13.9.22

ΟΔΟΣ: Εξομολόγηση


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.1.1109 |1109


Στην Καστοριά, συγκριτικά με το παρελθόν έχει παρατηρηθεί σημαντική υποβάθμιση τουλάχιστον της εικόνας ή ακόμη χειρότερα, της ουσίας και του επιπέδου των δημόσιων συνεδριάσεων.


Η απόφαση δημότη ή ιδιώτη, απλού «πολίτη» όπως χαρακτηρίζεται κάποιος που δεν είναι εξοχώτατος εκλεγμένος, να παρακολουθήσει υφολογικά, αισθητικά αλλά και στην ουσία τους, συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων στην Καστοριά, αποτελούσε πάντοτε ένα επικίνδυνο σπορ. Με την έννοια ότι ο περίεργος αυτός δημότης, προηγουμένως θα χρειαστεί βαθιές αναπνοές, υπομονής και καρτερίας Και κατανόησης. 

Μερικές φορές θα χρειαστεί να είναι εμβολιασμένος και με ευρεία αίσθηση του χιούμορ. Ικανή να περιλαμβάνει ακόμη και άχαρες εποχές του ελληνικού κωμικού κινηματογράφου. Οι συνεδριάσεις, εννοείται οι κανονικές συνεδριάσεις που γίνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους, διαθέτουν σήμερα έντονα στοιχεία reality show. Κάτι σε big brother, survivor, ακόμη και χρυσό κουτάλι, καθώς, όχι πάντα, αλλά συχνά, παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες που μπορεί να είναι και ανησυχητικές. 

Στην Καστοριά, συγκριτικά με το παρελθόν έχει παρατηρηθεί σημαντική υποβάθμιση τουλάχιστον της εικόνας ή ακόμη χειρότερα, της ουσίας και του επιπέδου των δημόσιων συνεδριάσεων. Υπήρξε εποχή που η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, κρεμόταν από τα χείλη των ομιλητών στην βουλή, ακόμη και σε αποκεντρωμένα συλλογικά όργανα όπως τα δημοτικά συμβούλια. 

Όλα αυτά, μπορεί σήμερα να φαντάζουν τυπικά και ξεπερασμένα, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Όσο εγκαταλείπεται ο τύπος, τόσο εκπίπτει και η ουσία. Ακόμη και σε μια χώρα όπως την Ελλάδα, που δεν άντεχε ούτε τον νεοτερισμό που επιχειρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, να εμφανίζεται δημόσια αλλά και στην βουλή με ζιβάγκο, αντί για πουκάμισο και γραβάτα. Και να χρησιμοποιεί εκλαϊκευμένες για την εποχή πολιτικές εκφράσεις. Εγκαινιάζοντας την νέα πολιτική ορολογία που δείχνει να έχει επικρατήσει. Όπως τα περί "πλέριας" δημοκρατίας και τα παρόμοια. Αλλά και όπως έως την πρόσφατη εποχή που επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, όταν τα ΜΜΕ ασχολούνταν με την επιμονή του να μη φοράει ποτέ γραβάτα, συνήθεια την οποία επέβαλε στους συντρόφους του στον ΣυΡιζΑ εντός και εκτός κυβερνήσεως.

Προσπαθώντας να παρουσιάζουν αυτή την… ενδυματολογική απόκλιση ως νεωτερισμό, αντικομφορμισμό και δείγμα φρεσκάδας, εκδημοκρατισμού και ελευθερίας. Την ίδια ώρα που ακριβώς ο ίδιος, ενδυματολογικός κώδικας επιβλήθηκε στο Ιράν με την επικράτηση του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1980 και την επιβολή του ισλαμικού νόμου που από τότε εκεί ισχύει και επιβάλλεται άτυπα. Μαθήματα, ελευθερίας από το θεοκρατικό Ιράν, στην Ελλάδα που συγκυβερνούσε ένα κόμμα της Αριστεράς με τον κύριο "στα τέσσερα - στα τέσσερα". 

Όμως ακόμη και από τότε, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει περισσότερο και αυτή είναι μια αλήθεια η οποία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά της Καστοριάς γίνεται ευχερώς αντιληπτή σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Με την κατάσταση να επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο. Όχι μόνο επί της ουσίας του πολιτικού λόγου αλλά και επί της εκφοράς του, και της εικόνας των πολιτικών. Που και λόγω του κορωνοϊού, μάλλον χειροτέρεψε.

Παρά το γεγονός ότι η σημερινή δημοτική αρχή στην Καστοριά, φάνηκε να προσβλέπει με σπουδή στην εικόνα της, επιχειρώντας ίσως να συγκαλύψει έτσι τις ανασφάλειές της και να κάνει την διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική περίοδο, σίγουρα ο κορωνοϊός, ο υποχρεωτικός (ή όχι) εγκλεισμός και οι γενικές εκπτώσεις κλιμάκωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ιδίως σε τηλεδιασκέψεις όπου οι σύνεδροι, κατά κανόνα κάθονται αναπαυτικά στον χώρο τους. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.1.1109 | 1109 | σ.3


Για την ΟΔΟ η υποβολή κάθε δημόσιας τοποθέτησης σε ορισμένο τύπο, δεν είναι ξερό γράμμα αλλά στην πραγματικότητα επιβάλλει κανόνες συμπεριφοράς και κώδικες σε όφελος της ίδιας της ουσίας και όχι του περιβλήματος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνουν τα άμφια τον παπά.  Αντ’ αυτών στην Καστοριά, στο δημοτικό συμβούλιο σχόλια, υπονοούμενα και ταξικές ειρωνείες μεταξύ μελών της πλειοψηφίας και άλλων, αντιπάλων, ειδικά με την κ. Αικατερίνη Σπύρου, είναι νέα φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται και εκπλήσσουν.



Αφορμή για τα σχόλια αυτά είναι (και) οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, ειδικά αυτές που διενεργούνται ηλεκτρονικά. Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οπτικοακουστικής επαφής. Διότι παρά τις ενδεχόμενες εξαιρέσεις που απλά ως συνήθως συμβαίνει επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ειδικά αυτή την δημοτική περίοδο, όχι μόνο η χαλαρότητα και η εικόνα των συμβούλων που συμμετέχουν αλλά και η επιχειρηματολογία τους, αφήνει άναυδο και άφωνο το… κοινό. Που γίνεται μάρτυρας της διολίσθησης. 

Για την ΟΔΟ η υποβολή κάθε δημόσιας τοποθέτησης σε ορισμένο τύπο, δεν είναι ξερό γράμμα αλλά στην πραγματικότητα επιβάλλει κανόνες συμπεριφοράς και κώδικες σε όφελος της ίδιας της ουσίας και όχι του περιβλήματος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνουν τα άμφια τον παπά. Αντ’ αυτών στην Καστοριά, στο δημοτικό συμβούλιο σχόλια, υπονοούμενα και ταξικές ειρωνείες μεταξύ μελών της πλειοψηφίας και άλλων, αντιπάλων, ειδικά με την κ. Αικατερίνη Σπύρου, είναι νέα φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται και εκπλήσσουν. 

Να μην έχουν καμμιά αμφιβολία ότι όλα αυτά δεν ακούγονται ευχάριστα και δεν συμβάλλουν στην προαγωγή του δημόσιου λόγου. Πολύ περισσότερο δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων της Καστοριάς. Το πιο πιθανό είναι μάλιστα να επιδεινώνουν ή απλά να διευρύνουν τα προβλήματα.

Πρόσφατα άλλωστε, στην Καστοριά ξέσπασε πόλεμος εναντίον κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού των Αθηνών που σε εκπομπή του, την περίοδο 6-8 Ιανουαρίου, αντλώντας την ενημέρωσή του από κακή πηγή και συγκεκριμένη ανάρτηση τοπικής ιστοσελίδας που παρουσίαζε παλιότερο καρναβάλι ως να συμβαίνει live, άσκησε κριτική για την παραβίαση των υγειονομικών μέτρων. Τι το ήθελε ο παρουσιαστής να κάνει το έγκλημα!! Του ρίχτηκαν όλοι, ανήμερα του Αη Γιαννιού ζητώντας την δημοσιογραφική κεφαλή του επί πίνακι, για την προσβολή στο γένος των κατ’ αυτούς Καστοριανών. 

Έπεσε ακόμη και η ιδέα να στραφεί ο Δήμος Καστοριάς, δικαστικά σε βάρος του σταθμού. Πώς, πού, γιατί, και με ποιο δικαίωμα κανείς δεν εξήγησε. Και κανείς δεν αναρωτήθηκε εάν είναι λογικός, φυσιολογικός όλος αυτός ο λιθοβολισμός. Και μάλιστα σε μια πόλη-αρχόντισσα όπου δεν ορθοτομείται, αλλά καρατομείται ο δημόσιος λόγος. 

Διότι τις ίδιες ακριβώς ημέρες, με τον ασεβή παρουσιαστή του σταθμού των Αθηνών, από την κακή αυτή κατάσταση που επικρατεί στον δημόσιο λόγο της Καστοριάς, δεν ξέφυγε ούτε ο πήχης της θρησκευτικότητας, το πιστόμετρο, δηλαδή το βαρόμετρο της πίστης και το υψόμετρο του αναστήματος. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Οι συνεδριάσεις, εννοείται οι κανονικές συνεδριάσεις που γίνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους, διαθέτουν σήμερα έντονα στοιχεία reality show. Κάτι σε big brother, survivor, ακόμη και χρυσό κουτάλι, καθώς, όχι πάντα, αλλά συχνά, παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες που μπορεί να είναι και ανησυχητικές.



Αυτά που αντάλλαξαν μεταξύ τους κυρίως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς και η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κυρία Αικατερίνη Σπύρου, στην τηλεσυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς της 12.12.2021 δεν είχαν προηγούμενο. Αντιδρώντας ο κ. Πέτρος Τόσκος στις αναφορές της εκλεγμένης συμβούλου για εξωτερική σύμβουλο δημοσιογράφο, που από την ΔΕΥΑ Καστοριάς βρέθηκε στο γραφείο του δημάρχου, λύνοντας όλοι μαζί τα προβλήματα της Καστοριάς, παρέσυρε την κυρία Σπύρου να κάνει ανεπίτρεπτες αναφορές στο μπόϊ (ανάστημα). 

Όπως ήταν περίπου αναμενόμενο και σε ένα βαθμό εύλογο, ο κ. Τόσκος της πέταξε το γάντι με την αποστομωτική ατάκα «Να λυπάστε για το δικό σας το μπόϊ» για να πάρει την απίστευτη ανταπάντηση «Άμα θέλετε μπορούμε να μετρήσουμε και το μπόϊ μας, δεν πρέπει να με περνάτε και πολύ. Μπορεί και να μην με περνάτε και καθόλου». Διάλογοι καταπληκτικοί, ιστορικοί.

Και ενώ όλα αυτά, τα απίστευτα (χωρίς αντίδραση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος συντόνιζε την συνεδρίαση), που ρίχνουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο του δημόσιου λόγου ελπίζεις ότι θα σταματήσουν και δεν θα έχουν συνέχεια, στην ίδια συνεδρίαση άρχισαν τις έριδες για την βρισιά και την ύβρι. Και πήγε ο δημοκρατικός διάλογος στα ακόμη πιο σοφά και πολιτισμένα, που ακούγονται σε συλλογικό όργανο, περίπου ένα αιώνα μετά την ισότητα ανδρών και γυναικών το 2022, που υποτίθεται ότι τα θέματα πίστης μένουν απ' έξω. 

Διότι είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Πέτρος Τόσκος, τα σεξιστικά: «Χτυπάτε τα χέρια, τραβάτε το πρόσωπό σας, χαλάτε και το ωραίο πρόσωπό σας», «ηρεμήστε» —πρόσθεσε κατευναστικά, σχεδόν αδελφικά «Μη φοβάστε, μη στενοχωριέστε» ενθάρρυνε, πατρικά ίσως. «Εδώ ήρθαμε να τοποθετηθούμε και να πούμε αλήθειες» —τόνισε με νόημα. «Εγώ λυπάμαι για εσάς που πάτε και εξομολογείστε». «Πιστεύω ότι εξομολογείστε γι’ αυτά που λέτε, έτσι;» αναρωτήθηκε και κόντεψε να πέσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Καστοριά. Διότι ναι, ο κ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ , έθεσε θέμα εξομολόγησης (!) στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. Ιστορική εις διπλούν η συνεδρίαση. 

Και ο πολιτικός διάλογος εκτράπηκε ως εξής: —«Ντροπή σας», απάντησε η κ. Σπύρου. —«Ντροπή δικιά σας», ανταπάντησε ο κ. Τόσκος. —«Ντροπή σας, δεν σας επιτρέπω». —«Και εγώ δεν ΣΕ επιτρέπω». —«Σαν τον Μόσσιαλο θα καταντήσετε, ντροπή σας», τόνισε η επικεφαλής επιτιθέμενη ευθέως και απασφαλίζοντας εντελώς. Διότι η κυρία Αικατερίνη Σπύρου όχι μόνο πρόβλεψε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ θα γίνει σαν τον Μόσιαλο —χωρίς να διευκρινιστεί αν το κακό θα το πάθαινε ο ίδιος ή ο κ. Μόσιαλος. Αλλά και ότι θα καταντήσει κιόλας. 

Υποχρεώνοντας τον αμειβόμενο πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καστοριάς που φαίνεται ότι προσβλήθηκε πολύ που τον συσχέτισε με τον πολυβραβευμένο καθηγητή της Πολιτικής της Υγείας, κάτοχο της έδρας Brian-Abel Smith, στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), καθηγητή Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή (Department of Cancer and Surgery) του Imperial College London και συν-διευθυντή του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του GAMRIF του υπουργείου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου... να παρατηρήσει: «Εσύ δεν ντρέπεσαι για τον εαυτό σου». 

Και κάπως έτσι όλα αυτά τα παράλογα και ανόητα καταγράφτηκαν στην ιστορία της πόλης. Αποδεικνύοντας το τι εστί ευτελισμός. Και το ότι μπορεί πράγματι, να είναι άπατος ο πάτος.



* * *


-Φωτογραφία εξωφύλλου: Αλέκος Φασιανός (1935-2022)*: Αγκαλιασμένο ζευγάρι. Αφίσσα από την Διεθνή Έκθεση Τέχνης στην Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 1979. Το Κεφάλαιο Παρίσι. Μεταξοτυπία σε χαρτί. 
-Φωτογραφία 3η σελίδα: Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Γυναίκα ξαπλωμένη (λεπτομέρεια, ιδιωτική συλλογή στην Γαλλία). 
-Φωτογραφία 4η σελίδα: Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Χρυσό ζευγάρι (μόνο στην έντυπη έκδοση).
-Φωτογραφία 5η σελίδα: Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Ζευγάρι σε κόκκινο (μόνο στην έντυπη έκδοση).

(*) Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών, άφησε ο εμβληματικός ζωγράφος Αλέκος Φασιανός στις 16 Ιανουαρίου 2022.


Είπαν


Μας είπαν οι ορκωτοί λογιστές ότι η ΔΕ ΥΑΚ είναι για φούντο και εσείς αλλάζετε σαν τα πουκάμισα του υπαλλήλους τόσο καιρό. Πού σας χρησίμευσαν αυτοί οι υπάλληλοι κ. Τόσκο. Πού βοήθησαν την ΔΕ ΥΑΚ; Έχετε ξοδέψει χιλιάδες ευρώ για συμβούλους, για διαφημίσεις, για υπαλλήλους κόντρα υπαλλήλους, φεύγει ο ένας έρχεται ο άλλος. Με το που φεύγει από εσάς ο ένας βολεύεται στο γραφείο του δημάρχου, μετά παίρνετε άλλους ειδικούς συνεργάτες, λογιστές, για αποθήκη, χιλιάδες ευρώ, για να σας παράσχουν συμβουλές. Πληρώσατε συμβούλους, πληρώσατε διαφημίσεις. Θα μας φέρε-τε τον απολογισμό, τι καταφέρατε με όλα αυτά που κάνατε; Ωραία, τα κάνατε όλα αυτά. Θα μας πείτε τι επιτύχατε τέλος πάντων; 
Αικατερίνη Σπύρου
επικεφαλής μειοψηφίας
Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς | 27.12.2021

* * *

Είναι κάτι παράνομο που προσλάβαμε υπαλλήλους στην ΔΕΥΑΚ; Είναι μεμπτό; Μου το απαγορεύετε; Τους πειράζει; Πήραμε κάτι παρανόμως; […] Ζήτησαν κάποια χαρτιά πώς προσλάβαμε την κυρία Λούσιου και πώς αμείβετε. Οι πόροι της ΔΕΥΑΚ είναι τα έσοδα των δημοτών. […] Εδώ στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήρθαμε να τοποθετηθούμε και να πούμε αλήθειες. Εγώ λυπάμαι για εσάς κυρία Σπύρου που πάτε και εξομολογείστε. Πιστεύω ότι εξομολογείστε γι’ αυτά που λέτε, έτσι; […] Ξέρετε πολύ καλά ότι εξομολογούμε μπορεί πιο πολύ συχνά από όλους σας εδώ πέρα. Και έχω ήσυχη την συνείδησή μου για όλα. 
Πέτρος Τόσκος
δημοτικός σύμβουλος & πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ
Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς | 27.12.2021


* * *

Α. Σπύρου: Κύριε πρόεδρε ζητώ να ανακαλέσει.
Κ. Μηταλίδης: Αν θέλετε να συνεχίσουμε δεν θα μπορείτε να μιλάτε ο ένας πάνω στον άλλον και θα κάνουμε διάλογο.
Α. Σπύρου: Κύριε πρόεδρε να ανακαλέσει την "εξομολόγηση" τώρα, διαφορετικά...
Κ. Μηταλίδης: Εγώ δεν μπορώ να επιβάλλω σε κανέναν να ανακαλέσει.
Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς 27.12.2021


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 20 Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1109


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/9/22

    Ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Καστοριάς δήλωσε με χαρά(!!) σε ιστότοπο ότι την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί στην Καστοριά το 1ο διεθνές θρησκευτικό και προσκυνηματικό φόρουμ(τι λε ρε παιδί μου, άμα είσαι εγκρατής της αγγλικής...!!!) με συνεργασία και υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού, του ΕΟΤ, της ΠΔΜακεδονίας και του δήμου.
    Τώρα εγώ που είμαι παλιά καραβάνα και χρόνια στο κλαρί γιατί κάτι μου λέει ότι θα αρπάξει την ευκαιρία ο Άγιος Καστορίας να 'κολλήσει' και το γνωστό θέμα κατασκευής νέου ναού...;;;!!!
    Είδομεν....
    Πάντως για τον Ντάσκα δεν επιβεβαιώνονται οι φήμες που τον θλελουν να ξεδιπλώνει πανό στην είσοδο της πόλης.
    Λές...;;!!

    Έρρωσθε προσκυνητές και μη

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/9/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/9/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/9/22

    Πάλι καλά που ο σταματωτάς δεν κατέβασε το φερμουάρ για να κάνει τις ανάλογες συγκρίσεις. Οι τσιχλόμαγκες της δεκαετίας του 70, [....] αντίχειρας προ τα πάνω και δείκτης οριζόντιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/9/22

    Δεν πήραν ακόμα πρέφα ότι οι ευλαβικές ορθόδεξες γιαγιάδες της υφηλίου είναι απένταρες, ενώ οι μουσουλμάνοι σεϊχηδες πνίγονται στο τάλιρο με το αέριο που μας πουλάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ