11.6.11

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αιολική ενέργεια και οικολόγοι

Από τα θέματα της περασμένης Τρίτης του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, ήταν και το αίτημα κατασκευαστικής εταιρείας για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή Δενδροχωρίου, η οποία ύστερα από έλεγχο που έχει κάνει η εταιρεία και έχει έτοιμη την μελέτη, θα επιφέρει έσοδα στον Δήμο Καστοριάς εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) τον χρόνο, τα οποία θα είναι ανταποδοτικά για την περιοχή, με επιπρόσθετα οφέλη δωρεάν παροχή ρεύματος.για τους κατοίκους του Δενδροχωρίου και του Γάβρου.

Οι περιοχές αυτές που βρίσκονται στην εσχατιά του νομού και πολύ κοντά στα σύνορα όμορου κράτους, δεν έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις επιβίωσης, αφού ασχολούνται με την οικιακή κτηνοτροφία και με τα λίγα χωράφια που διαθέτουν στην ορεινή αυτήν περιοχή, με αποτέλεσμα να ζουν στην φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία.
Κάθε βοήθεια λοιπόν στον ταλαίπωρο αυτόν κόσμο, όση και αν είναι αυτή, θα τον ανακουφίσει στις δύσκολες μάλιστα αυτές οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε.
Μέχρι εδώ όλα καλά, και θέλαμε να πιστεύουμε πως δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο, με την προϋπόθεση ότι και η μελέτη της εταιρείας είναι ολοκληρωμένη και ασφαλώς σύνομη με τα σημερινά δεδομένα που ισχύουν και με όλα όσα επιτάσσουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Αμ ΔΕΝ. Και αυτό προξένησε κατάπληξη στους ακροατές ηλεκτρονικού ΜΜΕ, από όπου άκουσαν την τοποθέτηση εκπροσώπου περιβαλλοντολογικής οργάνωσης να λέει ότι θα παραβρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς και θα προσπαθήσει να αποτρέψει την απόφαση, επιχειρηματολογώντας πως η περιοχή αυτή φιλοξενεί αρπακτικά κυρίως πουλιά,
  • πως είναι πέρασμα πολλών τέτοιων αλλά και άλλων ειδών προστατευομένων άγριων ζώων,
  • πως είναι μια περιοχή απείρου κάλλους που δεν διαθέτει βλάστηση δένδρων (και πώς να διαθέτει αφού την δέρνουν άνεμοι και βοριάδες) αλλά πουρνάρια και κέδρα
  • και πως οι ανεμογεννήτριες σε όλα αυτά θα επιφέρουν σοβαρές βλάβες μέχρι -ακούστε το και αυτό- τα πτερύγια των ανεμογεννητριών θα δολοφονούν τα πουλιά.

Περιοριζόμαστε να πούμε αυτά που ακούσαμε και τα μεταφέρουμε αυτούσια, πιστεύοντας πως δεν είναι και άξια αντιμετώπισης με σοβαρότητα.
Αλλά όμως αυτή η αντίληψη που επικρατεί στους οικολόγους, έτσι βέβαια που όπως εκφράζεται από τους αντιπροσώπους τους μπερδεύουν τον κόσμο αφάνταστα για το τι επιτέλους θέλουν όλοι αυτοί.
Θέλουν ή δεν θέλουν την πράσινη ενέργεια που δεν επιβαρύνει με μολύνσεις από ρίπους την ατμόσφαιρα.
Και αν ΝΑΙ, με τους περιορισμούς που βάζουν αναιρούν αυτό που θέλουν, εκτός και αν επιμένουν στις καμινάδες που δεν σκοτώνουν μόνο ζώα αλλά και ανθρώπους.

Επιτέλους είναι καιρός να προσγειωθούν και να ηρεμίσουν, να εφαρμόσουν δε τις λογικές που το απαιτούν οι καιροί, και να στηρίζουν αυτά που πολύ λιγότερο ζημιώνουν το περιβάλλον αλλά και πολύ περισσότερο βοηθούν τις ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι να επιβιώσουν.
Μπορεί να είναι απαραίτητες και οι αρκούδες, είναι απαραίτητες όμως και οι φάρμες με μοσχάρια, πρόβατα, χοίρους, κότες και γουνοφόρα ζώα.

Μπορεί να είναι απαραίτητα τα αρπακτικά για το περιβάλλον, δεν είναι όμως απαραίτητα σε καμία περίπτωση τα αρπακτικά που εξυπηρετούν περίεργα συμφέροντα, όπως τις συμβουλές που δίνουν κάποιοι για οικολογικές γούνες από πλαστικά, που όχι μόνον δεν ανακυκλώνονται, αλλά και βλάπτουν σοβαρά την ανθρώπινη υγεία μη επιτρέποντας την αναγκαία αναπνοή του σώματος.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος11/6/11

    Δυστυχώς δεν υπάρχει οικολογικό κίνημα στην Καστοριά. Αυτά που ακούγονται από τους αυτόκλητους οικολόγους-υπάλληλους, είναι το λιγότερο γραφικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ