11.12.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Αθήνα: Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη στις 28 Ιουνίου 2023, τα στελέχη της νέας κυβέρνησης του "ευέλικτου επιτελικού κράτους" αναγκάστηκαν να στριμωχτούν, καθώς το συμβούλιο απαριθμεί 63 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς (12 περισσότερους από την προηγούμενη θητεία της ΝΔ). Οι “καλές” καρέκλες πιάστηκαν από νωρίς και προκειμένου να μπορέσουν να καθίσουν όλοι όσοι απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, προστέθηκαν πλαστικά καθίσματα.

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Καστοριά: Λίγο πριν τα εγκαίνια εκλογικού κέντρου υποψηφίου δημάρχου για τον Δήμο Καστοριάς, με τα πλαστικά καθίσματα που προορίζονται για τους φίλους και ψηφοφόρους του συνδυασμού. Οι (όσοι) εκλεγέντες του Οκτωβρίου, θα καταλάβουν άλλες καρέκλες.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί εγκαίρως πως η κυβέρνησή του τροχοπεδεί εξαιτίας των δικών του λανθασμένων αποφάσεων και όχι επειδή παρουσιάζεται ως μία "νέα" κυβέρνηση.


Την καλοκαιρινή περίοδο που ακολούθησε των δύο συνεχόμενων εκλογικών νικών της Νέας Δημοκρατίας και την δις πολιτική συντριβή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την επικαιρότητα απασχόλησαν κυρίως τα απόνερα των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας –και κυρίως τα στελέχη της– απασχόλησαν ζητήματα που αφορούσαν περισσότερο τα πρόσωπα που θα υπουργοποιούνταν από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και θα αποτελούσαν τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Μετά το εκτεταμένο rotation προσώπων που αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη όσο αφορά την συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος, φαίνεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα πως δεν καταρτίσθηκε από τα πλέον ικανά στελέχη. Καθώς, μετά σχεδόν από δυόμισι μήνες της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας και τις δύο έως σήμερα που γράφονται αυτά τα σχόλια, υπουργικές παραιτήσεις που υποβλήθηκαν –ή τους επιβλήθηκαν– εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, επιβεβαίωσαν όλους εκείνους –κυρίως ψηφοφόρους του κόμματος– που ενστικτωδώς δυσαρεστήθηκαν με τις πρωθυπουργικές επιλογές των προσώπων.

Η κριτική λοιπόν που ασκείται την δεδομένη χρονική στιγμή στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να είναι απόλυτα δικαιολογημένη και στοιχειοθετημένη από τα μη προσδοκώμενα αποτελέσματα και από την γενικότερη μειωμένη κυβερνητική απόδοση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί εγκαίρως πως η κυβέρνηση του τροχοπεδεί εξαιτίας των δικών του λανθασμένων αποφάσεων και όχι επειδή παρουσιάζεται ως μία "νέα" κυβέρνηση.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος διανύουν ήδη το 5ο  έτος διακυβέρνησης της χώρας και έτσι φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος που τους επέλεξε, έχοντας αυξημένες απαιτήσεις τόσο από τον ίδιο όσο και από το σύνολο της κυβέρνησης, χωρίς να φαίνεται διατεθειμένη να δώσει οποιαδήποτε περίοδο χάριτος. Και δεν θα αφορούσε κανέναν άλλον πλην τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του, αν δεν ήταν εκείνοι που κυβερνούν. Και μέσω των δικών τους κυβερνητικών χειρισμών, εξαρτιόταν η ζωή όλων των πολιτών.

Όσο αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι δύο διαδοχικές εκλογικές ήττες έφεραν τις αναμενόμενες για τους περισσότερους εξελίξεις. Όπου μετά την παραίτηση του τέως προέδρου του ΣυΡιζΑ κ. Τσίπρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την περίοδο εσωστρέφειας που διένυσε λόγω της παραίτησης του έως τότε ηγέτη και τώρα ηγετικού στελέχους της, φαίνεται πως έχει μπει στην τελική ευθεία για την ανάδειξη νέου αρχηγού, ευελπιστώντας σε πολιτικά καλύτερες ημέρες συγκριτικά με την τρέχουσα πολιτική περίοδο.

Το ΠαΣοΚ από την άλλη έχοντας αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με εκείνα του 2019 αλλά αδυνατώντας να καρπωθεί εκλογικά το πολιτικό Βατερλώ του όμορου πολιτικά χώρου του ΣυΡιζΑ, φαίνεται να μην μπορεί να το πράξει ακόμη και τώρα που ο ιδεολογικός του αντίπαλος βρίσκεται ουσιαστικά χωρίς πολιτική ηγεσία. Ή τουλάχιστον δείχνει για την ώρα να μην απολαμβάνει τον αντιπολιτευτικό ρόλο που συγκυριακά θα μπορούσε να έχει, καταλαμβάνοντας έστω και ατύπως την θέση του ΣυΡιζΑ. Την δεδομένη χρονική στιγμή πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας φαίνεται να νοιάζεται περισσότερο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς παρά για την ρευστοποίηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και ενδεχομένως να έχει δίκιο. Ή και όχι.

Παράλληλα κατά τους ίδιους μήνες του καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες διεργασίες για την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων των συνδυασμών που θα αναμετρηθούν τόσο στις δημοτικές όσο και στις περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο μήνα. Και στην αρχοντοεπαρχιώτισσα Καστοριά δεν θα μπορούσαν να λείψουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, κατηγορίες για ύβρεις και εκφοβισμό υποψηφίων που αποφάσισαν αλλαγή αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου ενώ μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε άλλο, αλλά και την είσοδο στην μάχη των εκλογών προσώπων που γεννούν ερωτήματα.

Όχι για την απόφασή τους αυτή καθαυτή να θέσουν τους εαυτούς τους προς κρίση από τους πολίτες το οποίο είναι ύψιστο και αναφαίρετο δικαίωμά τους, αλλά τους συνδυασμούς που επέλεξαν για να το πράξουν. Καθώς λίγο ή πολύ, για τους περισσότερους στην πόλη της Καστοριάς φαντάζει ως κάτι παραπάνω από γνωστή η ιδεολογική προέλευση του καθενός, γνωστοποιώντας την τις περισσότερες φορές μέσω τοποθετήσεών τους στα κοινωνικά δίκτυα ή λαμβάνοντας μέρος φωτογραφούμενοι σε κομματικές εκδηλώσεις.

* * *


Είναι σχεδόν ακατανόητο το γεγονός πως οι περισσότεροι που λαμβάνουν μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις αντιμετωπίζουν χωρίς πολιτικό ή κομματικό πρόσημο. Θαρρείς πως οι επικεφαλής των συνδυασμών ή τα στελέχη που τους αποτελούν είναι ακομματίκ ή απολιτίκ. Ή πάλι, ότι προέρχονται από πολιτική παρθενογένεση. 


* * *

Είναι σχεδόν ακατανόητο το γεγονός πως οι περισσότεροι που λαμβάνουν μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις αντιμετωπίζουν χωρίς πολιτικό ή κομματικό πρόσημο. Θαρρείς πως οι επικεφαλής των συνδυασμών ή τα στελέχη που τους αποτελούν είναι ακομματίκ ή απολιτίκ. Ή πάλι, ότι προέρχονται από πολιτική παρθενογένεση. Και ενδεχομένως εκεί να εντοπίζεται το σημείο προβληματισμού όσο αφορά την επιλογή ενός συνδυασμού από πρόσωπα πολιτικά και ιδεολογικά αντίθετα με ότι εκείνος –ο συνδυασμός– πρεσβεύει.

Μάλιστα τις περισσότερες φορές, αρκετοί εκ των εν δυνάμει υποψηφίων εμφανίζονται λαλίστατοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακεραυνώνοντας –αρκετές φορές ορθώς– ορισμένες από τις ασκούμενες πολιτικές και πρακτικές της κεντρικής εξουσίας, αλλά σε παρόμοιες πολιτικές που πραγματοποιούνται από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όχι μόνο τα παραβλέπουν καταπίνοντάς τα αμάσητα, αλλά τελικώς αποφασίζουν να πορευτούν πολιτικά μαζί τους. Αν τέτοιες περιπτώσεις τοπικών πολιτευτών δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης ειδικών, τότε ποιες θα πρέπει;

Στον αντίποδα όλων αυτών, υπήρξαν και περιπτώσεις πολιτευτών τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι αποχώρησαν διακριτικά ή και όχι, από το προσκήνιο των επερχόμενων εκλογών. Μάλιστα μερικές εκ των προσώπων που αποχώρησαν από τον αυτοδιοικητικό στίβο υπήρξαν εκ των βασικών στελεχών του συνδυασμού του νυν δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά, όλους εκείνους που αντιμετώπισαν σκωπτικά την προ μηνών διαδικτυακή ανάρτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Ώρα για δουλειά», μέσω της οποίας ουσιαστικά διαμήνυε την πολιτική συμπόρευση μαζί του χωρίς να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση των αναφερόμενων σε αυτήν.

Και όπως ήταν φυσικό, όταν τελικά αρκετοί εκ των εν ενεργεία στελεχών εκείνης της προσωπικής ανάρτησης του κ. Κορεντσίδη αποφάσισαν να μην πορευτούν με τον ίδιο και με τον συνδυασμό του, γεννήθηκαν αρκετές απορίες και ερωτήματα. Τόσο για το γεγονός πως ο ίδιος φαίνεται να μην αποδέχεται την πολιτική απόρριψη ή τον αποχαιρετισμό ακόμη και πρωτοκλασσάτων του στελεχών, όσο και για τις καταγγελλόμενες πρακτικές που φαίνεται να ακολουθούν ένα πολιτικό διαζύγιο. Που περισσότερο παραπέμπουν σε πεζοδρομιακές και μεταμεσονύκτιες πρακτικές παρά σε αμιγώς πολιτικές. Σαν κι αυτές τις ιστορικά πρωτοφανείς, επαναλαμβανόμενες νύχτες των Κρυστάλλων της Καστοριάς, όλες στο ίντερνετ του πρώτου έτους της δημοτικής θητείας, όπου διεξήχθη πογκρόμ σε βάρος της ΟΔΟΥ και ιδιωτών υποστηρικτών της, από… «αγνώστους». 

Όσο βέβαια, δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει επίσημη αντίδραση στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο αυτές θα εκλαμβάνονται ως έχουν από το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν λαμπρές δημοσιογραφικές παρουσίες πλησίον του ίδιου και του συνδυασμού του, προσπαθώντας να ασθενήσουν την μνήμη των τοπικών ιθαγενών. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Σεπτεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1190.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ