9.3.21

Γ. Τίγκας: «Ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης»

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, αν και όχι ως κανονικό θέμα ημερήσιας διάταξης αλλά κυρίως από ερωτήσεις προ ημερήσιας διάταξης. Έχουν τεθεί όμως τα ζητήματα της εξυγίανσης της Μακεδνός αε. Φαίνεται ότι έχει χρέη που προσεγγίζουν το 1εκ.€. Τα χρέη αυτά θα τα πληρώσουν οι δημότες της Καστοριάς.

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη με την λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων. Οι δήμοι δεν θα έπρεπε να είναι επιχειρήσεις που “πουλάνε υπηρεσίες” ή να αντιμετωπίζουν τους δημότες με όρους αγοράς και κερδών, είτε μόνοι τους είτε σε συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν τα κέρδη τους διασφαλισμένα (πχ διαχείριση απορριμμάτων ΔιΑΔυΜα) που πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι της περιοχής.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει να περάσουν οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί της στον δήμο και να λειτουργούν στα πλαίσια και με την ευθύνη και τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης.

Ο ρόλος των δήμων είναι να διασφαλίζουν τους όρους δημόσιας υγιεινής, την καθημερινότητα του πολίτη, την ύδρευση, την αποχέτευση κ.λ.π μέσα από τις υπηρεσίες τους με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσα από υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ερχόμαστε λοιπόν τώρα και από ότι φαίνεται στο τραπέζι πέφτουν 2 προτάσεις. Η μία είναι του κυρίου Κορεντσίδη που προτείνει την εκμίσθωση του λατομείου σε ιδιώτες μέσα από διαγωνισμό, ζητώντας για το δήμο μία αποζημίωση της τάξης των 100.000€/χρόνο. Αν ο διαγωνισμός αποβεί γόνιμος, θεωρεί ότι σε λίγα χρόνια θα μπορέσει να ξεχρεώσει τη δημοτική επιχείρηση Μακεδνός αε ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των χρεών. Εδώ βέβαια πρέπει να πούμε ότι όποιος ιδιώτης χτυπήσει το λατομείο μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού και λειτουργήσει στο μαξίμουμ τις δυνατότητες του λατομείου, θα μπορεί να βγάζει ένα ποσό κατά προσέγγιση της τάξης του 1εκ.€/χρόνο. Πλούτος που ανήκει στο λαό, στους πολίτες και με αυτό τον τρόπο ιδιοποιείται και πηγαίνει στην τσέπη των ιδιωτών, χωρίς στην ουσία ο κόσμος να έχει κάποιο όφελος από αυτό.

Η δεύτερη πρόταση είναι της κυρίας Σπύρου και από ότι φαίνεται και του κυρίου Μόσχου και του κυρίου Ταμήλια. Η σκέψη είναι να παραμείνει στα πλαίσια του δήμου Καστοριάς το λατομείο. Να προσπαθήσει ο δήμος να το λειτουργήσει και να έχει θεωρητικά κάποια οφέλη. Τα οποία όμως ακόμα κι αν υπάρξουν, προσπερνώντας όλες τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά της η προσπάθεια αυτή, το πολύ-πολύ να αποσβέσουν χρέη που έχει η Μακεδνός αε ή και ο ίδιος ο δήμος. Σε έναν δήμο Καστοριάς, χρεωμένο (όπως και αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα), απόρροια της ισχνής κρατικής χρηματοδότησης προς την τοπική διοίκηση. Κατά τη γνώμη μας λοιπόν ούτε και αυτή η πρόταση θα μπορέσει ουσιαστικά να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο τους πολίτες της Καστοριάς.

Δύο τρόποι υπάρχουν να δουλέψει η Μακεδνός αε ως δημοτική επιχείρηση. Ο 1ος είναι να εντατικοποιήσει την εργασία των υπαλλήλων, ώστε να βγάλει σε ανταγωνιστική τιμή τα προϊόντα της (αδρανή υλικά κτλ.), καθώς αυτά θα διατεθούν με όρους ελεύθερης αγοράς. Κανένα κέρδος για τον λαό. Ο 2ος τρόπος είναι να εφαρμόσει ο δήμος «κοινωνική» πολιτική. «Μεγάλοι μισθοί», κανονικό ωράριο κτλ. Που θα οδηγήσει αυτό; Να είναι ακριβά τα προϊόντα, να μην πουλά κι έτσι να χρεώνεται. Πάλι χρέη που θα πληρώσει ο λαός, όπως και αυτά που καταγράφει μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Εδώ λοιπόν παρουσιάζεται ένα δίλημμα δύο αντιλαϊκών προτάσεων που παρουσιάζονται και ως μονόδρομος. Ζητάνε από τον κόσμο να επιλέξει τη μία ή την άλλη εκδοχή. Καμία εκδοχή δεν ωφελεί το λαό.

Μόνο στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας, ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου τα λατομεία, τα αδρανή υλικά, ο ορυκτός πλούτος (όπως για παράδειγμα ο λιγνίτης της Δυτικής Μακεδονίας ή το σιδηρονικέλιο της Ιεροπηγής), θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, μπορεί να πραγματοποιείται η αξιοποίησή τους με γνώμονα την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελος του λαού.

Θα μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, καθώς δεν είναι λίγα τα εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει στα λατομεία τα τελευταία χρόνια. Να παίρνει υπόψη τη βαριά δουλειά των εργαζομένων στην εξόρυξη, να πάρει μέτρα για τη μείωση του ωραρίου εργασίας, περισσότερο χρόνο ανάπαυσης και διακοπών, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα αντιστοιχούν και στον κοινωνικό ρόλο της εργασίας του συγκεκριμένου κλάδου. Μόνο τότε ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι θα έχει σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών ολόκληρης της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα μιας χούφτας παράσιτων της πλουτοκρατίας.

Κατεύθυνση βέβαια που βρίσκεται στον αντίποδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που ευνοεί τη ληστρική εκμετάλλευση του πλούτου της πόλης μας, της χώρας ολόκληρης, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.

Από αυτή την άποψη η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς ψήφισε παρόν και δεν έδωσε τη συγκατάθεση της σε καμία από τις δύο αυτές προτάσεις. Θα παλέψει να δείξει αυτό τον άλλο δρόμο στους εργαζόμενους, στον λαό της Καστοριάς.

Σχετικά:

22 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/3/21

    Εκτός τόπου και χρόνου όπως πάντα.... Δεν περιμέναμε κάτι άλλο... Ούτε με Δημόσιο ούτε με τον Ιδιώτη... Όχι σε όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/3/21

    Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά... Τραλαλαλαλαλαλαλαλαλαλαλα Τις Κυριακές από νωρίς στα καφενεία... Τσίπουρα μεζέδες κτλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/3/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/3/21

    Καλές είναι οι υψωμένες γροθιές του σύντροφου Κουτσούμπα και του ΠΑΜΕ, οι πορείες και οι αρλουμπολογίες περί κοινωνικής περιουσίας και δίκιο είναι το δίκιο του εργάτη και ο σταλινικός κρατισμός που έχει αποτύχει παταγωδώς αλλά η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που παράγει πλούτο.
    45 χρόνια μεταπολιτευτικού κρατισμού έχει αποτύχει απόλυτα. Όλες οι ΔΕΚΟ είναι ζημιογόνες. Ζούμε σε σοβιετία.
    Όσο δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα και το κέρδος του ιδιώτη θα οδηγούμεθα σε χρέη και αεργία. Μας έχουν ξεπεράσει σε ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις, μέχρι και τα Σκόπια. Κανένας δεν θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα γιατί όλα ελέγχονται από το κράτος,υπάρχει απίστευτη γραφειοκρατεία (για να ανοίξει κάποιος ένα τυροπιτάδικο, χρειάζεται 9 μήνες...)
    Για να επισκεφθεί ένα γιώτ με ξένη σημαία την Λήμνο, την Καλαμάτα και το Ναύπλιο, ο εκάστοτε λιμενάρχης ζητάει διαφορετικά χαρτιά!!!!!
    Δηλαδή έχουμε σε μία Ελλάδα, πολλές Ελλάδες!!! Η απόλυτη παράνοια.
    Και λέμε να λειτουργήσει το λατομείο ο δήμος, ΟΧΙ Ποτέ.
    Το κράτος και η ΤΟΑ πρέπει να ασκούν εποπτικό ρόλο και να επεμβαίνουν στην αισχροκέρδεια.
    Έλεος πιά με τις δημοτικές επιχειρήσεις βολέματος ημετέρων και αργόμισθων.
    Έχουμε αφήσει το δημόσιο να καταπνίξει τα πάντα. Ο ιδιώτης παράγει πλούτο. Ο ΔΥ το νέμεται....

    Έρρωσθε οι ιδιωτικοί

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/3/21

      Δηλαδή, οι ζημιές να κοινωνικοποιούνται και τα κέρδη να ιδιωτικοποιούνται. Ωραίος είσαι. Αν ήταν η περιουσία σου σίγουρα άλλα θα μας έλεγες.
      Πολίτης Γιάνννης

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/3/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος10/3/21

      Αυτό κατάλαβες από αυτό που έγραψα; Τι είναι προτιμότερο,να έχεις δικαίωμα στην φτώχεια που δημιουργεί ο σοβιετικού τύπου ελλαδικός κρατισμός ή να είσαι ελεύθερος να δημιουργείς πλούτο με τον οποίο τροφοδοτείς και τους κηφήνες του δημοσίου...;;!!

      Έρρωσθε οι ιδιωτικοί και παραγωγικοί

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος10/3/21

      Τις αρλούμπες για ελευθερία και για την δημιουργία πλούτου πες τες στους άνεργους να δούμε τι θα σε απαντήσουν. Φυσικά όλοι μπορούμε να γίνουμε πρωθυπουργοί, αλλά τι σύμπτωση. Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί, εδώ και δεκαετίες, ανήκουν στο σόι Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη. Και εσύ μας μιλάς για δημοκρατία, ισότητα, ελευθερία και μπλε άλογα. Αντί να μιλάς για δημιουργία πλούτου μιλά και για την σκλαβιά, για τα δύο ευρώ την ώρα που πληρώνουν οι μεγάλες επενδυτές που ανέφερες. Σίγουρα είναι οι ίδιοι που διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να φέρουν το γιωτ στη Μύκονο για να κάνουν πάρτι. Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα Σοβιετική Ένωση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να γίνει Πακιστάν. Κάποιος που μετά τόσα χρόνια βλέπει τον Μπρέζνιεφ στο ύπνο του, σε όνειρο η σε εφιάλτη χρειάζεται ψυχίατρο. Αμάν ρε παιδιά με την εμμονή σας με την Σοβιετική Ένωση. Συνέλθετε λίγο. Εξαφανίστηκε πριν δεκαετίες και εσείς την αναφέρετε σαν παράδειγμα. Δεν παίζει ρόλο αν είναι για μίμηση η αποφυγή.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος11/3/21

      Καλά δεν πειράζει,συνεχίστε τις προσπάθειες για περισσότερο κράτος,επιδόματα,κρατισμό,αραλίκι και παρασιτισμό και θα δούμε φαινόμενα χειρότερα Βενεζουέλας και Κούβας. Ο κρατισμός που εσύ πρεσβεύης αγαπητέ ανώνυμε είναι αυτό που μας έχει κάνει να παράγουμε 30 και να χαλάμε 210 για να συντηρούμε τον παθητικό δημόσιο τομέα.
      Έχεις πάρει χαμπάρι ότι από το 75 και μετά η Ελλάδα ζεί με δανεικά. Εε τα δανεικά κάποτε και αυτοί που σε δανείζουν σταματούν και τότε θα σας δώ όλους τους υποστηρικτές του κοινωνικού κράτους και του ξεχειλωμένου δημοσίου πώς θα τα καταφέρετε. Ο χρόνος θα δείξει ποιός έχει δίκιο.

      Έρρωσθε οι μη κηφήνες

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος11/3/21

      Διαπιστώνω ότι μερικοί δεν έχουν σωτηρία. Βλέπουν παντού κομμουνιστές, τον Κάστρο και τον Μαδούρο όπως ο ταύρος το κόκκινο πανί.
      Έχουμε βαρεθεί τις πολαπλές αναφορές στην ανύπαρκτη Σοβιετική Ένωση, την Κούβα και την Βενεζουέλα του Μαδούρο. Μιά και μιλάμε για την φτώχια τι θα λέγατε να μιλήσουμε και για τους νεοφιλελεύθερους γείτονες του Μαδούρο, Βραζιλία, Κολομβία, Χιλή, Περού ...... και τις ανισότητες που υπάρχουν εκεί. Φυσικά αυτό δεν ταιριάζει στο οικονομικό μοντέλο των Chicago Boys που μιλάνε για ελεύθερη αγορά βασισμένη στην εκμετάλλευση. Φίλε, όταν βλέπεις μόνο κόκκινο έχεις ψυχολογικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει μόνο κόκκινο η γαλάζιο χρώμα. Υπάρχουν και αποχρώσεις.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος11/3/21

      Δανεικά που δώρισε στις ιδιωτικές τράπεζες (ελληνικές και ξένες) για να μας σώσει. Μη διαβάζεις μόνο Friedman, διάβασε και λίγο Βαρουφάκη ή Naomi Klein θα σου κάνει καλό.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος10/3/21

    Συγνώμη αλλά ο κύριος αυτός ψηφησε παρόν στο τελευταίο συμβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/3/21

    Μην ξεχάσω τον κ.ανεξαρτητο πλέον που ψηφησε ότι είπε ο δήμαρχος γιατί δεν γουσταρε λέει τις λυκοσυμφωνιες της αντιπολίτευσης όπως λέει. Σε έναν μήνα εισχωρεί στην δημοτική αρχή και στα παλιά του τα παπούτσια όσοι τον ψήφισαν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/3/21

      Ετοιμάζει ψηφοδέλτιο για τις επόμενες, και ήδη έφυγαν αρκετοί.....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/3/21

      Την προδοσία πολλοί αγάπησαν. Τον προδότη ουδείς.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος11/3/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος11/3/21

      Κάποιο λάθος κάνετε κύριοι που σχολιάζετε, ανεξαρτητοποιήθηκε ΑΛΛΟΣ δημοτικός σύμβουλος!!!!

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος11/3/21

      Στη νεοδημοκρατική Ελλάδα οι αποστάτες και οι προδότες γίνονται υπουργοί. [....]

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος10/3/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος10/3/21

    O κύριος ποιος είναι; Μέχρι χθες δεν είχε ανοίξει το στόμα του. Ευτυχώς που ανεξαρτητοποιήθηκε και μάθαμε ότι υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/3/21

      Ένας Μιχάλης Ζησόπουλος ανεξαρτητοποιήθηκε. Αλλά το ίδιο είναι. Μέχρι χθες δεν είχε ανοίξει το στόμα του. Ευτυχώς που ανεξαρτητοποιήθηκε και μάθαμε ότι υπάρχει.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/3/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ