14.6.10

ΟΔΟΣ: Διακριτικότητα

Τις ώρες που εκτυπωνόταν το σημερινό φύλλο εκκρεμούσαν ακόμη οι επαναληπτικές εσωκομματικές εκλογές της Τετάρτης στην Νέα Δημοκρατία. Με στόχο να εκλεγεί τελικά στον δεύτερο γύρο με απόλυτη πλειοψηφία ο νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καστοριάς μεταξύ των κ. Δημητρίου Καραμανίδη και κ. Χρήστου Σπυρίδη που αναδείχθηκαν δύο πρώτοι στις εκλογές του πρώτου γύρου την π. Κυριακή. Οι εκλογές αυτές για τις σταθμίσεις της ΟΔΟΥ, δεν είχαν παρά δευτερεύουσα σημασία. Το ίδιο ασφαλώς και εξακολουθεί να ισχύει. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα που αφορούν άμεσα πολιτικό κόσμο, κοινωνία και οικονομία, είναι τόσο ζοφερές, ώστε δικαίως να μην ενδιαφέρει αν, θυρωρός ή πλοηγός, σε ένα κόμμα που ως κυβέρνηση επιεικώς τα θαλάσσωσε, θα είναι ο τάδε ή ο δείνα.

Όμως οι εκλογές στον πρώτο γύρο της π. Κυριακής εξελίχθηκαν σε γεγονός με συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα και αποδέκτη: Δεδομένου ότι ο βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας με δημόσια παρέμβασή του, ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές, παρενέβη ευθέως για να επηρεάσει το κομματικό εκλογικό ακροατήριο της Ν.Δ. υπέρ του ενός (ή έστω υπέρ δύο) από τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους της ΝΟΔΕ, επικαλούμενος την ιδιότητα του. Το αποτέλεσμα της κάλπης, αποτελεί την (πρώτη) ηχηρή αποδοκιμασία των προσωπικών βουλευτικών χειρισμών.

Όχι μόνο επειδή δεν κέρδισε ο υποψήφιος κ. Κ. Μηταλίδης, ο κυρίως εκλεκτός του, και αντίθετα μεταξύ των τεσσάρων υποψήφιων τερμάτισε τέταρτος, αλλά και διότι από τον δεύτερο γύρο κόπηκε (ήλθε τρίτος) και ο εναλλακτικός υποψήφιος που υποστήριξε με την δημόσια δήλωσή του ο κ. Ζ. Τζηκαλάγιας, δηλ. ο κ. Σ. Λιάνος. Ο οποίος όμως, με ανακοίνωση που διένειμε στα ΜΜΕ, μερικές ημέρες πριν τον πρώτο γύρο, δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του στον υποβιβασμό της βουλευτικής υποστήριξης από τον κ. Ζ. Τζηκαλάγια.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το βράδυ της π. Κυριακής θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι με την εθελούσια προβολή των προτιμήσεών του, αλλά και την ασυνήθιστη σε βουλευτή παραίνεσή του στους ψηφοφόρους και καλούς αμνούς του κόμματος που τον ανέδειξε μερικούς μήνες πριν, δεν έγινε απλώς μέρος του εσωκομματικού εκλογικού διλήμματος. Αλλά και εκτέθηκε αυτοβούλως στον κίνδυνο της αποδοκιμασίας και της χρέωσης προσωπικής πολιτικής ευθύνης για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα τρίτων.

Περιττεύει να τονισθεί ότι στην τρέχουσα χρονική περίοδο που η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στο σύνολό του, και σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις, βυθίζεται, η αψυχολόγητη παρέμβασή του, αφύπνισε αισθήματα αξιοπρέπειας και προκάλεσε όπως ήταν φυσικό, αντισυσπείρωση. Και ένα σαφές ρεύμα τουλάχιστον προειδοποίησης του βουλευτή, να μην επιχειρήσει όσο καιρό θα είναι βουλευτής να παρέμβει δημόσια, εκεί που η εσωκομματική τάξη, αλλά και ο πολιτικός πολιτισμός, θα απαιτούσε, αν όχι αυστηρή ουδετερότητα, τουλάχιστον διακριτικότητα.

Διακριτικότητα, η οποία μαζί με άλλες αρετές της πολιτικής ηθικής και πρακτικής τάξης (όπως σοφία, ψυχραιμία και διορατικότητα), μάλλον αποτελεί είδος σε ανεπάρκεια στον νομό Καστοριάς. Ο οποίος είχε την ατυχία σε χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων να βρεθεί αντιμέτωπος, όχι μόνο με την απειρία του κ. Ζήση Τζηκαλάγια (καθ’ ότι δεν αποκλείεται το ατόπημα να οφείλεται σ’ αυτήν, ή και σε εσωκομματική παγίδα), αλλά και με τις «ανάποδες» του έμπειρου βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Φιλίππου Πετσάλνικου.

Ο οποίος είτε από της έδρας του προεδρείου της Βουλής ως πρόεδρος, είτε από το βήμα των αγορεύσεων ως παλαίμαχος βουλευτής (από την εποχή της πρώτης «Αλλαγής»), απασχολεί media και εφημερίδες ανά το πανελλήνιο με τον «δήμο του χωριού» του, όπως σημειώνουν με περισσή δηκτικότητα τα κριτικά σχόλια του φιλικού προς το ΠαΣοΚ αθηναϊκού τύπου.

Επικαλείται την μακεδονική παλληκαριά, και συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να πιστεύει ότι ο «Καλλικράτης» είναι κατά τα άλλα για όλη την Ελλάδα τέλειος, και μόνο μια αδικία περιέχει σε βάρος του 4ου δήμου Μακεδνών στον νομό Καστοριάς, που ο ίδιος προωθούσε, αλλά κατάργησε ο υπουργός Εσωτερικών. Που προφανώς ο κ. Γ. Ραγκούσης, θα έμαθε τα κύματα διαφωνίας που προκάλεσε στον νομό Καστοριάς, για τις εξώφθαλμες διακρίσεις του, ο ενδιάμεσος σχεδιασμός (με τον 4ο δήμο) και τις πιθανές αναταράξεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η φωτογραφική αυτή εξαίρεση σε όλη την Ελλάδα.

Γεγονός είναι ότι τα τελευταία συμβάντα, είτε αφορούν τον υπερδραστήριο κ. Φ. Πετσάλνικο, που υπόσχεται την σωτηρία του τόπου από την εποχή της υπουργίας της κ. Κυπριωτάκη-Περράκη, η οποία αναφέρεται εδώ ως παράδειγμα μια και προφανώς έχουν όλοι ξεχάσει -ακόμη και μέσα στο ΠαΣοΚ, είτε αφορούν τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια ο οποίος υπέστη σημαντική εσωκομματική αμφισβήτηση, όχι μόνο δεν εμπνέουν κανένα στοιχείο αισιοδοξίας στην Καστοριά. Αλλά μάλλον την βυθίζουν ακόμη περισσότερο στο τέλμα.

Έστω κι’ αν, αμφότεροι οι πληρεξούσιοι του Νομού Καστοριάς στο Κοινοβούλιο, ισχυρίζονται ότι ενεργούν υπηρετώντας το σήμερα και το αυριανό συμφέρον του τόπου. Άλλωστε κανείς δεν αμφισβήτησε ακόμη το χιούμορ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ