26.9.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 4.5.2023 | 1173


Αν κάποιος αναζητήσει τις προεκλογικές τοποθετήσεις των υποψηφίων, πέρα του γεγονότος πως θα ενημερωθεί επανειλημμένως για δύο - τρία πρόσωπα που ενδεχομένως να ανήκουν ακόμα και στο ίδιο κόμμα, δεν παρέχεται καμία δυνατότητα ενημέρωσης για τους υπόλοιπους υποψηφίους.


Η διεκδίκηση της ψήφου των πολιτών στην διάρκεια των προεκλογικών περιόδων σχεδόν πάντοτε, έχει την δική της ξεχωριστή σημασία. Μάλιστα όπως θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, οι πολιτευτές κάνοντας φλύαρη χρήση πολιτικών επιχειρημάτων προσπαθούν να εισπράξουν τον σταυρό προτίμησης του εκλογικού σώματος. Εκείνοι που καταφέρνουν να πείσουν –ή και να ξεγελάσουν– περισσότερο το προσωπικό και κομματικό τους ακροατήριο, είναι τελικά αυτοί που απολαμβάνουν την εκλογή τους, είτε στο υψηλότερο επίπεδο μέσω της βουλευτικής έδρας είτε καταλαμβάνοντας πολλές από τις θέσεις της αυτοδιοίκησης.

Και εκείνοι που θεωρητικά είναι οι χαμένοι της νύχτας των εκλογών επειδή δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους, ουσιαστικά δεν κατάφεραν μέσω των πολιτικών τους τοποθετήσεων να πείσουν εκείνο τον ικανό αριθμό ψηφοφόρων που θα τους έφερνε στην πρώτη θέση. Ή ενδεχομένως να μην κατάφεραν να ξεγελάσουν πολιτικά σε επαρκή βαθμό τους ψηφοφόρους όπως ενδεχομένως να πίστευαν αρχικά, όταν και κατάστρωναν, τον προεκλογικό τους σχεδιασμό. Που εκ του αποτελέσματος της προσωπικής τους ήττας, εκείνος μάλλον περιστράφηκε περισσότερο γύρω από την έννοια του πολιτικού "τακτικισμού".

Οι πολιτευτές που κατά την προεκλογική περίοδο διεκδικούν την ψήφο των κατοίκων της πόλης της Καστοριάς αλλά και γενικότερα του ευρύτερου νομού συνήθως έχει την δική της ιδιαίτερη σημασία για όλους τους παραπάνω λόγους. Καθώς οι πολιτικές πρακτικές που χρησιμοποιούν επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά πως έχουν επιλέξει για ακόμη μια προεκλογική περίοδο να πολιτευτούν με όρους κακόφημης γειτονιάς υποβαθμισμένης επαρχίας των Βαλκανίων χωρίς το παραμικρό ίχνος αστικής αίγλης. Όπως ενδεχομένως να πορεύονταν οι προκάτοχοι τους κατά το παρελθόν.

Τουλάχιστον αυτή είναι η γενική εντύπωση που δίνεται από μερικά –αν όχι τα περισσότερα– τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που είναι "επιφορτισμένα" ανιδιοτελώς φυσικά, με την προεκλογική ανάδειξη ορισμένων εκ των τοπικών πολιτευτών. Καθώς αν κάποιος πολίτης αναζητήσει τις προεκλογικές τοποθετήσεις των βασικών υποψηφίων των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, πέρα του γεγονότος πως θα ενημερωθεί επανειλημμένως για δύο - τρία πρόσωπα που ενδεχομένως να ανήκουν ακόμα και στο ίδιο κόμμα, δεν παρέχεται καμία δυνατότητα ενημέρωσης του φιλομαθούς ή απλά περιέργου κοινού για τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Και αυτό φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό από τους πολίτες, οι οποίοι υποψιασμένοι πλέον γίνονται μάρτυρες της ιδιαίτερης φιλικής σχέσης λίγων υποψηφίων με συγκεκριμένα ΜΜΕ. Και ευλόγως δημιουργούνται ερωτήματα αν ο ρόλος που διαδραματίζουν ορισμένα ΜΜΕ είναι ευθυγραμμισμένα με την εκλογική νομιμότητα που θα πρέπει επιδεικνύουν μέσω των ισάριθμων προβολών των υποψήφιων πολιτικών προσώπων. Αν και εδώ στην βυζαντινή αρχοντοεπαρχιώτισσα φαίνεται να μην απασχολούν τέτοιου είδους πολυτέλειες και ζητήματα τόσο τις αρμόδιες αρχές όσο και τους ίδιους τους πολίτες. Ενδεχομένως να φαντάζει στην σκέψη τους ως το απολύτως φυσιολογικό, χωρίς όμως να ισχύει τις περισσότερες φορές.

Ενδέχεται βέβαια αρκετοί από τους αναγνώστες των τοπικών ενημερωτικών (;) sites να συνδυάζουν την διαφημιστική προβολή ορισμένων υποψηφίων που φιλοξενούν μέσω των γνωστών μπάνερ –με το αζημίωτο όπως φαντάζονται οι περισσότεροι– ως προφανές επακόλουθο και την υπέρμετρη προβολή των ίδιων προσώπων. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση μάλλον δεν φαντάζει ως το πλέον φυσιολογικό.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για πολιτικά αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων αλλά για τέτοιου είδους –ενδεχομένως νομικά– ζητήματα που αφορούν την ορθή ροή της προεκλογικής περιόδου να αφορούν τους περισσότερο ειδικούς. Καθώς θα πρέπει να ελέγχεται και ο αριθμός των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εμφανίσεων των υποψηφίων που αν μη τι άλλο θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα ισάριθμες για όλους. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Στιγμιότυπο από την προεκλογική καμπάνια της κ. Μ. Αντωνίου.


Εκτός και αν η κ. Μαρία Αντωνίου νομίζει πως απευθύνεται αποκλειστικά σε γαλάζιους πολιτικούς ιθαγενείς και υπόσχεται γαλάζια καθρεφτάκια με τα οποία θα ενθουσιάσει το ακροατήριό της, ξεχνώντας τα έργα και τις μέρες της.


* * *

Και πρωτίστως φαίνεται πως θα πρέπει να απασχολήσει εκείνους τους υποψηφίους που αισθάνονται να παλεύουν προεκλογικά χωρίς να έχουν την αντίστοιχη προβολή που απολαμβάνουν οι δυο, τρεις ή και τέσσερις συνυποψήφιοί τους, απαιτώντας ουσιαστικά την επί ίσοις όροις προεκλογική αναμέτρηση αλλά και της προβολής των πολιτικών τους τοποθετήσεων και περιοδειών. Εκτός και αν ο αγώνας που δίνουν οι μη πολυδιαφημιζόμενοι κοινοβουλευτικοί υποψήφιοι, δεν θεωρείται από τους επικεφαλής ορισμένων ΜΜΕ άξιος ειδησεογραφικής αναφοράς ή λαμβάνεται από εκείνους ως μικρότερης σημασίας.

Διαμορφώνοντας ουσιαστικά μέρα την ημέρα το τοπικό πολιτικό σκηνικό, γύρω από τους συμπαθητικούς –προς τους ίδιους– διαφημιζόμενους πολιτευτές. Αν και αυτές οι προεκλογικές "συμπάθειες" προς ορισμένα πολιτευόμενα πρόσωπα διαρκεί όσο και η ανάδειξη του τελικού νικητή των εκλογών. Αυτό έχουν δείξει οι εκλογικές διαδικασίες του παρελθόντος εκτός λίγων περιπτώσεων που με τον έναν ή άλλο τρόπο καταφέρνουν να βρίσκονται αρκετά συχνά στην τοπική επικαιρότητα ακόμη και όταν δεν είναι νόμιμοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ή μπορεί απλά να καταλαμβάνουν θέση ενός μετακλητού υπαλλήλου του ... πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους.

Ως τέτοιο πρόσωπο (ξανά) αυτοσυστήθηκε στο κοινό η γαλάζια υποψήφια κ. Μαρία Αντωνίου μέσω τηλεοπτικής της παρουσίας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, και μάλιστα δεν δίστασε να υποσκελίσει ουσιαστικά τους γαλάζιους συνυποψήφιους της για τον νομό Καστοριάς. Υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως η ίδια απολαμβάνοντας τα… "προνόμια" που αποκόμισε από την θητεία της στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, είναι καταλληλότερη από τους υπόλοιπους για την επόμενη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού!

Και όπου "προνόμια" η ίδια θεώρησε τις… γνωριμίες που απέκτησε μέσω της θέσης που της εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός και τις συνομιλίες με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες που υποχρεωτικά έκανε μέσω της μετακλητής της θητείας, όντας μέρος του… επιτελικού κράτους που τόσο διαφήμισε το 2019 ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όλα αυτά βέβαια τα γαλάζια "προνόμια" που απέκτησε η… «δική τους Μαρία» όπως χαρακτήρισε τον εαυτό της, θα τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση μελλοντικής της νίκης για το καλό του τόπου!

Και μέσω της συγκεκριμένης τοποθέτησης της κ. Αντωνίου γεννιούνται αυτομάτως ορισμένα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την πολιτική της στάση απέναντι στον εκλεγμένο τοπικό κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και την προώθηση των τοπικών ζητημάτων που ο ίδιος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις, αλλά και συγχρόνως στους πολίτες του νομού Καστοριάς. Και δη στους ψηφοφόρους του κόμματος που την ξαναπρότεινε πρόσφατα ως υποψήφια για κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της χωρικής περιφέρειας της.

Καθώς δεν είναι λίγοι –το αντίθετο υποστηρίζουν ορισμένοι– που αναρωτιούνται για τον πολιτικό ρόλο που έπαιξε η συγκεκριμένη γαλάζια υποψήφια κατά την διάρκεια της 4ετούς της αποχής από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, και για ποιον λόγο αποφάσισε να γνωστοποιήσει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα… "προνόμια" που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια, που όλως τυχαίως συμπίπτει χρονικά με την ανακήρυξη της ως γαλάζια υποψήφια.

Και για ποιον λόγο ΔΕΝ τα χρησιμοποίησε (τα "προνόμια") για την προάσπιση των συμφερόντων της καημένης Καστοριάς τα τελευταία 4 χρόνια που ερήμωσε.

Οι περισσότεροι φυσικά υποψιάζονται τους λόγους για τους οποίους κινήθηκε με τον τρόπο που το έπραξε, αλλά πέρα του εκλογικού σώματος δεν μπορεί να το κρίνει κανείς άλλος. Εκτός και αν η κ. Αντωνίου νομίζει πως απευθύνεται αποκλειστικά σε γαλάζιους πολιτικούς ιθαγενείς που μέσω της τηλεοπτικής παρουσίας της υποσχέθηκε γαλάζια καθρεφτάκια με τα οποία θα ενθουσιάσει το ακροατήριό της, ξεχνώντας τα έργα και τις μέρες της μακριά από το κοινοβούλιο. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο της.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Μαΐου 2023, αρ. φύλλου 1173.


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος2/10/23

    Ταγκό χωρευει η κυρία με τον πάτερ; δεν βλέπω το άλλο χερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ