1.9.09

ΟΔΟΣ: Όσο κρατάει ο Αύγουστος


ΟΔΟΣ 6.8.2009 | 504

Οι φανατικοί αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ, περιμένουν πάντοτε με κάποια προσμονή το θεματικό φύλλο του Αυγούστου. Το οποίο είναι κατά κανόνα αφιερωμένο στην ποίηση. Και μέσω αυτής, αφιερωμένο σε υψηλά νοήματα της ζωής και του ανθρώπινου πνεύματος. Και τούτο συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα στο σύνολό των φύλλων της, είναι κατ’ εξοχή πολιτική. Με ύλη που προβάλλει με κριτική διάθεση τα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος γύρω από τον δημόσιο, δημοτικό και πολιτιστικό βίο και το περιβάλλον της Καστοριάς.

Ωστόσο, το αφιέρωμα του Αυγούστου, ίσως να έχει τόσους πιστούς φίλους και συλλέκτες επειδή η κυκλοφορία του συμπίπτει με τον πιο καυτό μήνα του χρόνου -όταν μπερδεύεται η «θέρμη» με την «θερμότητα» σε ένα μοναδικό παιγνίδι με τις ανθρώπινες αισθήσεις και τις επιθυμίες των ενηλίκων. Και πράγματι, ο Αύγουστος είναι ο μόνος μήνας που δεν ταυτίζεται με την παιδικότητα αλλά αντίθετα, έχει βάθος.
Το οποίο προφανώς καλλιεργείται και διευρύνεται στην διάρκεια αυτών των υπέροχων αυγουστιάτικων βραδιών. Του (μοναδικού) μήνα που οι νύχτες του λούζονται από δύο πανσελήνους. Για να γίνεται η ομορφιά, ακόμη ομορφότερη. Μέχρι και η Καστοριά, άλλη όψη και διαφορετική αίσθηση προκαλεί τον Αύγουστο.


ΟΔΟΣ 6.8.2009 | 504

Είναι παράξενο, αλλά σ’ αυτόν τον μήνα, πολλά από τα υπόλοιπα τα καθημερινά, αυτά που στιγματίζουν τον υπόλοιπο χρόνο και τους μήνες του, χάνουν προσωρινά, χάνουν ακριβώς όσο κρατάει ο Αύγουστος, την προτεραιότητα και την σημασία τους. Ίσως και γι’ αυτόν τον λόγο, τα αφιερώματα της ΟΔΟΥ ακόμη και αν περιστρέφονται γύρω από την ποίηση και το ανθρώπινο πνεύμα, να εκφράζουν κατά κάποιο τρόπο αυθεντικά την κυρίαρχη αυγουστιάτικη κοινωνική τάση. Μια απαίτηση ανέκφραστη.

Ειδικά όμως φέτος, η ύλη της εφημερίδας και η πολιτική επικαιρότητα, της επιτρέπουν να αφιερώσει το φύλλο αυτό του Αυγούστου μεταξύ των άλλων και σε ορισμένους εκφραστές του πνευματικού κόσμου της Καστοριάς. Σε ποιητές και λογοτέχνες, σε ζωηρά, δημιουργικά και πρωτίστως ποιοτικά πνεύματα που ζουν ανάμεσα μας και στην διπλανή πόρτα. Σε ανθρώπους που εμπνέονται από ερεθίσματα ακριβώς ίδια με αυτά που προσλαμβάνονται απ’ όσους κατοικούν την Καστοριά.

Η επιλογή της εφημερίδας έχει ακόμη την έννοια της κοινής παρουσίασης και της καταγραφής. Του σχηματισμού, έστω και με την αφορμή αυτή, μιας αντίστοιχης πνευματικής κίνησης. Για τον λόγο αυτό είναι η πρώτη φορά στα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της, που η ΟΔΟΣ στο αυγουστιάτικο φύλλο θα φιλοξενήσει και πεζά κείμενα, εκτός από τα ποιητικά. Καθώς και άλλες μορφές έκφρασης του λόγου. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι οι αναγνώστες που ζητούσαν εμφατικά εδώ και χρόνια ένα τέτοιο αφιέρωμα της ΟΔΟΥ, το αφιέρωμα του μήνα Αυγούστου να εμπεριέχει και μέρος από την πνευματική κίνηση της Καστοριάς. Και να που οι συνθήκες το δρομολόγησαν και το επέφεραν.


ΟΔΟΣ 6.8.2009 | 504

Η βασική προαίσθηση της μεταβατικής περιόδου αυτόν τον καιρό είναι τόσο έντονη ώστε λίγο απέχει από το να είναι ορατές οι αλλαγές που έρχονται και οι εξελίξεις, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, που είναι αναπόφευκτες. Η κατάσταση αυτή, συμπιέζει μεν τα θερμά αυγουστιάτικα χαρακτηριστικά της Καστοριάς και όλης της Ελλάδας, αλλά δεν τα αλλοιώνει ούτε τα συνθλίβει.

Έτσι η ΟΔΟΣ, παρουσιάζοντας, αυτήν την φορά στο φύλλο του Αυγούστου, και μερικούς καστοριανούς δημιουργούς τους οποίους οι τακτικοί αναγνώστες της εφημερίδας γνωρίζουν ήδη από τις συνεργασίες τους με την εφημερίδα, θεωρεί ότι συμπληρώνει τα αφιερώματά της, με συλλογή, αποσπασματική έστω, από την πλούσια πνευματική κίνηση των τεχνητών των λόγου και της ποίησης της Καστοριάς. Καλή ανάγνωση.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Αυγούστου 2009, αρ. φύλλου 504

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ