27.5.23

ΟΔΟΣ: «Παραμύθα»


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.12.2022 | 1154


Δεν ήταν πλημμύρα, ούτε θεριό που κείτονταν στο πέλαγος της λίμνης, αλλά τσουνάμι θα το χαρακτήριζα. Γι’ αυτό και τους ευχαριστώ πολύ όλους αυτούς που όξυναν την παρατηρητικότητά μου και διεύρυναν την πολιτιστική μου υποδομή τις περασμένες ημέρες με τόσες πλημμύρες και τόσο νερό. 



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Όχι δεν ανήκω σε όσους «πλημμύρισαν» την Καστοριά τις προηγούμενες ημέρες, σε διάφορες και διαφορετικές εκδηλώσεις που συγκυριακά των Χριστουγέννων ή επί σκοπώ, συμπίπτουν με τα προεόρτια. Και τις εκλογικές διαδικασίες του 2023. Βλέπεις τα τελευταία χρόνια αντιστέκομαι σθεναρά στις μαζικές εκδηλώσεις. Καθόσον κυκλοφορούν και διάφορες ιώσεις – κάθε είδους, υγειονομικού ενδιαφέροντος ή όχι, ενδημικές και πανδημικές εννοώ. 

Αλλά για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι οι περισσότεροι, περιγράφοντας, διάφορα δημόσια και ανοικτά –ας πούμε– συμβάντα ή άλλα happenings που σημειώθηκαν στην Καστοριά τις προηγούμενες ημέρες, ομιλούν καθαρά για πλημμύρες κόσμου στην Καστοριά. Ο καθένας από την σκοπιά του και όλοι μαζί για όλους. Ίσως και για την «παραμύθα» τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Και εγώ που έως χθες νόμιζα ότι ως πλημμύρα εννοείται η υπερχείλιση επιπλέον νερού που καλύπτει κατά βάση προσωρινά μια ξηρά και έδαφος το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν καλύπτεται από νερό, βρέθηκα αντιμέτωπος με αρκετές κοσμοπλημμύρες στην Καστοριά τις προηγούμενες ημέρες.

Και καθώς αγαπητή ΟΔΟΣ, εκτός από τις ιώσεις, μπορεί κάποιος όπως εγώ, να υποφέρει και από ναυτία αν μια πλημμύρα προκαλέσει λιμνοταραχή (κατά το θαλασσοταραχή ο νεολογισμός) ή και κίνδυνο καταποντισμού, μέρες που είναι, ημέρες και νύχτες πονηρές προεόρτιες και προπαντός προεκλογικές, αποφάσισα να τις παρακολουθήσω εκ του μακρόθεν. 

Ήταν βλέπεις και το Mundial σε εξέλιξη ακόμη σε κάποιες από τις συγκεκριμένες πλημμυρίδες. Και έτσι προτίμησα έστω και από τηλεοράσεως να βρεθώ στο κλίμα ποδοσφαίρου. Που ενέπνευσε άλλωστε το σύνθημα «αρχίζει το ματς». Σύνθημα που κατά την δική μου γνώμη θα μπορούσε να είναι και εναλλακτικός τίτλος και ορισμός της κοσμοπλημμύρας που μας έπληξε, όχι μόνο επανειλημμένα αλλά και... κατ’ επανάληψη στην Καστοριά, για να προσδώσω αξία στην έμφαση.

Φυσικά κανείς δεν αναφέρθηκε σε κοσμοπλημμύρα για μια αξιοπρόσεκτη στην γνώμη μου εκδήλωση που έγινε το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ. Και μάλιστα μέσα στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Καστοριάς (που ευτυχώς ακόμη δεν έχει ρίξει κάποιος την ιδέα να μεταφερθεί). Διότι μέσα στον ναό πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της I. Μητροπόλεως Καστοριάς. Ο χορός των ιεροψαλτών που αποτελούνταν από άνδρες αλλά και γυναίκες, με πρωτοψάλτη τον κ. Γεώργιο Αποστολίδη, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης απέδωσε χριστουγεννιάτικους ύμνους και στο δεύτερο μέρος επιλεγμένα παραδοσιακά κάλαντα. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Καθώς στην μεγάλη σκηνή, και προτού η Καλλιτέχνις ξεκινήσει την συναυλία της, για την οποία απαιτήθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τόσο μέσα από το αυθόρμητο μεγαλείο του λόγου των παρουσιαστών, όσο και από την πρωτοχριστιανική πολιτική σεμνότητα του ίδιου του δημάρχου Καστοριάς, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά. Και προβλήθηκε διακριτικά το μεγάλο δημοτικό, πολιτιστικό και αισθητικό –αν όχι αισθησιακό– αποτύπωμα του έργου μιας τετραετίας που εισέρχεται στο τελευταίο της έτος. Στον Κολοφώνα της δόξας του.



* * *

Σε μια πόλη και Μητρόπολη που σπανίζουν οι κοσμικού τύπου εκδηλώσεις μέσα σε ναούς, έστω κι’ αν στο παρελθόν, πολλές δεκαετίες προηγουμένως, επί Β. Δόϊκου, κοσμικές χορωδίες, ακόμη και μικρό εκκλησιαστικό όργανο εμπλούτιζε μέχρι και τις ακολουθίες προσδίδοντας ένα διαφορετικό τόνο, το συμβάν ήταν κατά την γνώμη μου θετικό. Και μακάρι να επαναληφθεί και να εμπλουτισθεί. Να περιλάβει ακόμη και εκθέσεις με συμβατό στον χώρο περιεχόμενο ή και συναυλίες σοβαρής –ας την περιγράψω έτσι– μουσικής. 

Και τα γράφω αυτά έστω κι αν απ’ αυτή την εκδήλωση δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να μην αναφερθώ σε μια φωτογραφία. Που κυκλοφόρησε θαρρώ με δική της πρωτοβουλία, εννοώ της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, τέως βουλευτή Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία και μιας πλευράς του εσωκομματικού αλληλοσπαραγμού. Στην οποία φωτογραφία, η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη –σαν να λέμε του Μαξίμου Θεσσαλονίκης– μαζί με ένα αντιδήμαρχο Καστοριάς, καθήμενοι στα δύο από τα τρία επίσημα καθίσματα, δεν πλαισιώνουν απλά τον οικοδεσπότη. Αλλά στα σίγουρα εντυπωσιάζουν με το μαγνητισμένο και βαθειά κατανυκτικό ύφος και βλέμμα. Με την στάση του σώματός τους, υποβοηθούμενη, η στάση αυτή από την ενδυματολογική επιλογή, δείχνουν οι κοσμικοί της φωτογραφίας να αντιλαμβάνονται πλήρως την ιστορική συμβολή τους στην πνευματική μας ανάταση. Και γι’ αυτό θερμά τους ευχαριστώ και αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σου. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς



Αναφέρθηκαν όμως κάποιες ειδήσεις για πλημμύρα κόσμου, σε μια άλλη συγκέντρωση, που προηγήθηκε την ίδια ημέρα, το περασμένο Σάββατο από το μεσημέρι μέχρι το απόβραδο και ασετιλίνη –κατά πως το λαϊκό άσμα θρυλεί. Αρχής γενομένης από την πλατεία «Ειρήνης» (!) από ένα σωματείο που διοργάνωσε κάτι που περιγράφτηκε απ’ όσους κατά την γνώμη μου έχουν ένα είδος αλλεργίας με την παλιά Καστοριά ακόμη και ως... «προ-ραγκουτσάριο» γλέντι. Διότι να τα χάλκινα, να τα κρασιά, τα τσίπουρα και τα ουΐσκια, να τα άλλα τα συναφή με την ευθυμία και αυτό το happening από το οποίο, όπως κατάλαβα από το... πλούσιο φωτορεπορτάζ δεν έλειψαν και «βροντερές» πολιτικές παρουσίες. Αλλά σημειώθηκαν και απουσίες του βρόντου θα έλεγα. Και έτσι νυχτώσανε και ορισμένοι δεν δυνήθηκαν ίσως και να μη μπόρεσαν να βρεθούν και εκείνοι στην Μητρόπολη για την χορωδία και να γίνουν συμμέτοχοι στο εκστασιασμένο ύφος (ένα βήμα πριν τον θαυματουργό Γάγγη) των μεγάλων πολιτικών που παρέστησαν. 

Και σαν –τι τα θες και τι τα γυρεύεις– ξημέρωσε η επόμενη ημέρα Κυριακή κοντή γιορτή που λένε και είναι γιορτή και σχόλη, συνέβη και μια ακόμη πλημμύρα. Δηλαδή όχι απλή πλημμύρα αλλά κοσμοπλημμύρα μπορεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του κ. Ζήση Τζηκαλάγια την επόμενη ημέρα. Διότι κάνοντας σεμνά, πολύ σεμνά και προπαντός πολύ ρεαλιστικά τον απολογισμό του αγαπητή ΟΔΟΣ, είναι ο ίδιος ο βουλευτής Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία και Νέστωρ της Πολιτικής της Καστοριάς (όπου Νέστωρ αυτός που επιστρέφει), που ανακοίνωσε με ευχαριστίες ότι, η πρώτη του ανοικτή πολιτική εκδήλωση αυτής της κοινοβουλευτικής του θητείας, είχε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα μοιράστηκε μαζί μας την ευγνωμοσύνη του στους ομιλητές και κατέθεσε μαζί με αυτές και τις ολόθερμες ευχαριστίες του σε όλους αυτούς που πλημμύρισαν τους χώρους του ξενοδοχείου. 






Παρατήρησε ακόμη ότι η παρουσία και η ζεστασιά της πλημμύρας δεν του δίνουν μόνο δύναμη, αλλά αποτελούν όπως σημείωσε με νόημα για τον ίδιο ψήφο εμπιστοσύνης και εντολή να συνεχίσει. Τι να συνεχίσει αγαπητή ΟΔΟΣ; Μα τι άλλο, από την έντιμη και δίκαιη προσπάθεια, αλλά και την δυναμική πολιτική παρουσία που απαιτείται για να κάνουμε όλοι μαζί άλματα στο μέλλον της Καστοριάς και των παιδιών μας. Και πολύ αναπτερώθηκα αγαπητή ΟΔΟΣ. Σχεδόν αναπήδησα σαν σε άλμα. 

Αναπτερώθηκα λοιπόν, όσο δεν φαντάζεται. Όχι βέβαια από την κοσμοπλημμύρα –καθώς θαρρώ ότι μια τοσοδούλα υπερβολή την έχει η σεμνή περιγραφή του βουλευτή– ποιητική αδεία προφανώς. Αλλά από το γεγονός ότι ο ίδιος επιχαίρει και θριαμβολογεί διότι στον 4ο χρόνο αυτής (προσέξτε τον σαφή υπαινιγμό μα και την αόριστη υπόσχεση που σου επιτρέπει να φανταστείς) της κοινοβουλευτικής του (προσέξτε το κτητικό - ιδιοκτησιακό) θητείας, βρήκε χρόνο και εδέησε να οργανωθεί η πρώτη (ναι και μοναδική) ανοικτή πολιτική εκδήλωση. Με πλήθος και πάθος του πλήθους που πλημμύρισε το ξενοδοχείο. 

Και χωρίς κάποια αναφορά στην θεματολογία, την αφορμή, τα συμπεράσματα της ανοικτής εκδήλωσης για το αεροδρόμιο Καστοριάς και των... Νοτιοδυτικών... Βαλκανίων, ήταν για τον ίδιο ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και εντολή να συνεχίσει. Και εδώ δώσε αγαπητή ΟΔΟΣ την δέουσα προσοχή: Να συνεχίσει την έντιμη, και δίκαιη, και δυναμική έστω προσπάθεια ώστε να κάνουμε άλματα μαζί (δηλαδή και εγώ μαζί ο συνεπής ψηφοφόρος του) στο μέλλον! Σαφές το μήνυμα και η δέσμευση: Όχι άλματα στο κενό! Αλλά στο μέλλον –έστω κι’ αν δεν κατάλαβα τίποτε και δεν αναφέρει τίποτε για συγκεκριμένα έργα. Αλλά τα έργα ομιλούν από μόνα τους αγαπητή ΟΔΟΣ και τα πολλά τα λόγια είναι πτώχεια. 




ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
«Το σύνολο λοιπόν της χρυσόσκονης «8με8» δηλ. από 8 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου είναι: 265.244,20 €. Ναι! Διακόσιες εξήντα πέντε χιλιάδες διακόσια σαράντα τέσσερα ευρώ και είκοσι λεπτά. Κι έτσι με 265.244,20 € οι δημοτικοί άρχοντες θα ξεχάσουν την απουσία δημοτικού έργου στην Καστοριά-Κόμο. Άλλη μία φορά, 265.244,20 ευρώ». [Απόσπασμα από την στήλη "Το Σκάκι"]


Διότι να τα χάλκινα, να τα κρασιά, τα τσίπουρα και τα ουΐσκια, να τα άλλα τα συναφή με την ευθυμία και αυτό το happening από το οποίο, όπως κατάλαβα από το… πλούσιο φωτορεπορτάζ δεν έλειψαν και «βροντερές» πολιτικές παρουσίες. Αλλά σημειώθηκαν και απουσίες του βρόντου θα έλεγα. Και έτσι νυχτώσανε και ορισμένοι δεν δυνήθηκαν ίσως και να μη μπόρεσαν να βρεθούν και εκείνοι στην Μητρόπολη για την χορωδία και να γίνουν συμμέτοχοι στο εκστασιασμένο ύφος (ένα βήμα πριν τον θαυματουργό Γάγγη) των μεγάλων πολιτικών που παρέστησαν.



* * *


Και αφού χορήγησα την δέουσα προσοχή σε όλα τα πιο πάνω. Ήλθε και το top of the top. Η ίδια η Δέηση των Μουσών, το Τοπ Καπί της Τέχνης με την μεγαλειώδη συναυλία του Δήμου Καστοριάς –συγνώμη της Δέσποινας της Βανδή έπρεπε να γράψω πρώτα. Διότι το απόβραδο της π. Τρίτης, σε μια τεράστια σκηνή η οποία στήθηκε στο πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας, πολλές χιλιάδες –όπως οι γραφές επιμένουν– θαυμαστών της διάσημης αοιδού του Πενταγράμμου, είχαν την ευκαιρία και την ιερή τύχη. Όχι μόνο να λικνιστούν στις μελωδίες του ρεπερτορίου της καταξιωμένης Καβαλιώτισσας. Αλλά να αισθανθούν ότι και οι ίδιοι είναι μέλη μιας μεγάλης οικογένειας ποιοτικού τσιφτετελιού. 

Που ξεσηκώνει τις αισθήσεις και αναβαθμίζει τα πάθη, τις επιθυμίες και την εορταστική, συνάμα δε και την προεκλογική ερωτική προδιάθεση. Καθώς στην μεγάλη σκηνή, και προτού η Καλλιτέχνις ξεκινήσει την συναυλία της, για την οποία απαιτήθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τόσο μέσα από το αυθόρμητο μεγαλείο του λόγου των παρουσιαστών, όσο και από την πρωτοχριστιανική πολιτική σεμνότητα του ίδιου του δημάρχου Καστοριάς, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά. Και προβλήθηκε διακριτικά το μεγάλο δημοτικό, πολιτιστικό και αισθητικό –αν όχι αισθησιακό– αποτύπωμα του έργου μιας τετραετίας που εισέρχεται στο τελευταίο της έτος. Στον Κολοφώνα της δόξας του. 

Χωρίς να δίνει κανείς σημασία ότι την επόμενη ημέρα, τα σχόλια των γνωστών – αγνώστων Δομών αμειβόμενης προβολής της δημοτικής υποδομής της Καστοριάς, μελαγχολώντας προφανώς στην σκέψη ότι χάθηκαν τόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ που σπαταλήθηκαν για την συναυλία – ενώ μπορούσαν να διαμοιραστούν ενθάδε. Και μεταξύ τους.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
H ΟΔΟΣ απέκρυψε τα χαρακτηριστικά των ανηλίκων της φωτογραφίας που δημοσιοποίησε ο ίδιος ο δήμαρχος. 


Και αφού χορήγησα την δέουσα προσοχή σε όλα τα πιο πάνω. Ήλθε και το top of the top. Η ίδια η Δέηση των Μουσών, το Τοπ Καπί της Τέχνης με την μεγαλειώδη συναυλία στο πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας. Πολλές χιλιάδες –όπως οι γραφές επιμένουν– θαυμαστών της διάσημης αοιδού του Πενταγράμμου, είχαν την ευκαιρία και την ιερή τύχη. Όχι μόνο να λικνιστούν στις μελωδίες του ρεπερτορίου της καταξιωμένης Καβαλιώτισσας. Αλλά να αισθανθούν ότι και οι ίδιοι είναι μέλη μιας μεγάλης οικογένειας ποιοτικού τσιφτετελιού.



* * * 


Και αν αγαπητή ΟΔΟΣ νομίζεις και πιστεύεις ότι ειρωνεύομαι και σαρκάζω την συναυλία και την κατάληψη του πάρκου της Ολυμπιακής Φλόγας και της Πλημμύρας το απόβραδο της π. Τρίτης κάνεις λάθος. Όχι μόνο δεν σνομπάρω την...καλλιτεχνική εκδήλωση για την μαζικότητά της που ήταν ανώτερη από πλημμύρα, αφού προδίδει την ανάγκη του κόσμου για εξωστρέφεια και εκτόνωση. Αλλά και επειδή αποτέλεσε κατ’ ουσία την πρώτη επίσημη εκδήλωση Αφής της προεκλογικής χρονιάς που θα φέρει σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων τις υποψηφιότητες που ακούγονται και κυκλοφορούν. 

Αλλά και επειδή αφ’ ενός μεν απέδειξε την δυναμική που θα μπορούσε να έχει μια άλλη Καστοριά, με άλλους ή και τους ίδιους σε διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικό αστερισμό. Προπαντός όμως επειδή ήταν ψήφος εμπιστοσύνης και εντολή του λαού που συγκεντρώθηκε, για να απολαύσει την μεγάλης αξίας αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση να παραμείνει Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας και τέμενος κοσμικότητας ο χώρος. Και να προστατευθεί από όσους επιθυμούν να μετατρέψουν την Καστοριά στο συγκεκριμένο σημείο, σε παγκάρι εισπράξεων με δομές ναού και άλλες επικουρικές που δεν έχει ανάγκη ο τόπος και κανείς, εκτός από τους κακούς συμβούλους και τους απλούς κόλακες δεν αποζήτησε. 

Και γι’ αυτό, θα έλεγα αγαπητή ΟΔΟΣ ότι δεν ήταν πλημμύρα απλώς αυτή, ούτε θεριό που κείτονταν στο πέλαγος της λίμνης, αλλά τσουνάμι θα το χαρακτήριζα. Γι’ αυτό και τους ευχαριστώ πολύ όλους αυτούς που όξυναν την παρατηρητικότητά μου και διεύρυναν την πολιτιστική μου υποδομή τις περασμένες ημέρες με τόσες πλημμύρες και τόσο νερό. Εύκολο το έχεις αγαπητή ΟΔΟΣ να συναντήσεις τόσες πολλές φορές μέσα σε λίγες ημέρες την εν ανθρώποις Ευδοκία;




παραμύθα < παραμύθι + μεγεθυντικό επίθημα -α
παραμύθα θηλυκό
(οικείο) (ειρωνικό) μεγάλο παραμύθι, ψέμα
(αργκό) ηρωίνη, πρέζα


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1154.






1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος28/5/23

    Ο Γκρέγκορ δήλωσε ότι πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια για ανάδειξη των μνημείων της αρχόντισσας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ