1.8.07

ΟΔΟΣ: [universe me]


ΟΔΟΣ 2.8.2006 | 406

l'iMPORTANT c'eST d'aIMER
[πιο ποΛυ, πιο πΟλλοI]


Τώρα, στην πιο ζεστή εποχή του καλοκαιριού, συχνά τις νύχτες, το ανθρώπινο βλέμμα μαγνητίζεται από την ομορφιά και την απεραντοσύνη του έναστρου ουρανού. Alles fores i paratirisi tou βραδινού ουρανού προκαλεί ένα αίσθημα δέους, αλλά προπαντός το καλοκαίρι εμπνέει και ένα είδος σαγήνης. Ίσως γιατί ο έναστρος ουρανός αποδεικνύει την έννοια του απείρου.

[enter]

Και το άπειρο, εμπνέει συναισθήματα και έννοιες τα οποία στην ανθρώπινη ιστορία καθόρισαν την εξέλιξη του πολιτισμού. Χάρη στην σαγήνη του άπειρου γεννήθηκαν οι αξίες, οι θρησκείες, οι τέχνες, τα γράμματα, η μουσική η ποίηση, τα μαθηματικά αλλά και ο έρωτας. [l'important c'est d' aimer]. Όμως χάρη σ' αυτό επινοήθηκε η τεχνολογία και εξελίχθηκε τόσο πολύ ώστε στο τέλος, για να ξεπεράσει τους φραγμούς της, προχώρησε ακόμη περισσότερο και έφθασε να ανακαλύψει τον απόλυτο χώρο της ουτοπίας, ο οποίος στην σημερινή συγκυρία ταυτίζεται με το Διαδίκτυο. Το γνωστό και ως Internet.

Όταν πριν 15 περίπου years ξεσπούσε η επαναστατική αυτή ανακάλυψη, πολλοί ήταν όσοι συνέδεσαν το διαδίκτυο, το internet, με το τέλος της κοινωνικότητας. Κάποιοι το όριζαν ως συνώνυμο της μοναξιάς και της ατομικότητας. Μερικοί μάλιστα, και πιο ειδικά οι γνωστοί σκοταδιστές δεν απέφυγαν και τις γνωστές δαιμονοποιήσεις, προβλέποντας μέσα απ' αυτό το τέλος της ανθρωπότητας ή την αναστολή της. Προέβλεπαν ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να αγαπούν, θα σταματήσουν να γνωρίζονται, να ακούν MUSIC, να μελετούν ή να κάνουν τέχνες, να διαβάζουν λογοτεχνία και να υπηρετούν την ποίηση. Ήταν τόσο πρωτόγνωρες οι αλλαγές και τόσο άγνωστη η νέα διάσταση που εφευρέθηκε, ώστε κανείς στην πραγματικότητα δεν ήταν σε θέση να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εκφράζονταν.

[enter]

Today, όλα αυτά έχουν ξεπεραστεί πια κατά πολύ. Το διαδίκτυο, δεν αποτελεί απλώς την νέα διάσταση, ένα άλλο μέτωπο βύθισης ή απογείωσης της ανθρώπινης γνώσης, αλλά αποτελεί και ένα μεγάλο, ανοικτό και ελεύθερο, οικουμενικό βήμα ανταλλαγής και σύγκρουσης απόψεων, διάδοσης ιδεών, δημιουργίας μουσικής, φιλοσοφίας και ART. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρωτοποριακό πνευματικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό και κοινωνικό ρεύμα που να μην αναπτύσσεται στους αχανείς διαδρόμους του Ιντερνετ. Και στην κατηγορία αυτή, περιλαμβάνεται και η ποίηση.

H ODOS στο φετινό καλοκαιρινό της φύλλο, δηλαδή αυτό που κυκλοφορεί στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και σηματοδοτεί τις θερινές διακοπές της κυκλοφορίας της, επέλεξε να παρουσιάσει και να αφιερώσει συνάμα στους αναγνώστες της ένα απειροελάχιστο δείγμα της διαδικτυακής ποίησης. Αμφιλεγόμενης ή μη. Δηλαδή των αμέτρητων στίχων ποίησης που ήδη αιωρούνται αέναα σε μια αιωνιότητα που μόνο με αυτή του έναστρου ουρανού μπορεί να συγκριθεί. Ενσαρκώνεται έτσι μια ακόμη ουτοπία, μια ποίηση που απευθύνεται στο άπειρο του Ιντερνετ και μέσα σ' αυτό εκπληρώνεται και ταυτόχρονα κενούται.

>>>>>>>>>>>> An kai i kastoriani koinonia μοιάζει να τα αγνοεί όλα αυτά και να αναπληρώνει τις πνευματικές της ανάγκες ξαπλωμένη στα ανάκλιντρα της νότιας παραλίας, ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, ότι από τα ποιήματα που περιπλανώνται ήδη στο Ιντρερνετ, μπορεί να προέρχονται πολλά από συμπολίτες μας.

Τα ποιήματα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και παρουσιάζονται σήμερα στην [ODOS weekly newspaper of Kastoria], αιφνιδιάζουν για τον ρεαλισμό τους, τον βαθειά ουμανιστικό ερωτισμό που εμπνέουν κι' ας προέρχονται από ένα χώρο που dεν υπάρhει, δηλαδή το Ίντερνετ. Απευθύνονται στην παγκόσμια κοινωνία, δηλαδή σε οικουμενική κοινότητα που δεν διστάζει, δεν φοβάται και δεν σταματά μπροστά σε όρια και σύνορα, αλλά τα δρασκελίζει. Προκαλούν πρωτόγνωρες αντιδράσεις για τον λυρισμό τους κι' ας είναι μοντέρνα κι' ας προέρχονται από το πουθενά. Μέρες ζεστές, μέρες υπέροχου καύσωνα που ξυπνά και ζεσταίνει τα αίματα [hot] και φουντώνει τις ανθρώπινες επιθυμίες [sex], ίσως να διαβάζονται κάπως βαρειά όλα αυτά [u].

Όμως μια προσεκτική και γόνιμη ανάγνωση των ποιημάτων που επιλέχτηκαν για να δημοσιευτούν στο επετειακό αυτό φύλλο, δεν θα βοηθήσει απλώς στην καλλιέργεια του αναγνώστη και στην κατανόηση της δημιουργίας μέσα από τα bloggs του Ιντερνετ που ήδη συγκροτούν την άλλη διάσταση, αλλά θα συμβάλλει στην πληρέστερη εξοικείωση με την επανάσταση που εξακολουθούν να εκπροσωπούν τα τεχνολογικά μέσα, χάρη στα οποία, κάθε είσοδος στο Ιντερνετ, μπορεί να ισοδυναμεί και ένα ταξίδι στην ιδανική Πνύκα [send]

Κι' ας είναι Αύγουστος μήνας.

Kalo καλοκαίρι. [enter]




http://www.spartalis.gr/
http://www.lovizporn.blogspot.com/
http://patouses.blogspot.com/
http://love-willtearusapart.blogspot.com/
http://greek-lolita.blogspot.com/
http://greekgaylolita.blogspot.com/
http://ioudas.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ