28.2.10

ΟΔΟΣ: Πολιτική;

"Οἴδαμεν δὲ ὅτι καλὸς ὁ νόμος, ἐάν τις αὐτῷ νομίμως χρῆται"
Προς Τιμόθεο Α', κεφ.1

"Ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό"
Γιώργος Βουλγαράκης
τ.υπουργός Ναυτιλίας και Νήσων

"When the President does it, that means it is not illegal"
Ρίτσαρντ Νίξον
37ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς να διεκδικήσει την κυριότητα του μισού αρχοντικού Νταή, η προσωπική υπόθεση του επικεφαλής της ελάσσονος πλειοψηφίας του δήμου Καστοριάς κ. Κωνσταντίνου Κοντόπουλου, αργά ή γρήγορα αναμένεται να λυθεί από τα αρμόδια δικαστήρια. Παραμένουν ωστόσο οι πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης, τις οποίες ο ίδιος φυσικά αμφισβητεί.

Κατά πόσο μπορεί ένας δημοτικός σύμβουλος, και ιδίως ένας υποψήφιος δήμαρχος, να ενεργεί ώστε τα ατομικά συμφέροντά του να βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης με αυτά του Δήμου Καστοριάς; Κι’ αν εκλεγεί δήμαρχος, πώς μπορεί να είναι συμβατή η διπλή ιδιότητα που οπωσδήποτε προκαλεί τουλάχιστον σύγχυση; Γνώριζε ή όχι ότι η απόφασή του να αγοραστεί το συγκεκριμένο ακίνητο θα τον έφερνε αντιμέτωπο με τον Δήμο Καστοριάς που δηλώνει και αυτός κληρονόμος;

Αυτά κι’ άλλα πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται και δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς από τον ίδιο τον κ. Κ. Κοντόπουλο, ο οποίος πρόσφατα συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή με εκπροσώπους ΜΜΕ της Καστοριάς. Κατά τον δημοτικό σύμβουλο Καστοριάς και υποψήφιο δήμαρχο η υπόθεση είναι ιδιωτική και έχει μόνο νομικό ενδιαφέρον, αλλά αυτό ασφαλώς και δεν είναι έτσι. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι αφιερώθηκαν ώρες τηλεοπτικής εκπομπής, γεγονός που υποδηλώνει την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης αγοράς. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι με αφορμή την υπόθεση αυτή, όχι μόνο η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι από την μειοψηφία έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για πολιτική εκμετάλλευση.

Πάντως όποια κι’ αν είναι η άποψη του καθενός, οπωσδήποτε αίσθηση προκαλεί τόσο ο ευκαιριακός δημοτικός πατριωτισμός των δημοτικών συμβούλων που άρπαξαν την υπόθεση σαν σανίδα, όσο βεβαίως και η στάση μερίδας εκπροσώπων των ΜΜΕ που προσπαθώντας να μειώσουν την πολιτική σημασία του ζητήματος, σπεύδουν επιπλέον να «γνωμοδοτήσουν» υπέρ του κ. Κ. Κοντόπουλου για ζητήματα αμιγώς νομικά, για τα οποία όπως φαίνεται υπάρχει σοβαρός (εκατέρωθεν) αντίλογος.

Τελικά η υπεράσπιση των δημοτικών συμφερόντων έρχονται δεύτερα από τα προσωπικά συμφέροντα; Κι αν ναι, ποιος ο λόγος ανάμειξης με την πολιτική;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ