12.1.08

ΟΔΟΣ: Το προσεχές μέλλον της Καστοριάς

Πέρασε στην τοπική… εποποιϊα μια ακόμη «λαμπρή» εορταστική περίοδος και η Καστοριά εισέρχεται, – ή καλλίτερα- είναι έτοιμη να βυθιστεί στην χειρότερη για την πόλη, εποχή του χρόνου: Την μεθεόρτια. Μια εποχή μερικών χειμερινών μηνών στην διάρκεια της οποίας τίποτε απολύτως δεν γίνεται. Και απολύτως τίποτε δεν περιμένει κανείς να συμβεί. Τα χριστουγεννιάτικα φώτα σβήνουν, τα στολίδια απομακρύνονται, η πόλη σκοτεινιάζει.

Ο φετινός απολογισμός των Χριστουγέννων, αλλά ιδίως των καρναβαλιών επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις διαπιστώσεις. Ήταν έκδηλη η αδυναμία της οργάνωσης των εκδηλώσεων όλες τις ημέρες των καρναβαλιών, σε όλα σχεδόν τα επιμέρους στάδιά του και βέβαια, την ημέρα της παρέλασης.

Η υποτυπώδης συμμετοχή του κόσμου στα μπουλούκια τις δύο πρώτες ημέρες και η επιβράδυνσή τους, δεδομένου ότι κάθε χρόνο όλο και πιο αργά προς το βράδυ αρχίζουν να εμφανίζονται στους δρόμους τα λιγοστά σχήματα και οι παρέες μεταμφιεσμένων, είναι μερικοί λόγοι που περιορίζουν ασφυκτικά τις εκδηλώσεις, τουλάχιστον χρονικά. Όχι ότι είναι αρνητικό το γεγονός ότι τα (όσα) μπουλούκια μένουν στους δρόμους έως τις μεταμεσονύκτιες ώρες, όσο για το ότι τις ώρες της ημέρας, είναι σαν να μην κυκλοφορεί κανείς.

Οι δρόμοι είχαν αραιή κίνηση, την πιο αραιή από καρναβαλιστές και παρέες τα τελευταία πολλά χρόνια. Παρά ταύτα, κυρίαρχο ήταν το αίσθημα της «ασφυξίας».

Αν και γεγονός είναι ότι καταβλήθηκε μια προσπάθεια εορταστικού διακόσμου στην οδό Μητροπόλεως κυρίως, το εικαστικό και αισθητικό αποτέλεσμα του φετινού καρναβαλιού ήταν απογοητευτικό. Τι δουλειά έχουν οι κορδέλες στα μπαλκόνια, τα υφάσματα και οι φωτογραφίες, την στιγμή που ακριβώς από κάτω πρόχειροι τροχήλατοι πάγκοι με καρναβαλικά εμπορεύματα και άθλιες αυτοσχέδιες ψησταριές με σουβλάκια, μπιφτέκια και άλλα τινά βρώσιμα και πόσιμα, χωρίς τον παραμικρό υγειονομικό έλεγχο, ή εγγύηση καθαριότητας, με καπνό από κάρβουνα και καιγόμενα λίπη, επιβάρυναν την ήδη ζοφερή ατμόσφαιρα και μετέτρεψαν την οδό Μητροπόλεως σε εμποροπανήγυρι του Ρατζαστάν. Τόνοι από σκουπίδια, πεταγμένα στους δρόμους και τα στενά, μπουκάλια, χαρτιά, κουτιά να μπλέκονται στα πόδια των θαυμαστών και αυτοθαυμαζόμενων, χωρίς να έχει ληφθεί ούτε και στοιχειώδης μέριμνα για την καθαριότητα των δημοτικών χώρων και δρόμων, σε λίγες έστω βάρδιες συνεργείων – από τον πολυπληθώς επανδρωμένο τομέα των συμβασιούχων- κατά τις ώρες των «δρώμενων».

Οι ραδιοτηλεοπτικές «διαφημίσεις» του Δήμου Καστοριάς που πρόβαλε το έθιμο ως «χορό», «διασκέδαση» και ιδίως ως «πολιτισμό» αποτελούσαν την χειρότερη έμπνευση: Στην ουσία επρόκειτο για μια δραματική διακήρυξη. Που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι του Δήμου, ενώ μέχρι τώρα πρόβαλαν το καρναβάλι της Καστοριάς ως «παράδοση» (και μέχρι πριν μερικά χρόνια ως το μόνο … «γνήσιο ελληνικό καρναβάλι») σήμερα το αναβάθμισαν σε… «πολιτισμό»! Ως εκεί λοιπόν φτάνει ο πήχης του πολιτισμού για τον σημερινό Δήμο Καστοριάς; Να παρουσιάζουν αυτή την αποπνικτική σύμπραξη άναρθρων από την κρασοκατάνυξη κραυγών και ιαχών μέσα σε καπνούς σουβλακιών σε μισοάδειους δρόμους υπό τους ήχους του ημετέρου Μπρέγκοβιτς, ως πολιτισμό;

Αυτός είναι πολιτισμός (πολιτικός και σκέτος) για την δημοτική αρχή του κ. Ιωάννη Τσαμίση και την ΔηΠΕΚα τους; Οι οποίοι παρεμπιπτόντως, απ’ όλες τις τοπικές εφημερίδες – ακόμη και αυτές που ουδέποτε ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με τα θέματα του πολιτισμού και τα έθιμα της Καστοριάς- απέκλεισαν την ΟΔΟ από τις διαφημιστικές καταχωρήσεις του καρναβαλιού, αμέσως μετά την κριτική που ασκήθηκε από την εφημερίδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, για το μελοδραματικό «δρώμενο» του δήμου Καστοριάς, στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη. Βγάζει μάτια η εκδικητικότητα του Δ.Σ. της ΔηΠΕΚα.

Αν και την δεύτερη ημέρα του καρναβαλιού (7 Ιανουαρίου), η κατάσταση από την άποψη της συμμετοχής του κόσμου, ήταν ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με την πρώτη ημέρα, κατά κοινή ομολογία, η παρέλαση ήταν από οργανωτική άποψη –και δευτερευόντως από άποψη συμμετοχής ή επιπέδου- αποτυχημένη. Τα σκήπτρα αυτής της κατάστασης τα μονοπώλησε και πάλι πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον ίδιο τον κ. δήμαρχο Καστοριάς και τους αντιδημάρχους του, καθώς και τον πρόεδρο και τα μέλη της ΔηΠΕΚα: Δυστυχώς κανείς απ’ αυτούς δεν συμμετείχε την πρώτη και δεύτερη μέρα όπως οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, κανείς δεν «ντύθηκε».

Σχεδόν αποστασιοποιημένοι από τις οργανωτικές και τις λοιπές ευθύνες που διατυμπάνιζαν και διαφήμιζαν (μέχρι την Θεσσαλονίκη μετέβησαν με αντεριά και άλλου «είδους» στολές και χάλκινα στις 22 Δεκεμβρίου) έμοιαζαν απλώς περιπλανώμενοι στην Μητροπόλεως. Σχεδόν φιλοξενούμενοι. Με την απόφασή τους να μην γλεντήσουν ατομικά ή και πιο μεθοδευμένα τι ώρες που γλεντούσαν όλοι οι υπόλοιποι στην Μητροπόλεως, δυσφήμησαν το καρναβάλι, αφού φάνηκε σαν ένας θεσμός, στον οποίο ούτε πιστεύουν, ούτε μετέχουν οι ίδιοι. Προς τι λοιπόν οι προσκλήσεις και οι εκκλήσεις τους;

Από την άλλη πλευρά, η εμφάνιση του δημάρχου Καστοριάς στην παρέλαση των καρναβαλιών στην ομάδα όπου υπήρχε η πινακίδα που ανέγραφε ότι «και μάγος να ήμουν, δεν θα μπορούσα να τα κάνω όλα», ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής των Κινέζων, συνιστά μια αυτοτελή πολιτική πράξη η οποία σκιαγραφεί το προσεχές μέλλον της Καστοριάς.

Αν για τον πρώτο δημότη αυτής της πόλης, χρειάζονται μαγικά και θαύματα για να γίνουν 2-3 έργα, τότε οι δημότες και οι κάτοικοι της Καστοριάς, πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι θα περιμένουν άπαξ του έτους, στην παρέλαση των καρναβαλιών της Πατερίτσας, τον δήμαρχο και το δημοτικό του συμβούλιο, να κάνουν αυτόν τον ιδιότυπο, σιωπηλό απολογισμό πεπραγμένων, και προγραμματισμό των επόμενων δημοτικών έργων.

Με τέτοια καπνίλα από τα σουβλάκια και τα κάστανα, και τις εξατμίσεις των φιλικών προς την Καστοριά ελαυνόντων τρακτέρ που όργωναν περιχαρή την οδό Μητροπόλεως, ένας δήμαρχος και οι σύντροφοί του σε πικετοφορία με συνθήματα που μοιάζουν με χρησμούς στο μαντείο των Δελφών, είναι θέαμα που πράγματι ενσαρκώνει όραμα και πολιτισμό. Εις ανώτερα.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ