10.5.09

ΟΔΟΣ: Paraxena



O Λουκάς Σαμαράς, θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην 53η Biennale της Βενετίας που ξεκινάει στις 7 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου. Να τονιστεί ότι φέτος, κατ' εξαίρεση και για λόγους τιμητικούς, σχετικούς με την προσφορά του καλλιτέχνη στην παγκόσμια τέχνη, το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε τον Λουκά Σαμαρά απ' ευθείας, χωρίς να κηρύξει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων από ιστορικούς και κριτικούς της τέχνης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005 διοργανώθηκε στην Αθήνα η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεσή του με τίτλο «Περιπέτειες του Εγώ», την οποία είχε οργανώσει το ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου στην Εθνική Πινακοθήκη, με αντιπροσωπευτικά έργα της πολύπλευρης δημιουργικής του πορείας. Δυστυχώς τότε κανένα ενδιαφέρον δεν έδειξαν -εκτός κάποιων εξαιρέσεων- οι τοπικοί φορείς, τα πολιτικά πρόσωπα, και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Καστοριάς.

Η αστείρευτη δημιουργικότητά του, που τον ανέδειξε και ως μια από τις σπουδαιότερες μορφές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, αναγνωρίζεται στην πολυμορφία των επιλογών του, σε έργα ζωγραφικής, σε σχέδια, συνθέσεις από ύφασμα, κουτιά, συρμάτινες κατασκευές, έπιπλα, κοσμήματα, εγκαταστάσεις, βίντεο και ταινίες. Η ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με τη φωτογραφία -ήταν από τους πρώτους που διερεύνησαν όλες τις πιθανότητες επεξεργασίας των Polaroids- εντοπίζεται σε αρκετά καρέ με την παραμορφωμένη, κατακερματισμένη περσόνα του, αντικείμενο ενός μνημειώδους εξπρεσιονισμού.

Η 53η Μπιενάλε της Βενετίας έχει καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ντάνιελ Μπέρνμπαουμ και τίτλο «Making Worlds» («Φτιάχνοντας Κόσμους») δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε σύγχρονες εκφάνσεις της ζωγραφικής και του σχεδίου και όχι τόσο σε εγκαταστάσεις και βίντεο.

Αυτό που θα παρουσιάσει ο καστοριανός καλλιτέχνης στις 7 Ιουνίου, στην Biennale θα φέρει τον τίτλο «Paraxena».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16.4.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ