29.9.10

ΟΔΟΣ: Αβεβαιότητα

Ακόμη και το maxi πανηγύρι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αυτή την χρονιά είναι αφιερωμένο στα στενάχωρα οικονομικά μέτρα. Ήδη οι καθιερωμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού και σύντομα κι’ αυτές των κομματικών αρχηγών αναμένεται να αφιερωθούν στην πρωτοφανή κρίση και στο ενδεχόμενο ο επικείμενος χειμώνας να είναι ο θερμότερος των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Ώστε λόγω των εκλογών του Νοεμβρίου, δεν απομένει από το να αποδειχθεί ο Σεπτέμβριος μήνας τελικής διαμόρφωσης των (χειμερινών) εξελίξεων.

Ο πρόσφατος ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης -με τα πολλά μετονομασθέντα υπουργεία- εκτός από πρακτικές κυβερνητικές ανάγκες που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει μετά από 11 μήνες κυβέρνησης, έχει στόχο του την διατήρηση της πολιτικής πρωτοβουλίας από το ΠαΣοΚ. Ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες θα έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα.

Οι εκλογές του Νοεμβρίου, σε Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και στους νέους δήμους που προκύπτουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», με τον Δήμο Καστοριάς να εξακολουθεί να αποτελεί το μήλο της έριδας, βρίσκονται στην ατζέντα. Οικονομική κρίση, λιτότητα και μέτρα, πολιτικές-κομματικές εξελίξεις και διοικητική μεταρρύθμιση, αποτελούν το μοτίβο.

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Ι. Παπαϊορδανίδης από το ΠαΣοΚ και Γ. Δακής, νομάρχης Κοζάνης από την Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των απορημένων για τις εξελίξεις ψηφοφόρων στους 4 νομούς της Περιφέρειας. Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν τόσο από τους αντιπεριφερειάρχες που θα προταθούν ως υποψήφιοι από τα κόμματα, όσο και από τους υποψήφιους συμβούλους.

Για την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ η εκλογική αναμέτρηση στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από την οποία προέρχονται κεντρικά στελέχη του «συστήματος» Γεωργίου Παπανδρέου (όπως ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος – βουλευτής Καστοριάς, ο υπουργός Οικονομικών κ Γ. Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, βουλευτές Κοζάνης) έχει κορυφαία σημασία.

Μια ενδεχόμενη ήττα, θα αποτυπώνει την πρώτη σοβαρή αποδοκιμασία των στρατηγικών της επιλογών. Και μάλιστα σε εκλογική περιφέρεια η οποία μπορεί να γίνει και πάλι «πράσινη» (αφού πράσινη ήταν κάποτε). Μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα και σε άλλες Περιφέρειες θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, σε ένα κόμμα που ιδεολογικά ομονοεί τεχνητά, χάρη στην ενοποιό δύναμη του σκήπτρου των Παπανδρέου. Αντίθετα, μια ενδεχόμενη νίκη του ΠαΣοΚ έστω και οριακή, θα αποδείκνυε ότι το κυβερνητικό κόμμα συγκρατεί σε λογικά πλαίσια τις διαρροές των δυσαρεστημένων.

Φημολογείται έτσι, ότι με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του Νοεμβρίου ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι η προσπάθεια περαιτέρω αποδόμησης της Νέας Δημοκρατίας. Με κεντρικό στόχο τον τέως γενικό γραμματέα της Περιφέρειας κ. Ανδρέα Λεούδη να καταγγέλλεται αφηρημένα για πολιτικά σκάνδαλα επί των ημερών του. Στα οποία φερόταν να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο και ο υποψήφιος (για περιφερειάρχης) της Νέας Δημοκρατίας νομάρχης Κοζάνης κ. Γ. Δακής.

Μάλιστα στο εσωτερικό της Ρηγίλλης, επικρατεί η αίσθηση ότι νήματα της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της Ν.Δ υφαίνονται (και) από τον βουλευτή Καστοριάς (και πρόεδρο της Βουλής) κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Ένθερμος οπαδός της αποκλειστικότητας και της μοναδικότητάς του (αφού επιμένει να κυριαρχεί επί 30 χρόνια) και αφοσιωμένος λειτουργός του Παπανδρεϊσμού, είχε θέσει άλλωστε στο στόχαστρο του τον τ. περιφερειάρχη ήδη από την εποχή της «πιλοτικής» αποναρκοθέτησης του Γράμμου. Ο οποίος (κ. Α. Λεούδης) παρεμπιπτόντως, διαπιστώνει τώρα ότι τα ΜΜΕ (κυρίως εφημερίδες) που τα 5 χρόνια της θητείας του τον ακολουθούσαν κατά βήμα (προφανώς με το αζημίωτο της… αποκλειστικότητας), όχι μόνο του έστρεψαν τις πλάτες, αλλά τέθηκαν στην εμπροσθοφυλακή της επίθεσης.

Απροσδόκητος σύμμαχος του ΠαΣοΚ σε όλα αυτά, προσέρχεται ο βουλευτής της ΝΔ στην Κοζάνη κ. Γ. Κασαπίδης. Αν και νεαρός στην ηλικία, μοιάζει να επιχειρεί να εγκαθιδρύσει το δικό του κάστρο, όχι μόνο στην Κοζάνη, αλλά σε ολόκληρη στην περιφέρεια, και να γίνει ρυθμιστής της Νέας Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανόμενης της Καστοριάς. Όπως συμβαίνει στην Κρήτη, που την έχουν μοιράσει σε τιμάρια τα πολιτικά αφεντικά της.

Στην ίδια ορχήστρα του νεοδημοκρατικού εμφύλιου πολέμου, έχουν εμπλακεί και άλλες προσωπικότητες ακόμη και από την Καστοριά, που όταν δεν μετακινούνται από κόμμα σε κόμμα, κινούνται στις παρυφές της πολιτικής γραφικότητας. Στον αντίποδα όλων αυτών, θεαματικά ουδέτερος στην διαμάχη, φροντίζει να παραμένει ο βουλευτής Καστοριάς της Ν.Δ. κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας μια και διαπιστώνει ότι οι όποιες παρεμβάσεις του στο πρόσφατο παρελθόν, τον έφθειραν σε ένα βαθμό, χωρίς κανένα λόγο. Με αυτές τις οπισθοδρομικές πολιτικές συνθήκες, δρομολογούνται οι εξελίξεις για τις μεταρρυθμιστικές εκλογές σε δύο μήνες από τώρα, σε Περιφέρεια.

Διότι σε ό,τι αφορά τις εκλογές στους δήμους, με πρώτο και καλλίτερο τον νέο Δήμο της Καστοριάς, εκεί τα πράγματα αποκτούν τις διαστάσεις ενός σεναρίου ταινίας τρόμου.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον Δήμο Καστοριάς από τον έως τώρα νομάρχη Καστοριάς κ. Κ. Λιάντση, καθώς και από τους κάποτε υποψήφιους βουλευτές κ. Γ. Ζαρομυτίδη και Π. Γκέτσιο, δυναμιτίζει το ήδη εύθραυστο κλίμα των εσωκομματικών ισορροπιών της Νέας Δημοκρατίας.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι η (τυχόν) επιλογή του κ. νομάρχη για το χρίσμα θα κατηγορηθεί ως άτολμη και θα επαναφέρει τον «κίνδυνο» επανάληψης εκλογικού αποτελέσματος σαν κι’ αυτού των περασμένων δημοτικών εκλογών. Όταν οι νεοδημοκράτες δεν στήριξαν τον άλλοτε νομάρχη Καστοριάς κ. Γ. Καπαχτσή. Ενώ η τυχόν επιλογή οποιουδήποτε άλλου θα ενεργοποιήσει σύνδρομα βαθύτερης διαίρεσης με το πρόσχημα του τοπικιστικού χαρακτήρα. Καθότι αμφισβητείται η επάρκεια γνώσης και κατανόησής των προβλημάτων των περιοχών του νέου δήμου και ειδικά της πόλης της Καστοριάς. Τέλος η (τυχόν) επιλογή του κ. Π. Γκέτσιου θα αποτελέσει αφορμή για την καταγγελία της νέας ηγεσίας της Ν.Δ, ότι παλινορθώνει την Πολιτική Άνοιξη στην οποία ανήκε (και) ο ίδιος (υπήρξε υποψήφιος νομάρχης και βουλευτής της).

Όλα αυτά δείχνουν το σοβαρό έλλειμμα κλίματος ενότητας της Ν.Δ. Ενισχύουν τις άλλες υποψηφιότητες, όπως αυτή του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, ο οποίος ανακοίνωσε την κάθοδο του στις εκλογές ακόμη και χωρίς «χρίσμα». Μέλος κι’ αυτός κάποτε της Πολιτικής Άνοιξης, αλλά επιπλέον και αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Δ. Παπουλίδη, γνωρίζει καλά ότι στην Νέα Δημοκρατία πολλοί είναι όσοι τον περιμένουν στην γωνία.

Αν και η υποψηφιότητα του ήδη δημάρχου Καστοριάς κ. Ι. Τσαμίση εξακολουθεί να συζητείται, ωστόσο η προοπτική μοιάζει να διαθέτει θεωρητική αξία. Έτσι για τον Δήμο Καστοριάς απομένουν οι δημαρχιακές υποψηφιότητες του κ. Κ. Κοντόπουλου και του κ. Π. Παπαδιαμαντόπουλου. Του μεν πρώτου να κινείται στο πλαίσιο της ακομμάτιστης κατεύθυνσης και να προβάλλεται ως τεχνοκρατική, ενώ του δεύτερου φέρεται να σχεδιάζεται από το κυβερνητικό ΠαΣοΚ. Σε κάθε απ’ αυτές τις περιπτώσεις, η σύνθεση των ψηφοδελτίων αυτών των υποψήφιων δημάρχων θα οριστικοποιήσει τις προοπτικές.

Με κυρίαρχη την αβεβαιότητα, τόσο η Καστοριά, όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προετοιμάζονται για την κρισιμότερη αυτοδιοικητική περίοδο που έζησε η περιοχή. Ώστε τα «Σεπτεμβριανά» να αποδειχθούν και με αυτή την συγκυρία, καθοριστικής σημασίας για πρόσωπα και πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ