12.11.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

O λόγος που σου γράφω είναι υποθετικός. Αφορά ένα υποψήφιο δήμαρχο Καστοριάς που ιστορικά βασίζεται σε μια υπόθεση. Για χάρη της οποίας, ήδη από το βράδυ της Κυριακής 7 Νοέμβρη αποβλήθηκε πια από την διεκδίκηση του αξιώματος.

Αψύς και δυναμικός όπως ήταν, νέος και ευθύς, απότομος έως κάπως τραχύς στους πολιτικούς του τρόπους, τρόμαξε τους υπερευαίσθητους συμπολίτες σου, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, με αποτέλεσμα να τερματίσει τρίτος στις εκλογές του 2006.  Συμβαίνει καμμιά φορά στους ανθρώπους να μην δέχονται και να μην αναγνωρίζουν εύκολα την ουσία. Και αντίθετα, να «πιάνονται» από τα εύκολα και τα αρνητικά, και να σκαρφίζονται τις μύριες όσες δικαιολογίες.

Εδώ που τα λέμε, εξ όσων γνωρίζω,  όχι μόνο τότε, αλλά και όσο καιρό είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου (2007-2010) τρόμαζε ακόμη και τα υπηρεσιακά στελέχη του σεπτού σας Δήμου. Τα οποία στην πλειοψηφία -αν όχι στο σύνολό τους- τον θεωρούσαν απρόβλεπτο, και γι’ αυτό ανεπιθύμητο ως πολιτικό προϊστάμενο.

Κι’ αφού όλοι αυτοί, και προπαντός η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών σου δεν ήθελαν όλοι τον απρόβλεπτο, αλλά ούτε και τον πολιτικά εξαντλημένο επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ., διάλεξαν αρχικά το 2006 τον περίβλεπτο συνδυασμό της Νέας Πνοής. Με δήμαρχο τον κ. Ιωάννη Τσαμίση, ο οποίος καταδεκτικός και ευπροσήγορος όπως είναι, καθησύχαζε τις μεταφυσικές αγωνίες του μέσου συμπολίτη. Ως προβλέψιμος, και γι’ αυτό ακίνδυνος.

Πολλές-πολλές κουβέντες δεν θα μπορούσες ν’ ανταλλάξεις μαζί του, αλλά το νοερό χτύπημα στην πλάτη, αποτελούσε το απόλυτο τεκμήριο της ισόβιας οικειότητας. Ποτέ άλλοτε ο μέσος πολίτης δεν αισθάνθηκε τόσο συμμέτοχος στον Δήμο. Έστω και με την σημασία της συνενοχής: Κανείς δεν έκανε τίποτε. Επομένως κανείς δεν ζητούσε τίποτε και από τον ίδιο.
Τα αποτελέσματα της εκλογής του 2006, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Κοσμούν απ’ άκρου σ’ άκρο όλη την Καστοριά (και όχι μόνο).

Όμως, τι κι΄ αν θα περίμενε κάποιος αυτά τα 4 χρόνια να λειτουργήσουν καθησυχαστικά στις σκοτεινές αγωνίες των ανθρώπων που τρομάζουν στο ξεβόλεμα, και για τον λόγο αυτό αποστρέφονται μαζικά κάθε δοκιμή με οποιονδήποτε νεωτερισμό. Διότι στην περίπτωση του υποψηφίου δημάρχου της υπόθεσής μου, τα αποτελέσματα αυτής της 4ετίας αποδείχθηκαν πενιχρά και ανεπαρκή.

Ακόμη κι’ αν βελτίωσε την εικόνα του, δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την προκατάληψη, την ρετσινιά που του φόρτωσαν για την αδυναμία του να συνεργαστεί, όχι μόνο οι αντίπαλοί του, αλλά και κάποιοι από τους άλλοτε δικούς του. Οι οποίοι, τρομοκρατημένοι από την υπερβολική δοσολογία του εν λόγω υποψηφίου και την υπερκινητικότητα των προθέσεών του, δεν άντεξαν. Αυτοί βολεύονται στο μίζερο ανδρείκελο του επαγγελματία αριστερού διαμαρτυρόμενου. Ο Αλέκος Αλαβάνος είναι γι’ αυτούς το αποκορύφωμα. Θα ανέχονταν τον υποτιθέμενο υποψήφιο δήμαρχο που δεν πολύ σκεπτόταν τις κουβέντες του και απαιτούσε δουλειά απ’ όλους;

Ασφαλώς, κάποιο ή και κάποια λάθη πολιτικού σχεδιασμού και στρατηγικής, ίσως και μερικά πολύ βαριά βαρύνουν και τις δικές του πλάτες.  Όμως ο υποτιθέμενος υποψήφιος δήμαρχος δεν το ’βαλε κάτω. Προσπάθησε να πείσει τους συμπολίτες του ότι μπορεί και να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στο μεταίχμιο της εναλλαγής από την παραδοσιακή Καστοριάς στον νέο Δήμο.

Λάθος του. Μια και δεν έλαβε υπ’ όψη του ότι, το βαθύ απόστημα του πιο συντηρητικού αρνητισμού, που ζει και βασιλεύει, θα τον απέβαλε και πάλι. Αυτή την φορά με άλλα προσχήματα, εύλογες ή παράλογες δικαιολογίες και εξηγήσεις. Και φθάσαμε παραμονές του δεύτερου γύρου να πρέπει να διαλέξουμε, μεταξύ του πίσω, και του πιο πίσω στον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο δήμαρχο της υπόθεσης, ισχύει το ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Τώρα μπορούν να είναι ήσυχοι οι διακτινισμένοι δημότες του νέου Δήμου σου. Θα έχετε τους καλλίτερους απ’ αυτούς που αξίζετε και πρέπει.

Με εκτίμηση
Ένας περαστικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ