30.12.10

ΖΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ: Η Αρχιτεκτονική Σχολή Καστοριάς

Το Μνημόνιο και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία

Aπό την καινούρια χρονιά, το 2011, γίνεται πραγματικότητα η νέα δομή της χώρας με την εφαρμογή του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου, αποδείχτηκε πρωθιερέας της μεγαλύτερης πολιτικής εξαπάτησης που διαπράχθηκε –μεταπολιτευτικά τουλάχιστον- στην πατρίδα και πρωτοστάτης στην εφαρμογή της πιο σκληρής μονεταριστικής νεοφιλελεύθερης «σοσιαλιστικής» πολιτικής για τον ελληνικό λαό. Αυτός είναι που εξήγγειλε εδώ και μήνες «Καλλικράτη» στην υγεία και την παιδεία. Ξεχνάει όμως, πως η παράταξή του, το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό που διέπραξε το μεγαλύτερο πολιτικό έγκλημα στην Ελλάδα, τη διάλυση της παιδείας. Από τη δεκαετία του ΄80, θεωρώντας πως υλοποιεί το σύνθημα «όχι φραγμούς στη μόρφωση», έφτιαξε σε κάθε πόλη πανεπιστήμιο και σε κάθε κωμόπολη ΤΕΙ, απρογραμμάτιστα και ανεξέλεγκτα. Κατήργησε την αξιολόγηση διδασκόντων και διδασκομένων. Κομματικοποίησε κάθε διαδικασία στη ζωή της ανωτάτης εκπαίδευσης. Ελαχιστοποίησε τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Σήμερα όμως, οι προκλήσεις είναι πολλές. Η Δυτική Μακεδονία συνορεύει με δύο χώρες. Σαφώς και πρέπει να συνεχίσει να παρέχει ανωτάτη εκπαίδευση. Συγχώνευση πανεπιστημίου και ΤΕΙ θα ήταν αντιεπιστημονική. Η Φλώρινα έχει παράδοση στη παιδαγωγική εκπαίδευση, τη μουσική και τις τέχνες. Η Κοζάνη, αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδος και πρέπει να παράγει σύγχρονη γνώση και έρευνα για τον ορυκτό πλούτο και την υδάτινη ενέργεια. Τα Γρεβενά πρωτοπορούν στην υγιεινή διατροφή και τον χειμερινό τουρισμό. Η Καστοριά, σμικρογραφία της χιλιόχρονης βυζαντινής μας ιστορίας, πρέπει να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαστήρι συντήρησης, ανάδειξης και προβολής των μοναδικών και απαράμιλλων αρχοντικών της και βυζαντινών μας εκκλησιών. Η λειτουργία επιτέλους της αρχιτεκτονικής σχολής, θα αποτελέσει καθοριστική συμβολή σε αυτή την υψηλή στόχευση, τη διάσωση του πολιτισμικού και ιστορικού μας πλούτου.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, στην αρχή της θητείας τους, δεσμεύτηκαν πριν από ένα και πλέον έτος, πως οι περιοριστικοί όροι του μνημονίου δεν θα έχουν εφαρμογή σε τρεις τομείς, την υγεία, την παιδεία, και την ασφάλεια. Δυστυχώς όμως, το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, αλλά ιδιαίτερα η πολιτική του τους τελευταίους 15 μήνες, δεν παρέχουν καμιά εγγύηση και αξιοπιστία για την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Η Νέα Δημοκρατία, προσήλθε στο διάλογο για την παιδεία με σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης. Θα συναινέσει σε εφαρμόσιμες και βιώσιμες προτάσεις, αλλά θα πολεμήσει ανυποχώρητα τυχόν προειλημμένες αποφάσεις που φαλκιδεύουν το μέλλον της νέας γενιάς της πατρίδας μας. Αποδεικνύοντας πως αποτελεί την ιστορική παράταξη της προσφοράς και της δημιουργίας. Δίδοντας έμπρακτη διέξοδο στην ελπίδα.

Ο κ. Ζ.Τζηκαλάγιας είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ν. Καστοριάς


Σχετικά:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος5/3/11

    Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε απολύτως τίποτε για την Αρχιτεκτονική Σχολή της Καστοριάς. Ούτε η κα Μπουζάλη, ούτε ο κος Τζηκαλάγιας. Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι γονείς που αντιδρούσαν θεατρικά για την ίδρυση της Σχολής, οι περισσότεροι ήταν Νεοδημοκράτες της κας Μπουζάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ