6.1.09

ΕΣΕΙΣ οι αναγνώστες

Υπάρχει ο Αη-Βασιλης!

Κύριε Διευθυντά,

Μας έχει γίνει συνήθεια στην οικογένειά μου, αυτές τις μέρες να βλέπουμε χριστουγεννιάτικες ταινίες στη τηλεόραση. Ταινίες που υμνούν τον Αη-Βασίλη και το Πνεύμα των Χριστουγέννων. Οι περισσότερες φυσικά αν και τις βλέπουμε ευχάριστα, είναι παιδαριώδεις -μερικές πολύ άνοστες κωμωδίες που σώζονται χάρη στα ειδικά εφέ του Χόλλυγουντ. Κάποιες όμως είναι αριστουργήματα, όπως η “Μια υπέροχη ζωή” του Fran Capra και η “A Christmas Carol” (Χριστουγεννιάτικη Ιστορία) του Ντίκενς σε όλες τις εκδόσεις.
Όλες έχουν μία κεντρική ιδέα: τα παιδιά που φυσικά πιστεύουν πως θα έλθει ο Αη-Βασίλης και κάποιοι μεγάλοι που δυσπιστούν μα στο τέλος από θαύμα πιστεύουν και αυτοί.
Μία όμως ταινία, που παρόλο την έχω στη βιντεοθήκη μου πολλά χρόνια και την βλέπαμε με την οικογένειά μου -όπως όλες- για να περάσει η ώρα και να είμαστε μέσα στο πνεύμα των ημερών, αυτή τη φορά μου προκάλεσε βαθειά συγκίνηση και αυτός είναι ο λόγος που σας γράφω, για να μοιραστώ αυτά τα συναισθήματα με όλους σας.

Πρόκειται για την ταινία «Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Αη-Βασίλης» που όπως διαβάζουμε στο τέλος, βασίστηκε σε ένα άρθρο της εποχής. Η μικρή Βιρτζίνια, ένα οκτάχρονο κοριτσάκι μιας πάμφτωχης οικογένειας στην Αμερική του μεσοπολέμου, ρώτησε τον πατέρα της αυτό που ρωτάνε όλα τα παιδιά: αν υπάρχει ο Αη-Βασίλης. Ο πατέρας της, φανατικός αναγνώστης της τοπικής εφημερίδας, την διαβεβαιώνει πως αν το γράψει η εφημερίδα, θα είναι αλήθεια.(Τότε οι εφημερίδες έγραφαν μόνο αλήθειες).

Η μικρούλα Βιρτζίνια κάθησε και έγραψε προς την εφημερίδα, ζητώντας να την απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα:

«Κύριε Διευθυντά,
Είμαι οκτώ χρονών. Κάποιες από τις φίλες μου μού λένε πως δεν υπάρχει Αη-Βασίλης. Ο πατέρας μου λέγει πως αν το έχει η Sun (το όνομα της εφημερίδας) είναι αλήθεια. Σας παρακαλώ πείτε μου: Υπάρχει Αη-Βασίλης:
Βιρτζίνια Ο`Χάνλεη».


Την δύσκολη αυτή αποστολή ανέλαβε ο καλύτερος δημοσιογράφος της εφημερίδας, βραβευμένος με το βραβείο Pulitzer-τον υποδύεται ο Charles Bronson.Αφού έκανε την έρευνά του παρακολουθώντας την εορταστική κίνηση στη πόλη, της απάντησε στην χριστουγεννιάτικη έκδοση της εφημερίδας του.

Σας μεταφέρω μεταφρασμένο το άρθρο-απάντηση όπως ακριβώς το έγραψε:


«Βιρτζίνια,

Οι φίλες σου κάνουν λάθος. Έχουν επηρεασθεί από τον σκεπτικισμό της εποχής. Δεν πιστεύουν παρά μόνο σε ό,τι βλέπουν. Δεν πιστεύουν σε τίποτα που δεν γίνεται κατανοητό από τα μικρά τους μυαλά. Όλα τα μυαλά, Βιρτζίνια είτε είναι μεγάλων ή μικρών παιδιών, είναι μικρά. Στο τεράστιο σύμπαν μας ο άνθρωπος είναι ένα έντομο σε σύγκριση με τον απεριόριστο κόσμο γύρω μας. Δεν μπορεί να κατανοήσει όλη την αλήθεια και τη γνώση.
Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Αη-Βασίλης.Υπάρχει, όπως υπάρχει η αγάπη, η γεναιοδωρία. Ξέρεις ότι υπάρχουν δίνοντας χαρά και ομορφιά στη ζωή.

Αλίμονο! Τι άσχημος που θα ήταν ο κόσμος χωρίς Αη-Βασίλη! Το ίδιο άσχημος όπως αν δεν υπήρχαν μικρές Βιρτζίνιες. Δεν θα υπήρχε παιδική πίστη, ούτε ποίηση, ούτε ρομαντισμός για να γίνει ανεκτή αυτή η ύπαρξη. Δεν θα υπήρχε απόλαυση παρά μόνο σε λογική και όραση. Το φώς που γεμίζουν τον κόσμο τα παιδιά, θα έσβηνε. Μπορείτε να παραφυλάτε για να πιάσετε τον Αη-Βασίλη…έστω κι αν δεν τον δείτε να κατεβαίνει! Τι μ’ αυτό: Κανείς δεν τον βλέπει.

Τα πιο αληθινά πράγματα στον κόσμο, είναι εκείνα που δεν μπορεί κανείς να δεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Ανοίγεις μια κουδουνίστρα να δεις τί κάνει θόρυβο: Υπάρχει όμως ένα πέπλο που καλύπτει το αόρατο που δεν μπορούν ούτε οι πιο δυνατοί άνδρες, ούτε η συνδυασμένη δύναμη όλων των ανδρών της Γης να σχίσουν.

Μόνο η πίστη, η ποίηση, η αγάπη ο ρομαντισμός μπορούν ν’ ανοίξουν το πέπλο για να δούμε τί κρύβει. Είναι όλα αληθινά: Βιρτζίνια! Δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινό στον κόσμο.

Ευτυχώς ο Αη-Βασίλης ζει και θα ζει για πάντα. Σε χίλια χρόνια, σε δέκα φορές τις χιλιάδες χρόνια από τώρα, θα συνεχίζει να δίνει χαρά στις καρδιές των παιδιών».

Καλά Χριστούγεννα

Δημήτρης Τσουρτσούλας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟΣ στις 18.12.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ