25.12.22

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Από την αρχή… Η συνέχεια της συνέχειας.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 26.5.2022 | 1126


25 Μαΐου 2022 -  Τέλος της τριλογίας

Σχόλια για τον πρόσφατο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας


Τί να πρωτο-διαβάσει κανείς για αυτόν τον ανοιχτό πόλεμο και τί να δευτερο-πιστέψει. Διαλύθηκε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα. 
Οι ιστορικοί αναλυτές του μέλλοντος θα τρέχουν σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους να ζητήσουν βοήθεια για να καταλάβουν ακριβώς τί έχει συμβεί στη σημερινή Ουκρανία και γιατί. Το ίδιο και οι έκπληκτοι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι που προσπάθησαν και προσπαθούν να καλύψουν ζωντανά τα τραγικά αυτά γεγονότα. Μήνες τώρα, κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Η παρουσία των Ελλήνων αυτή τη φορά εντυπωσιακή. Κάποιος πρέπει να βραβεύσει αυτούς τους ανθρώπους. Να τους καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός. Γενικά τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. 

Η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει στην εποχή μας στο διαδίκτυο, στα social media και την κινητή τηλεφωνία. Μας παρασύρει όλους. Ιδιαίτερα στον σημερινό πόλεμο της Ουκρανίας. Γι’ αυτό η φωτογραφική κάλυψη και η επί τόπου βιντεοσκοπική εικόνα έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Τα νεότερα μικρά drones φαίνεται ότι έχουν κάνει τη διαφορά. Συγκλονιστικές οι εικόνες. Οι αλήθειες μας αποκαλύπτονται γυμνές. Μένει η κρίση του θε ατή. Τα σχόλια των δημοσιογράφων. Η γενικότερη ενημέρωσή μας. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν είναι πια εύκολη υπόθεση. Νομίζαμε και νομίζουμε ότι είναι, αλλά δεν εί ναι. Η προπαγάνδα έχει γιγαντώσει. Ο Γκαίμπελς των Γερμανών εθνικο-σοσιαλιστών (ΝΑΖΙ) ξαναζωντάνεψε. Για να μην ξεχνιόμαστε.

Η από-πληροφόρηση, γράψτε η ανάγκη σχεδόν απόλυτης σιωπής για κάτι που δεν μας συμφέρει, «φοριέται» όλο και πιο πολύ. Γενικότητες μόνο. Τα πιστεύω του καθενός στο καθεστώς που τον βολεύει, κρύβονται επιμελώς διά της σιωπής. Λίγο παρελθόν, λίγο παρόν, σκέψεις ανέξοδες για το μέλλον. Μερικοί ξύπνιοι ανανήψαντες «ιδεολόγοι» και από τις δύο όχθες της πολιτικής αρένας, που έχουν μάθει να κακοποιούν την α-λήθεια χρόνια τώρα, μας συμβουλεύουν και από πά-νω. Ντροπή. Ονόματα ούτε λέμε, ούτε μας ενδιαφέρουν. Τα κορόιδα όμως πρέπει να ξέρουν ότι έχουν λιγοστέψει.

Θρησκευτισμοί, εθνικισμοί, ιμπεριαλισμοί, αριστερισμοί, καπιταλισμοί κ.λ. Τί να πρωτοπιστέψει κανείς. Ευτυχώς ο πρόσφατος «Πουτινισμός» δείχνει να μην προλαβαίνει την ιστορία. Το πολύ αίμα βλάπτει την υγεία μας. Την σκοτώνει! Σαν το… τσιγάρο. Η μόρφωση δυστυχώς δεν φτάνει πια για να προστατευθούμε. Και η πίστη κάθε μορφής δεν επαρκεί. Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή όλων μας στα κοινά. Τελεία και παύλα. 

Οι ανθρώπινες αξίες χτύπησαν κόκκινο στην περίπτωση της Ουκρανίας. Το ζούμε καθημερινά. Η μικρο-αστική μας αδιαφορία, με εξαιρέσεις βέβαια, μας προβληματίζει. Θα κάνουμε δεκαετίες για να συνέλθου με. Θα περάσει καιρός για να ξεχάσουμε την εμπόλεμο «πυραυλική» μας νεότερη εμπειρία. Ελπίζω να μην ακολουθήσουν μικρές ατομικές βόμβες! Απίστευτες οι καταστροφές που έχουν γίνει ήδη στην Ουκρανία. Δράμα δραμάτων τα θύματα. Θα χρειαστούν δικαστήρια επί δικαστηρίων για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όποιοι και να ‘ναι, για τα αδικαιολόγητα στρατιωτικά τους χτυπήματα τόσων και τόσων αθώων πολιτών. 

Φιλελεύθεροι του παρελθόντος και του μέλλοντος θα πρέπει ίσως να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με σοσιαλιστές –στη χειρότερη περίπτωση– τύπου Ιακωβίνων του Ροβεσπιέρου ή Μπολσεβίκων του Στάλιν, ή ακόμα και με αναρχικούς της Βαρκελώνης (Μπακούνιν). Μαζί με πολλούς άλλους μικρο – ή μεγαλο – επαναστάτες ευρωπαίους, λατινοαμερικανούς κ.λ. Ας μην ξεχάσουμε, καθισμένοι λίγο πιο μακριά από το τραπέζι που προαναφέραμε, και τους πραγματικούς αγωνιστές της ελευθερίας Αμερικανούς του 18ου αιώνα, που πολέμησαν για μία ελεύθερη πατρίδα. Για να μην αναφέρω και τους Έλληνες του χίλια οχτακόσια τόσο! Αυτό κάνουν σήμερα, έστω και με καθυστέρηση, οι Ουκρανοί. Παλεύουν για την ε λευθερία τους. 

Το ΝΑΤΟ ξύπνησε, η Α μερική αφυπνίστηκε. Μέχρι και οι Σκανδιναβοί σταμάτησαν να είναι ουδέτεροι. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Δύσκολη η εξίσωση και η συνεργασία όλων αυ τών. Η Ουκρανική κρίση μας ξαναγύρισε πολλά χρόνια πί σω. Έχουμε και μια δημοκρατία να προστατεύσουμε. Τα βασικά ιδεώδη της ελευθερίας. Έλληνες είμαστε. Κάτι ξέρουμε από όλα αυτά. 

Τί θα γίνει τελικά; Με την Ρωσία και την Ουκρανία; Μεγάλο πρόβλημα για τους μεγάλους και τους πρωταγωνιστές στον πόλεμο αυτόν. Οι μικροί τί θα απογίνουν; Η Ελλάδα; Πέρα από τις δυσκολίες που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια, πυρκαγιές, σεισμούς, κορωνοϊούς και οικονομικά προβλήματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν είναι λίγο.

Ευτυχώς που ιστορικά στις ανάγκες φαίνονται οι Έλληνες. Τα βγάλαμε πέρα με τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, παλέψαμε με τους νεότερους μετανάστες με επιτυχία. Βοηθήσαμε τους Ελληνο-Κυπρίους να ορθοποδήσουν. Αγκαλιάσαμε και πάλι όλη την διασπορά μας. Τελικά, μου φαίνεται ότι σαν Έλληνες αντί να χάσουμε τις ιστορικές μάχες του 19ου και 20ού αιώνα, κερδίσαμε τον πόλεμο! Γίναμε μία κοσμοπολίτικη κοινωνία κρατώντας πολλές από τις παλιές μας αξίες. Δεχθήκαμε μόλις πρόσφατα πάνω από 30.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, σε 2-3 μήνες. Τους αγκαλιάσαμε, τους βοηθήσαμε, στηρίξαμε την πατρίδα τους, που αγωνίζεται να παραμείνει ελεύθερη. Όπως εμείς, την εποχή του 1821. Δεν είναι ιστορικά λίγα όλα αυτά. 

Δεν θα πει κάποιος ένα μπράβο στη νεότερη Ελλάδα; Ιδίως μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας; Στη διακυβέρνησή της την τωρινή; Πρέπει να πει και φαίνεται να το λέει. Απόδειξη η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας στην Ουάσιγκτον. Η Ευρώπη, Ισραήλ, Αίγυπτος... Σαουδική Αραβία... Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το… ΝΑΤΟ.  Όλοι το λένε. Μέχρι και η Κίνα το επιβεβαιώνει. Δεν γράφω η Κύπρος διότι την θεωρώ Ελλάδα. 
Τελικά δεν έχει σημασία ποιος μας κυβερνά, αρκεί να είναι ικανός. Και οι πολιτικοί μας άρχοντες γενικά.  Ελπίζω οι περισσότεροι. Εννοείται και ο επικεφαλής. Αυτό φτάνει για μένα. 

Τέλος της τριλογίας. Και πολλά είπα και έγραψα. Με ποδοσφαιρικούς όρους, Ουκρανία-Ρωσία, 3-0. Το μηδέν πάει στον επιτιθέμενο Ρώσο. Μέσα μου νιώθω πόνο για τη διαστροφή αυτή της ρωσικής ψυχής. Μια ψυχή με δύναμη, με σθένος. Με ιστορία. Κρίμα! Το 3 που πάει στην Ουκρανία, ίσως το συζητάμε. Μπορεί να γίνει 2 κάποτε, αλλά ποτέ δεν θα γίνει (0) μηδέν.

Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν μία πατρίδα. Να ζουν σε αυτήν με τη θέλησή τους. Ευτυχισμένοι και ελεύθεροι. Με ειρήνη. 

“Slava Ucraini” - Σλάβα Ουκραΐνι 

Kαλή τύχη στην Ουκρανία και σε μας!


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1126.


Φωτογραφία: Χερσόνησος. Ουκρανία.

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/12/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/12/22

    "Δεν γράφω η Κύπρος διότι την θεωρώ Ελλάδα."
    Θεωρείτε και τους Τουρκοκύπριους Ελλάδα; Αν ναι, το ίδιο ισχυρίζεται και ο Ερντογκάν, μόνο που αυτός θεωρεί μόνο ένα κομμάτι της Κύπρου Τουρκία.

    Σε ό,τι αφορά την αναφορά σας στη Σαουδική Αραβία, να σας υπενθυμίσω το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Για ανθρώπινα δικαιώματα καλύτερα να μη μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/12/22

    "Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν μία πατρίδα. " Υποθέτω ότι μέσα σε αυτούς είναι και οι Ρωσόφωνοι της Ουκρανίας, οι Παλαιστίνιοι, οι Φλαμανδοί, οι Βάσκοι, οι Καταλάνοι, οι Σκωτζέζοι, οι, οι, ο ι, ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/12/22

    Εγω πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να μην κάνουν οι άλλοι εισβολές στη χώρα τους και να τους σκοτώνουν: οι κάτοικοι του Ιράκ, του Βιετνάμ, του Αφγανιστάν, της Σερβίας, της Υεμένης, της Λιβύης, του Μάλι, της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Ιράν κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/12/22

    Όλοι το λένε "Ισραήλ, Αίγυπτος... Σαουδική Αραβία... Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το… ΝΑΤΟ" μπράβο του, το λέει κάποιο κράτος ή οργανισμός που δεν παραβιαζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή ακούμε μόνο τους εγκληματίες της υφηλίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/12/22

    "Οι ιστορικοί αναλυτές του μέλλοντος θα τρέχουν σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους να ζητήσουν βοήθεια για να καταλάβουν ακριβώς τί έχει συμβεί" και η ευαισθησία εξαντλείται στην Ουκρανία, ενώ επικρατούσε η αναισθησία για την Υεμένη, την Παλαιστίνη, τη Συρία, την Κύπρο, το Αφγανιστάν, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Ιράκ ...

    "Οι ιστορικοί αναλυτές του μέλλοντος θα τρέχουν σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους να ζητήσουν βοήθεια για να καταλάβουν ακριβώς τί έχει συμβεί" που άνοιξαν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη τα σύνορα για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας και γιατί οι πρόσφυγες άλλων πολεμικών συρράξεων πνίγονται στη Μεσόγειο.

    "Οι ιστορικοί αναλυτές του μέλλοντος θα τρέχουν σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους να ζητήσουν βοήθεια για να καταλάβουν ακριβώς τί έχει συμβεί" και η Τουρκία επιβραβεύεται για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου ενώ στη Ρωσία επιβάλλονται κυρώσεις για την εισβολή και κατοχή της Ουκρανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ