12.9.23

ΟΔΟΣ: Το αρχοντικό Βέργου

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Το αρχοντικό ουσιαστικά παραμένει κλειστό και αδρανές εδώ και δύο χρόνια.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ στιγμιότυπο με την κ. Σάσα Νάτσινα (ένθερμη υποστηρίκτρια και χορηγός των "Δραγουμείων" Βαγατσικού), την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης "Νίκος Δραγούμης ο ζωγράφος 1874-1933", που πραγματοποιήθηκαν τέτοιες ημέρες του 2016 στο αρχοντικό Βέργου. 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ την ίδια ημέρα, σε απευθείας μετάδοση από την Νέα Υόρκη παρουσιαζόταν το αριστούργημα του Ντονιτσέττι "Ρομπέρτο Ντεβερό" στο ΤΕΙ Καστοριάς. 

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ της έκθεσης στην Καστοριά (προηγήθηκε η ίδια έκθεση σε Αθήνα και  Θεσσαλονίκη) πραγματοποιήθηκαν, παρουσία του διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης Διονυσίου Καψάλη, του Νικόλαου Παϊσίου ερευνητή του έργου του Νίκο Δραγούμη, του ανηψιού του καλλιτέχνη Μάρκου Δραγούμη, του δημάρχου Καστοριάς Α.  Αγγελή, του δημάρχου Άργους Ορεστικού  Π. Κεπαπτσόγλου, του αντιδημάρχου Καστοριάς Λ. Παπαδημητρίου, των βουλευτών κ.ά. 

ΠΕΡΙΠΟΥ 150 από τα  μοναδικά έργα του Νίκου Δραγούμη, είχαν εκτεθεί για περισσότερο από έναν μήνα στο αρχοντικό Βέργου, ενώ παράλληλα προβαλλόταν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ισογείου το θεματικό για τον καλλιτέχνη ντοκυμανταίρ της Κλεώνης Φλέσσα “Νίκος Δραγούμης, ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας”.  



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Σχέδιο της Lydia Borgek (συντρόφου του Ν. Δραγούμη)
με τίτλο «Ο Νίκος Δραγούμης καθώς σχεδιάζει» 1911.
Εκτέθηκε στο αρχοντικό Βέργου, μεταξύ άλλων πολλών έργων του.



ΑΠΟ ΤΟΤΕ και μετά την ακατανόητη και αδικαιολόγητη, εξουδετέρωση στην ουσία του αρχοντικού Βέργου ως ζωντανού και ελεύθερου (διαθέσιμου) χώρου εκθέσεων έργων Τέχνης, οι δημιουργοί της στην ουσία εξορίστηκαν.

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ Βέργου, στο οποίο εκτίθεται η φωτογραφική συλλογή Παπάζογλου σε μόνιμη έκθεση, ουσιαστικά παραμένει κλειστό και αδρανές εδώ και δύο χρόνια.

ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια της δημοτικής αρχής Κορεντσίδη σπάνια οι πολιτιστικές εκδηλώσεις υπερέβησαν τις.... συναυλίες τύπου Δέσποινας Βανδή, που και αυτές ασφαλώς χρειάζονται. 

ΦΥΛΛΟ δεν κινείται, κανείς δεν διαμαρτύρεται· και κανείς δεν ελέγχει.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Μαΐου 2023, αρ. φύλλου 1173.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ