2.11.10

ΟΔΟΣ: Προεκλογικός αγώνας & αγωνία

Δέκα πέντε ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής, η κοινή γνώμη των πολιτών στον νομό Καστοριάς, εξακολουθεί να παρατηρεί την προσπάθεια των υποψήφιων νομαρχών και δημάρχων, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών και εν τέλει να κερδίσουν την ψήφο τους.

Στις εκλογές της ΝΑ Καστοριάς, οι υποψήφιοι νομάρχες κκ Αζέμης, Λιάντσης και Παπαδιαμαντόπουλος οργώνουν ολόκληρο τον νομό Καστοριάς παρουσιάζοντας τους συνεργάτες τους και όσο μπορούν το πρόγραμμά τους. Οι νομαρχιακές εκλογές, εξακολουθούν να παρουσιάζουν γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον και αναμένεται στο εκλογικό αποτέλεσμα να καταγραφεί το πολιτικό κλίμα της χρονικής περιόδου, ιδίως οι μετατοπίσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων που είναι φυσιολογικές στο τέλος της κυβερνητικής μεσοπεριόδου.

Παρά το γεγονός ότι στις εκλογές της νομαρχίας οι προσωπικότητες των υποψηφίων νομαρχών αλλά και των συμβούλων, εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις τελικές προτιμήσεις των εκλογέων με βάση την αποδοχή τους στις τοπικές κοινωνίες, και επομένως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα απεικονίζει με απόλυτη ακρίβεια τους κομματικούς συσχετισμούς, ωστόσο θεωρείται φυσικό, ότι σε ένα βαθμό θα αποτυπωθούν ευρύτερα πολιτικές τάσεις.

Σε όλα αυτά ασκεί επιρροή το πανελλήνιο κλίμα σκανδαλολογίας, στην οποία ενεπλάκη και η περιοχή της Καστοριάς με την ανάμειξη του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του γενικού διευθυντή της ΝΔ κ. Κων/νου Σημαιοφορίδη, "τέως" βουλευτή Καστοριάς, σε οικονομικά ζητήματα διαφάνειας, για τα οποία δεν είναι ακόμη ξεκαθαρισμένο ότι έχει τελειώσει ο κύκλος των "αφιερωμάτων" από τα κεντρικά ΜΜΕ. Ακόμη επιδρούν, η αίσθηση της αδυναμίας ανάσχεσης της διαφθοράς και η κοινωνική αναταραχή που πυροδοτείται από μαζικές κινητοποιήσεις παραγωγικών τάξεων και εκπαιδευτικών που μοιάζουν να μην είναι διόλου ασυντόνισες και φυσικά καθόλου τυχαίες ή συμπτωματικές.
Η πόλωση του προεκλογικού κλίματος στην οποία συμμετέχει προσωπικά ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρείται πρωτοφανής και οι πιο ψύχραιμες αναλύσεις την αποδίδουν στην μεγάλη, εσωκομματική ανάγκη του προέδρου του να παρουσιάσει όσο περισσότερο γίνεται θετικό αποτέλεσμα.

Σε τοπικό επίπεδο η πολιτική φυσιογνωμία αλλά και το γνωστό πολιτικό παρελθόν του κ. Κων/νου Λιάντση που επί πολλές τετρατετίες συμμετέχει στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα για τους αναποφάσιστους αλλά και τους δυσαρεστημένους από τις προηγούμενες θητείες του στον θεσμό. Μοιάζει πιθανό την φθορά να καρπωθεί ο κ. Παναγιώτης Παπαδιαμαντόπουλος (διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καστοριάς) ιδίως στην περίπτωση που λάθη στρατηγικής δεν θα επιτρέψουν συσπειρώσεις στο μαντρί, συσπεριώσεις της τελευταίας στιγμής στο στρατόπεδο του κ. Κ. Λιάντση. Πάντως μεγάλη εντύπωση προκαλούν οι φραστικοί προπηλακισμοί που εξαπολύει στον βασικό του αντίπαλο ο κ. Κ. Λιάντσης σε διάφορες εμφανίσεις του καθώς και η κάπως αναχρονιστική φρασεολογία του.

Στους περιφερειακούς δήμους του νομού Καστοριάς στους οποίους παρατηρείται εντυπωσιακά η καταχρηστική υπερποσφορά υποψηφίων, αφού τα πληθυσμιακά και πολιτικό-κοινωνικά δεδομένα καθιστούν εξωπραγματικούς τους αριθμούς 3 και 4 υποψηφίων συνδυασμών και δημάρχων, παρά το γεγονός ότι η γεωγραφική και ειδησεογραφική απόσταση, δεν επιτρέπει τους κατοίκους της πρωτεύουσας του νομού να πληροφορηθούν με ακρίβεια τις συνθήκες του προεκλογικού αγώνα, ωστόσο, οι ενδείξεις οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι απλώς σφάζονται παλληκάρια και ότι τις νύχτες αναστενάζουν οι επαρχιακοί δρόμοι που συνδέουν τα διάφορα δημοτικά διαμερίσματα.

Στην Καστοριά, εκτός από τον συνδυασμό του κ. Απ. Γρηγοριάδη που λογικά προορίζεται να διαδραματίσει σφυγμομετρητή των πολιτών που διαμαρτύρονται με αριστερή φωνή, και επομένως εκεί δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών, στους υπόλοιπους συνδυασμούς η προσπάθεια των υποψηφίων δημάρχων και οι προσδοκίες τους έχουν υπερενταθεί, με αποτέλεσμα, όλα να μοιάζουν αβέβαια και όλα πιθανά.
Οι περισσότεροι καλόπιστοι πολίτες, μην μπορώντας να διακρίνουν ουσιαστικές προγραμματικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων -μήτε τα προγράμματα δεν μπορούν να διακρίνουν- αρχίζουν να αποδίδουν το φλογερό ενδιαφέρον στους πακτωλούς χρήματος που θα ρεύσει στο πλαίσιο του τετάρτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. 

Ο συνδυασμός του κ. Ιωάννη Τσαμίση "Νέα Πνοή" μετά από μια πρώτη περίοδο ευωχίας που ακολούθησε την συγκρότησή του, μοιάζει να έχει περιέλθει σε περίοδο άμυνας. Ο κ. Ι. Τσαμίσης αγωνίζεται να συντηρήσει το πρώτο θετικό κλίμα, που όπως είναι φυσικό με την πάροδο των ημερών μοιάζει να φθίνει.

Πολλοί είναι αυτοί που ευθέως υποστηρίζουν ότι το εκλογικό παιγνίδι της Καστοριάς είναι για δυο: τους κκ. Γ. Καπαχτσή, ο συνδυασμός του οποίου συνεχίζει να διακρίνεται από κάποια εσωστρέφεια -εντύπωση που επιτείνεται από την παράλληλη δραστηριότητα της "Νέας Πνοής" στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς, και τον κ. Κ. Κοντόπουλο, για τον συνδυασμό του οποίου δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ότι μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη ιδίως σε περίπτωση δευτέρου γύρου και ιδιαίτερα σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία κυρίων Καπαχτσή-Τσαμίση για μετεκλογική συνεργασία, σε επίπεδο "συνδημαρχίας" αντίστοιχης με την συμβασιλεία του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τον Λικίνιο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Οκτωβρίου 2006 | αριθ. φύλλου 367


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ