27.4.24

Λόγος & Αντίλογος

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η τηλεθέρμανση Κοζάνης λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία από το 1993 εξασφαλίζοντας στο σύνολο, σχεδόν, των κατοίκων της πόλης, της Ν. Χαραυγής και της Ζ.Ε.Π. το αγαθό της θέρμανσης καθ΄ όλη τη διάρκεια των χειμερινών περιόδων. Σήμερα στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης, του οποίου το συνολικό μήκος φτάνει τα 500 χιλιόμετρα, περίπου, είναι συνδεδεμένα 5.500 κτήρια, και το σύνολο των συνδεδεμένων διαμερισμάτων φτάνει τις 28.000. Το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό είναι στο 1/3 της τιμής που θα χρειαστεί για να ζεστάνει το σπίτι του κάποιος, που χρησιμοποιεί πετρέλαιο. Υπό την ευθύνη της ΔΕΗ πέρασε στις αρχές Δεκεμβρίου η "Πτολεμαϊδα V", η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της χώρας– και από τις πιο σύγχρονες διεθνώς– η οποία μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της διάνυσε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας. Πρόκειται, αναμφίβολα, για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση (με ισχύ 660 MW) της δεκαετίας, ύψους 1,5 δις ευρώ, η οποία υλοποιήθηκε από την Τέρνα. 


Τηλεθέρμανση στην Καστοριά


Κύριε Διευθυντά,
 
Το τούνελ της Κλεισούρας σε λίγο θα ολοκληρωθεί. Ένα έργο που όταν πρωτο-ανακοινώθηκε έμοιαζε σαν ένα μεγάλο όνειρο. Με την ευκαιρία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτούς που το πρότειναν, το πίστεψαν και σήμερα είναι γεγονός.

Το τούνελ θα διευκολύνει την διέλευση των κατοίκων από Καστοριά προς την Πτολεμαΐδα και θα μειώσει την χιλιομετρική απόσταση μόνον σε 28 χιλιόμετρα από την 5η Μονάδα ("Πτολεμαΐδα 5") της Πτολεμαΐδας.

Μήπως είναι τώρα η ευκαιρία που ανοίγεται η σήραγγα να προβλεφθεί και να τοποθετηθεί σωλήνας για την μεταφορά τηλεθέρμανσης και για την Καστοριά από την 5η Μονάδα της Πτολεμαΐδας, η οποία είναι φιλική με το περιβάλλον και δεν το ρυπαίνει και λειτουργεί πάντα για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου και Φλώρινας, γιατί όχι και η Καστοριά, η οποία επί πολλά χρόνια αδικείται και δέχεται την μόλυνση του περιβάλλοντος από τα εργοστάσια της Πτολεμαΐδας χωρίς κανένα όφελος και με μεγάλη ζημιά για την υγεία των κατοίκων της.

Με την κατασκευή του τούνελ θα φύγουν οι δικαιολογίες που μας εξαιρούσαν από την παροχή της τηλεθέρμανσης ότι η Καστοριά βρίσκεται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και σε δύσκολη ανάβαση και κατάβαση λόγω Νταούλι. Όμως με την ολοκλήρωση της κατασκευής του τούνελ, η Καστοριά αμέσως θα βρεθεί στην πλεονεκτική θέση σε χιλιομετρική απόσταση από το εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας που θα είναι μόλις 28 χιλιόμετρα, ενώ αντιθέτως η Κοζάνη θα απέχει 35 χιλιόμετρα και η Φλώρινα 47 χιλιόμετρα.

Τώρα που γίνεται η διάνοιξη του τούνελ δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία για την μεταφορά της τηλεθέρμανσης και για την Καστοριά, προκειμένου να γίνει φθηνή η θέρμανση των κατοίκων, πριν φύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι μετά την μεγάλη ανεργία που μαστίζει την περιοχή μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν πολλά χρόνια όταν περνούσαν τον αγωγό του ΤΑΠ, από την στήλη της έγκριτης εφημερίδας ΟΔΟΣ, είχε προταθεί στους δημάρχους του Νομού μας να θέσουν βέτο στον ΤΑΠ ότι θα περάσουν τον αγωγό, αλλά και  να δεσμευτούν ότι θα αφήσουν παροχή και για την Καστοριά. 

Ο αγωγός πέρασε, παροχή δεν άφησαν και μείναμε με τις προφορικές υποσχέσεις, και τώρα η Καστοριά ετοιμάζεται για την λειτουργία της θέρμανσης με συμπιεσμένο αέριο. Δεν γνωρίζουμε το κόστος, μήπως αυτό θα είναι ακριβότερο του πετρελαίου; Και οι κάτοικοι δεν θα προχωρήσουν στην σύνδεση με το συμπιεσμένο αέριο; Το κόστος της τηλεθέρμανσης είναι φθηνότερο όλων.

Σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία και τώρα είναι η σειρά των Αρχών του Νομού μας να επεξεργασθούν την πρόταση, και αν υπάρχει έστω και μια μικρή ελπίδα να πάρει και η Καστοριά τηλεθέρμανση, να αγωνισθούν για την ολοκλήρωση της σύνδεσής μας με την τηλεθέρμανση.

Σας ευχαριστώ.

Με εκτίμηση,
Ένας πολίτης-αναγνώστης της εφημερίδας 
Γ.Τ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Ιανουαρίου 2024, αρ. φύλλου 1209.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ