9.12.09

ΟΔΟΣ: Ο πολιτιστικός κάματος




Στα «χάλια» του προαύλειου χώρου του αρχοντικού Βέργου, στο οποίο εκτίθενται φωτογραφίες του Λεωνίδα Παπάζογλου από την συλλογή του Γεωργίου Γκολομπία και στην ταλαιπωρία που υπέστη ο ίδιος και η παρέα του, αναφέρεται μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) που έλαβε η ΟΔΟΣ από τακτικό αναγνώστη της.

Ο ίδιος είχε την ατυχή έμπνευση να αποφασίσει να επισκεφτεί την έκθεση την π. Κυριακή το μεσημέρι. Αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό ήλθε από την πόλη στην οποία κατοικεί, και με παρέα φιλικών προσώπων έφθασαν, στις 12 το μεσημέρι στο κτήριο.

Οπότε, προς μεγάλη τους έκπληξη βρήκαν την έκθεση κλειστή, παρά το ότι ήταν ώρα και μέρα λειτουργίας της με βάση το πρόγραμμα.

Βέβαια, από πληροφορίες που συλλέχτηκαν από τους απορημένους και αγανακτισμένους επισκέπτες, προέκυψε ότι στον χώρο, την προηγούμενη ημέρα είχε προηγηθεί ανάρμοστη και ενοχλητική επίσκεψη άνδρα, που προκάλεσε στον χώρο της έκθεσης περιστατικό πρωτοφανές για τα κοινωνικά δεδομένα της Καστοριάς.

Αλλά, από το σημείο αυτό μέχρι να σφραγιστεί η έκθεση και για την επόμενη ημέρα, μεσολαβεί η γνωστή ελληνική, δημοτική (ή και δημώδης) ανοργανωσιά. Μετά από έρευνες και προσπάθειες, βρέθηκαν κάποιοι συναρμόδιοι, και ω του θαύματος, ο πολιτισμός επέστρεψε στην Καστοριά στον γνωστό φάρο των Μουσών.

Στο ίδιο σχόλιο, ο αναγνώστης, διεκτραγωδεί την πανταχόθεν ορατή κατάσταση που επικρατεί στον κήπο του αρχοντικού. Σκορπισμένα απορρίμματα και άχρηστα αντικείμενα, στιβαγμένα, πεταμένα, τυχαίως εριμμένα. Όπως είναι φυσικό χαρακτηρίζει την κατάσταση ως χάλι.

Μεταξύ άλλων υπάρχουν ταμπέλες μέσα στα χόρτα, νιπτήρες, ξεχαρβαλωμένοι και σαπισμένοι καναπέδες, μια ψησταριά που προφανώς κάλυπτε τις διατροφικές ανάγκες των μαθημάτων της "Σχολής Μουσικών Οργάνων", της γνωστής περιόδου πολιτιστικής επανάστασης που έζησε η Καστοριά έως λίγα χρόνια πριν οπότε και θύμιζε Φλωρεντία ή ακριβέστερα Πεσαβάρ.

Εύγε στους διοργανωτές. Ξέρουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

(προφανώς ο πολιτιστικός κάματος, δεν τους αφήνει αρκετό χρόνο για καθαριότητες και άλλα τέτοια ταπεινά πράγματα)

Χθες το πρωΐ, Τετάρτη, σε ώρα που η ΟΔΟΣ βρισκόταν στο τελικό στάδιο εκτύπωσης του σημερινού της φύλλου, η δημοτική σύμβουλος κ. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία, με δήλωσή της που διένειμε στα ΜΜΕ, ανακοίνωσε και επίσημα την ανεξαρτητοποίησή της από τον πλειοψηφικό συνδυασμό της Νέας Πνοής του δημάρχου κ. Ι. Τσαμίση με τον οποίο είχε εκλεγεί. Η εφημερίδα θα επανέλθει αναλυτικότερα στο θέμα σε επόμενο φύλλο. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η ΟΔΟΣ είχε προσεγγίσει κριτικά το ίδιο θέμα πρόσφατα, στο φύλλο της 19ης Νοεμβρίου 2009 («Το παιχνίδι της κολοκυθιάς» - "εδώ").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ