2.4.24

Ένα μυθιστόρημα και μία ποιητική συλλογή

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΣ
Ανάληψη

«Το βιβλίο αυτό βασίζεται σ’ ένα τραγικό γεγονός που συνέβη κοντά εκατό χρόνια πριν. Οι ήρωές του και οι ζωές τους αποτελούν προϊόν επινόησης, τόκους ευαισθητοποιημένης φαντασίας. Έστω κι έτσι, η "ανάστασή" τους κι ο δεύτερος χαμός τους με συντάραξαν και μ’ έκαναν να νιώσω την ανάγκη να τους ζητήσω συγγνώμη, με τον ανεπανάληπτο τρόπο του Φρήντριχ Χαίλντερλιν: 

Να λησμονήσης φίλους, 
να περιγελάσης τον τεχνίτη,
Και το βαθύτερο μυαλό να το περνάς 
μικρό και τιποτένιο
ο Θεός το συγχωρεί –μη ταράξεις μόνο
Ποτέ σου την ειρήνη των αγαπημένων.

Ευγνωμοσύνη χρωστώ στον αείμνηστο Θωμά Βαλαλά, εκδότης της εξαίρετης εφημερίδας "Καστορία", απ’ όπου άντλησα πολυτιμότατες πληροφορίες περί του ναυαγίου. Ευχαριστίες πρέπουν στους φίλους: στον καθηγητή Φυσικής του ΑΠΘ Λεωνίδα Παπαδημητρίου για τις συγκινητικές κουβέντες μας πλάι στη λίμνη, στον αρχαιολόγο Ιωάννη Σίσιου για τις επισκέψεις μας στους ναούς. Τέλος, ευχαριστώ την Ελένη Κεχαγιόγλου, που φροντίζει επιμελώς κάθε μου πόνημα» 

Η.Π. 

Το σημείωμα προέρχεται από το τελευταίο βιβλίο Ανάληψη του Ηλία Παπαμόσχου που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Πατάκη (ISBN978-618-07-0477-8): Η Περιστέρω, ένα βενζινοκίνητο ταχύπλοο, κάνει το παρθενικό της ταξίδι στη λίµνη της Καστοριάς. Είναι 13 Ιουνίου του 1929, ανήµερα της Αναλήψεως, κι απ’ το ξηµέρωµα µεταφέρει προσκυνητές στο Δισπηλιό, το λεγόµενο Νησί. Εκεί, κάθε χρόνο τέτοια µέρα, αφού τελεστεί λειτουργία στον ναό της Αναλήψεως, γίνεται πανηγύρι. Το τρίτο δροµολόγιο της Περιστέρως δεν θα φτάσει ποτέ. Ο θνησιγενής έρωτας ενός δασκάλου για µια ψυχοκόρη, το µαταιωµένο όνειρο ενός εφήβου για µια καλύτερη ζωή στην Αµερική, η άγουρη ζωή ενός βρέφους, αλλά και µια άλλη που κυοφορείται σε µήτρα τραγική, αφού βυθίσουν στο πένθος την πόλη, οδηγούν σε µια κάθαρση που πλαταίνει την ορφάνια και επιτείνει τη λιµναία ερηµιά.


* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

ΜΑΡΙΑ ΣΕΚΙΟΥ 
Πες ζω

γονίδιο

γιατί στέκεσαι πάνω απ’ τον τάφο μου
και δεν μ’ αφήνεις να αναστηθώ;



Η Μαρία Σέκιου γεννήθηκε και ζει στην Καστοριά. Εργάζεται ως επιμελήτρια-διορθώτρια κειμένων. Έχει εκδώσει άλλες τρεις ποιητικές συλλογές: Ενδότερα, 1997 (αυτοέκδοση), Αρσενικά ποιήματα, 2005 (εκδ. Διάττων), Το σύνορο βλέμμα, 2019 (εκδ. Νησίδες).
Το ποίημα γονίδιο που επέλεξε η διεύθυνση της εφημερίδας, προέρχεται από την τελευταία της ποιητική συλλογή, Πες ζω, από τις εκδόσεις Νησίδες, (ISBN 978-618-5744-15-1) που μόλις κυκλοφόρησε, και διατίθεται και στο βιβλιοπωλείο "ΑλΠα" στην πλατεία Μακεδονομάχων της Καστοριάς.



* * *


■  Κυκλοφόρησε η 2η έκδοση του βιβλίου του Ανδρέα Μήλιου "Η αθηναϊκή και η σύγχρονη δημοκρατία - Διδάγματα από την αθηναϊκή" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Το βιβλίο, που ανανεώθηκε εσωτερικά και εξωτερικά, είναι το απαύγασμα των γνώσεων του συγγραφέα από σπουδές, έρευνα και διδασκαλία για περισσότερο από 30 χρόνια. Πραγματεύεται την οργάνωση και λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας, την κοινωνική διάρθρωση της Αθήνας, την ποιότητα της πραγματικής συμμετοχής,  όλες τις θεωρίες και τα στάδια της σύγχρονης της δημοκρατίας. Επίσης επισημαίνει και κριτικάρει όλες τις παθογένειες της σύγχρονης δημοκρατίας και προτείνει πρωτότυπες και αντισυμβατικές λύσεις για τη θεραπεία των παθογενειών αυτών και για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας. 

■ Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παπαγιαννάκη "Ο δρόμος στα σύννεφα" (ΑΩ Εκδόσεις) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 18:00 στην αίθουσα του Ενυδρείου Καστοριάς. Στην εκδήλωση, την οποία  θα συντονίσει η συγγραφέας Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου, θα μιλήσουν η κ. Έλενα Ζυγούρη, διδάκτωρ Παιδαγωγικής - συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ο συγγραφές Γιώργος Παπαγιαννάκης. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι: Φερενίκη Γκίτση (συνταξιούχος νηπιαγωγός), Αναστασία Υφαντίδου (συγγραφέας) και ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Παπαγιαννάκης. 



Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 30 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1201.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ