηθεί κάθε συνταγματική διαδικασία, χωρίς όμως να μετατρέψει ο ίδιος το Κοινοβούλιο, σε μήτρα εξεταστικών και προανακριτικών διαδικασιών.

Μάλιστα, προχθές Τρίτη μακριά από την ΔΕΘ πια, ο κ. Μητσοτάκης άφηνε να εννοηθεί στα κοινοβουλευτικά του στελέχη: προανακριτική για τον «Ρασπούτιν», εκτός κάδρου οριστικά ο κ. Τσίπρας. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφαση για το πρόσωπο του πρ. πρωθυπουργού υποστήριξε πως «Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας».

Η μία άποψη αναφέρει ως ορθό αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, η άλλη όμως θα μπορούσε να διαφοροποιείται ως εξής: στην περίπτωση που πρώην πρωθυπουργός παραβιάζει τον νόμο δεν πρέπει να κριθεί στα δικαστήρια; Εκτός κι αν πρέπει να αποδεχτούμε πως οι πολιτικοί είναι υπεράνω των νόμων και του Συντάγματος.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τους πολίτες και την ευρύτερη κοινή γνώμη, ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την Συμφωνία των Πρεσπών. Φυσικά μέσα απ’ την συνέντευξη του στα πλαίσια της 84ης ΔΕΘ. Αυτή δεν άλλαξε ως προς την κεντρική γραμμή που είχε εκφράσει από  την θέση του πρ. της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πως σε περίπτωση που αυτή κυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, θα είναι αδύνατη οποιαδήποτε τροποποίηση της.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση της ΝΔ κληρονόμησε αυτήν την συνθήκη από τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους των ΣυΡιζΑνΕλ και ορισμένων Ποταμίσιων. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος υποσχέθηκε πως με αυστηρότητα θα ελέγχει τυχόν τήρησης της ή όχι. Όπως επίσης, για να φρεσκάρουμε την μνήμη των αναγνωστών σου αγαπητή ΟΔΟΣ, θα πρέπει να αναφερθεί, πως ο κ. Μητσοτάκης όντας στην θέση της αντιπολίτευσης, είχε υποσχεθεί πως θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας -γνωστού κι ως veto- στην περίπτωση που επί της πρωθυπουργίας του τεθεί προς συζήτηση ενδεχόμενη είσοδος της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ. Δεν μένει παρά να αποδειχτεί κάτι τέτοιο σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κλείνοντας την αναφορά για την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η άμεση νομοθέτηση και θεσμοθέτηση, αρκετών εκ των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Τόσο για την φοροελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων όσο και για την άμεση απεμπλοκή μεγάλων επενδυτικών έργων.

Προσμένοντας λοιπόν την χιλιοειπωμένη «Ανάπτυξη» και τ’ αντίκτυπο της στα εισοδήματα των πολιτών με την κατ’ επέκταση σταδιακή και τμηματική αύξηση των μισθολογικών παροχών με παράλληλη μείωση της μισθολογικής φορολογίας. Κι όχι το αντίθετο, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του δικού του οικονομικού προγράμματος ο κ. Τσίπρας. Γιατί, η απόκτηση ενός σούπερ car προϋποθέτει να είσαι πλούσιος κι όχι το αντίθετο.

Απλά τα πράγματα αγαπητή ΟΔΟΣ, όπως απλά δεν επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης το πρωθυπουργικό του γραφείο στην Θεσσαλονίκη, και έμεινε μόνη η κυρία Αντωνίου να τον περιμένει.

Ιωάννης Σκόρδας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1001

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/12/19

    Αγαπητε κ. Σκόρδα. Σε όλες τις προβλέψεις καθως και την πολιτική αναλυση σας τελικά πέσατε έξω. Σημερα τα πραγματα ειναι ακριβως αντιθετα με αυτα που περιγραφατε πριν δύο μηνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλείστε να υποδείξετε σε ποια ακριβώς σημεία του συγκεκριμένου άρθρου, «έπεσα έξω».
      Και ευχαρίστως θα το αναγνωρίσω. Δεν προσφέρετε απολύτως τίποτε στον δημόσιο διάλογο με το σχόλιό σας.
      (Αλλά μέχρι να το κάνετε, επιτρέψτε μου να αναρωτιέμαι, αν προϋπόθεση για την ελευθερία της έκφρασης, είναι η επιβεβαίωση του περιεχομένου της).

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ