3.12.09

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Προς εφημερίδα «ΟΔΟΣ»

«Ψυχή βαθιά»
αλλά η «αλήθεια μακριά»

Κύριε Βούλγαρη, είδα πρόσφατα την ταινία σας η οποία είναι υπέροχη σκηνοθετικά, καλό το σενάριο, αλλά έχει πολλά ανιστόρητα στοιχεία τα οποία χαλούν τα ωραία δρώμενα του σεναρίου.

-Λάθος πρώτο: Παρουσιάζεται τους αντάρτες αυτόνομους χωρίς καμμία βοήθεια από τους Σοβιετικούς, την οποία διακαώς περίμεναν. Σας θυμίζω λοιπόν ότι η ΕΣΣΔ βοήθησε τους έλληνες αντάρτες οικονομικά, στρατιωτικά και τεχνικά. Ποιος τους εξόπλισε με νάρκες και βαρύ οπλισμό μετά την Βάρκιζα; Ποιος έκανε τις οχυρώσεις σε Γράμμο και Βίτσι;
Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία πρόσφεραν απλόχερα άντρες, εφοδιασμό και νοσηλεία στους αντάρτες. Όλα αυτά, κατόπιν εντολών της ΕΣΣΔ.
Με δήλωση του Βαφειάδη «Οι μισοί αντάρτες σε Γράμμο και Βίτσι, το 1948-1949 ήταν Σλάβοι, οι λεγόμενοι Σνοφίτες». Πριν τον πόλεμο κ. Βούλγαρη, έγινε στα Σκόπια η παγκόσμια Κομμουνιστική Διεθνής, η οποία αποφάσισε την έναρξη αντάρτικου στην Ελλάδα, με αποκλειστικό σκοπό την απόσχιση της Μακεδονίας απ’ την Ελλάδα και την δημιουργία Ανεξάρτητης Μακεδονίας του Αίμου. Ξέρετε κ. Βούλγαρη ποιος έκανε κουμάντο στην Κομμουνιστική Διεθνή τότε; Μα, η ΕΣΣΔ.

-Λάθος δεύτερο: Δείχνετε στους θεατές ότι η νίκη οφείλονταν αποκλειστικά στους Αμερικανούς που ρίξαν τις βόμβες ναπάλμ. Ξέρετε πόσες ναπάλμ ρίχνουν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ; Γιατί χάνουν τότε;
Η ήττα του αντάρτικου στην Ελλάδα οφειλόταν στο αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού και στην στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στον αγώνα των στρατιωτών έναντι των απομονωμένων από την πλειοψηφία κομμουνιστικών θέσεων. Επίσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η συμφωνία του βασιλέως Παύλου με τον Τίτο για κλείσιμο των συνόρων στο τέλος, με συνέπεια να ελαττωθεί ο ανεφοδιασμός τους.

-Λάθος τρίτο: Παρουσιάζετε ότι οι συλληφθέντες αντάρτες αρνήθηκαν όλοι να ζητήσουν συγνώμη και προτίμησαν την εκτέλεση. Κύριε Βούλγαρη, δυστυχώς για σας οι δηλωσίες κομμουνιστές ήταν πάρα πολλοί: από τον Μίκη Θοδωράκη έως απλούς αντάρτες.
Το ΚΚΕ είχε προβλήματα εσωτερικά με τους δηλωσίες.
Αλήθεια το 1948-49 ποιον πολεμούσαν οι αντάρτες αφού οι κατακτητές είχαν φύγει;

Με τιμή
Κων/νος Παπαζήσης
τηλ. 6944203718

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ