26.4.11

ΟΔΟΣ: Χαρακτηριστικό της καστοριανής νοοτροπίας




H κατάσταση με την εχθρότητα των τοπικών αρχών απέναντι στα(ελάχιστα) δένδρα που υπάρχουν σε παραλίες, στα δύο άλση και τους υπόλοιπους, σχεδόν ανύπαρκτους χώρους πρασίνου στην Καστοριά, δείχνει να διαιωνίζεται και να παγιώνεται.

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Καστοριάς, στο θέμα της καθαριότητας τουλάχιστον μέχρις στιγμής κατά κοινή ομολογία φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά ικανοποιητικά, ωστόσο στο θέμα του εποχιακού «κλαδέματος» (όπως βαφτίζεται το κάπως βάρβαρο κόψιμο) τα πράγματα δεν μοιάζουν να διαφοροποιούνται προς το καλλίτερο.

Το ανησυχητικό είναι ότι η εχθρότητα προς τα δένδρα, όχι μόνο τροφοδοτείται από τις πρωτόγονες απαιτήσεις των κατοίκων που απαιτούν από τον Δήμο να κόβει δένδρα για να μην περιορίζεται η... θέα (από τα σπίτια, τα μαγαζιά τους κ.ο.κ.) και για να μην σκιάζονται, αλλά άρχισε να αποτελεί ιδεολογικό χαρακτηριστικό της καστοριανής νοοτροπίας.

Δεκάδες λοιπόν τα δήθεν κλαδεμένα δένδρα, με τρόπο που δείχνει εχθρότητα, αν όχι μίσος, στο πράσινο. Όχι μόνο από τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και από ιδιώτες. Τα παραδείγματα κομμένων κορμών, μεγάλων δένδρων αλλά και μικρότερων, που δεν πρόλαβαν καν να αναπτυχθούν σε ιδιωτικούς και δημοτικούς χώρους, διαρκώς πληθαίνουν. Μάλιστα τελευταία παρατηρήθηκε ρίψη χοντρού αλατιού στα -«πετσοκομμένα» από τον δήμο- δένδρα της διαχωριστικής νησίδας της Γράμμου (φωτό επάνω) γύρω από τους κορμούς των δένδρων για να καούν οι ρίζες τους!


Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι περίοικοι της οδού Ορεστείων, απαίτησαν (και πέτυχαν!) από τον Δήμο Καστοριάς, να στείλει συνεργείο κοπής (δήθεν κλαδιών) πλατάνων, επειδή οι εκλεκτοί (προφανώς) ψηφοφόροι του, παραπονούνται ότι εμποδίζεται η θέα των σπιτιών και καταστημάτων τους προς την λίμνη. Σαν να μην έφθανε αυτό, οι τεράστιοι κομμένοι κορμοί κατέστρεψαν κατά την πτώση τους ξύλινες πέργκολες καταστημάτων που ήταν πάνω στο πεζοδρόμιο (φωτό αριστερά κάτω). Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το θέμα:

Ποιος θα αποζημιώσεις για τις ζημιές. Μήπως κι’ αυτές ο Δήμος, από το υστέρημα του δημότη; Ή ηθικοί αυτουργοί-υπερφίαλοι περίοικοι, που είναι εχθροί των δένδρων; Μήπως πληρώσουν τις ζημιές τα απρόσεκτα συνεργεία; Ή μήπως παράνομα και αυθαίρετα είχαν καταληφθεί τα πεζοδρόμια από τα καταστήματα, οπότε λογικά δεν οφείλεται καμιά αποζημίωση;

Τραγικές καταστάσεις, εικόνες ντροπής σε μια πόλη, της οποίας οι κάτοικοι νομίζουν ότι είναι και «η» πρώτη, υποκρινόμενοι ότι αγνοούν το γεγονός ότι στο εσωτερικό της είναι μια άσχημη, γερασμένη, παρηκμασμένη πόλη, χωρίς το παραμικρό στοιχείο της ικμάδας και της ζωντάνιας, που μόνο ένα πράσινο σύνολο από δένδρα και φυτά μπορούν να χαρίσουν, σε αντίθεση με τα τσιμέντα, τις τρύπες, την αποσάθρωση, και την μιζέρια των πελατειακών σχέσεων.

Για όλα αυτά, υπόλογος είναι ο Δήμος Καστοριάς, καθώς και η δημοτική αστυνομία, η οποία ταυτισμένη απόλυτα με τις αρμοδιότητες της Τροχαίας, έχει την εντύπωση ότι υπάρχει, κυρίως (αν όχι αποκλειστικά), για να ρυθμίζει την κυκλοφορία των οχημάτων, και να επιβάλλει πρόστιμα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.


Επιλογές:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/4/11

    Εαν ρωτησετε κυριοι τους κατοχουν ακινητων που βρισκονται κοντα σε πλατανια θα καταλαβετε οτι το προβλημα ειναι πολυ διαφορετικο απο αυτο που εσεις αναφερετε...πολυ δε περισσοτερο οταν το ακινητο ειναι διτηρητεο.
    Ιδιαιτερα το φθινοπωρο προκαλειται σοβαροτατη φθορα στις στεγες των σπιτιων περα απο την συνεχη απειλη των ΣΑΠΙΩΝ δενδρων. Υπαρχουν γνωματευσεις του δασολογου του δημου για κοψιμο πλατανιων που απειλουν τους περιοικους αλλα δεν μπορει να υλοποιηθει το ''εργο'' γιατι χρειαζεται εξοπλισμος και ιδιαιτερα εκπαιδευμενο προσωπικο...Καλα τα δενδρα ΑΛΛΑ οταν απειλουνται οι αλλοι???? Εαν τα ειχατε στην αυλη σας θα τα ανεχοσαστε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελένη Π.28/4/11

    Μένω στην παραλία δίπλα ακριβώς από υπέροχα πανύψηλα πλατάνια. Χρόνια τώρα.
    Είναι γελοιότητες αυτά που γράφουν κάποιοι για τα πλατάνια. Και ψεύδος που επικαλούνται την γεωπόνο του Δήμου.

    Γίνεται σπάνιο είδος ο πολιτισμένος άνθρωπος στην Καστοριά. Έλεος πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σπάνιο είδος ο πολιτισμένος άνθρωπος στην Καστοριά, πόσο δίκιο έχεις!!!
    Εδώ και χρόνια διερωτώμαι γιατί αυτό το μίσος απέναντι στα δένδρα και η λατρεία στο άχαρο στρίμωγμα των κακάσχημων πολυκατοικιών;
    Ας κάνουν και κανα ταξίδι οι υποστηρίζοντες το πετσόκομμα των δένδρων έστω και εντός Ελλάδας μήπως μορφωθούν από την συμπεριφορά άλλων ανθρώπων απέναντι στα δένδρα και δει απέναντι στα πλατάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ