25.9.11

ΟΔΟΣ: Στο Μαυροχώρι


Το Μαυροχώρι χωριό που ιστορικά βρίσκεται σε σχέση «διαλόγου» με την Καστοριά, διασώζει ακόμη, μερικά από τα στοιχεία εκείνα της φύσης και ιδιαίτερα της λίμνης που παραπέμπουν σε παραδόσεις, αφηγήσεις, στις πρώτες βιωματικές αναμνήσεις γενιών ολόκληρων, μέχρι που η πρόοδος της τεχνολογίας και η κατάργηση των πλωτών μέσων μεταφοράς διέκοψε αυτούς τους δεσμούς.
Παρά την αλλοίωση του περιβάλλοντος και τις αλλαγές στην λίμνη και παρά την αλματώδη ανάπτυξη του ημιαστικού πλέον τοπίου, η θέα της Καστοριάς, οι όχθες του Μαυροχωρίου καθώς και τοποθεσίες όπως τα «Στάρα-ρέκα» εξακολουθούν να ασκούν γοητεία και εμβληματική επιρροή στη φυσιογνωμία της πόλης και του Μαυροχωρίου που ήδη ανήκει στον Δήμο Καστοριάς.
Αντίστοιχες εικόνες, συναντιούνται και στα υπόλοιπα παραλίμνια χωριά, αλλά η θέση του Μαυροχωρίου (και της Πολυκάρπης δευτερευόντως) ακριβώς στο κέντρο της αντίπερα όχθης της λίμνης, και οι δεσμοί της πόλης με το «λιμάνι» του Μαυροχωρίου διαφοροποιούν κάπως τα πράγματα.
Η φωτογραφία, που λήφθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Μαυροχωρίου με τον νεκρό πελεκάνο και τα δύσοσμα νερά με την οργιώδη βλάστηση, αποδεικνύει ότι δεν αρκεί πάντοτε η φυσική ομορφιά και ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης στον χώρο για την ανάδειξη του τοπίου και την προστασία μιας ομορφιάς με ιστορικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ