19.11.09

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Χρυσόστομος Τζημάκας

Ο δεύτερος ιδιαίτερα αξιόλογος Βογατσιώτης που φεύγει, ανεπιστρεπτί, την χρονιά που διανύουμε, το 2009, μετά τον θάνατο του ανεπανάληπτου ερευνητή Γιώργου Γκολομπία. Όμως ο θάνατος του Χρυσόστομου Τζημάκα, όπως και εκείνος του Γ. Γκολομπία (γιατροί και οι δύο, ο Χρυσόστομος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο) δεν αποτελεί σημαντική απώλεια μόνο για το Βογατσικό.
Είναι απώλεια για όλη την περιοχή του Νομού αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας θα έλεγα και της χώρας γενικότερα. Γιατί τα ταλέντα τους (είχαν πολλά), και τα αποτελέσματά τους (πέρα από την προσφορά τους στην υγεία συνανθρώπων) ήταν χειροπιαστά και αφορούσαν την τέχνη γενικά, την ιστορία, την ανθρωπιά.
Με τον Χρυσόστομο, γνωριστήκαμε μέσω δημοσιεύσεων γραπτών μας. Σε ένα θέμα: της δημιουργίας μνημείου για τους πεσόντες στη μάχη της 15/04/1941 στην περιοχή μας υπήρξε και συστράτευσή μας. Ανταλλάξαμε επιστολές και τηλεφωνικά συνεννοηθήκαμε να συναντηθούμε για να τα «ειπούμε» και από… κοντά! Δεν προλάβαμε!!
Πληροφορήθηκα το γεγονός του θανάτου του μερικές ημέρες μετά και λυπούμαι που δεν ειδοποιήθηκα έγκαιρα για να παραβρεθώ, τουλάχιστον, στο τελευταίο του ταξίδι. Λυπούμαι, λυπούμαι ειλικρινά, που ένας τόσο χρήσιμος άνθρωπος που πρόσφερνε και μπορούσε να προσφέρει ακόμη υπηρεσίες που έφραιναν τους ανθρώπους στις, χωρίς αμφιβολία, δύσκολες ώρες που περνούν οι κοινωνίες μας, έφυγε από κοντά μας έτσι αναπάντεχα. Και πιστεύω πως όσοι είχαμε οποιαδήποτε σχέση μαζί του, θα τον έχουμε στην καρδιά μας. Οι κοινωνίες ευρύτερες ή στενότερες γίνονται πραγματικά φτωχότερες όταν φεύγουν, τουλάχιστο πριν την ώρα τους (όλοι κάποτε φεύγουμε) προσωπικότητες σαν τον Χρυσόστομο (και τον Γιώργο).
Βέβαια δεν σταματάει η ζωή (αλλοίμονο) κα δεν θα λείψει η εμφάνιση και νέων χαρισματικών προσώπων. Όμως αυτές τις στιγμές ο χαμός του Χρυσόστομου Τζημάκα και ύστερα από εκείνο του Γιώργου Γκολομπία μας δημιουργούν την αίσθηση (έντονη) της απώλειας. Πρώτα στην οικογένεια και στη συνέχεια στους συμπατριώτες Βογατσιώτες στέλνουμε τα ειλικρινά συλλυπητήρια και τις ευχές μας για κουράγιο και ξεπέρασμα του ατυχούς συμβάντος όσο γίνεται ελαφρότερα.
Άλλωστε ο Χρυσόστομος άφησε σημάδια-έργα για να μείνει η μνήμη του για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ