4.10.11

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ: Άριστες εντυπώσεις από την Καστοριά

Δήμαρχος του City of Moreland


Μου είχε υποσχεθεί, πριν φύγει για την Καστοριά ο κ. Oscar Yildiz, δήμαρχος του City of Moreland της Αυστραλίας, όταν θα επιστρέψει θα συναντηθούμε για να μου πει τα καθέκαστα από την «ωραία πόλη μας», όπως ο ίδιος μου την περιέγραψε και όχι μόνο, αλλά «είχε και πολλά να πει και για τον κόσμο της».
Τρεις μέρες πριν από την επιστροφή του από το ταξίδι στην Καστοριά, όπως μου είχε υποσχεθεί, με ειδοποίησε πως έρχεται και σε σύντομο χρόνο θα συναντηθούμε. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο έκλεισα συγκεκριμένη ώρα να συναντηθούμε στο γραφείο του για να μου πει τις εντυπώσεις από την Καστοριά και τους Καστοριανούς.
Αν και είμαι δημότης για μισό αιώνα, ήταν η δεύτερη φορά που έμπαινα στο κτήριο του δημαρχείου του Moreland.
Η κ. Monica, γραμματέας του δημάρχου, στην ώρα της και χωρίς καθυστέρηση, ήρθε και με συνόδεψε στο προθάλαμο του γραφείου του δημάρχου, και αφού μου πρότεινε να μου προσφέρει καφέ, μου είπε με ευγένεια ότι ο δήμαρχος ο κ. Oscar Yildiz δεν θα αργήσει πολύ, και πριν προσφέρει τον καφέ ο δήμαρχος ήταν ήδη εκεί. Με καλωσόρισε θερμά σαν να γνωριζόμασταν από τα παλιά. Δεν πρόλαβα να πω «Oscar ήρθα ν’ ακούσω από σένα τον ίδιο…» και ο κ. δήμαρχος με πήρε μονότερμα, όπως λέμε στην απλή γλώσσα, και για να είμαι ειλικρινής ενώ είχα ορισμένες απορίες και ερωτήσεις να του θέσω, στο τέλος δεν χρειάστηκε γιατί τις απήντησε από μόνος του και δεν χρειάστηκε να τις κάνω εγώ.
«Κόσμος» (έτσι με προσφωνεί, αντί για Κοσμάς). «Fantastic!!!Fantastic I enjoy every minutes». («Φανταστικά, φανταστικά. Απόλαυσα κάθε λεπτό») Και ενώ μιλούσαμε, φώναξε την γραμματέα να του φέρει ένα φυλλάδιο με σύντομη αναφορά από το ταξίδι (όπως μου είπε το φυλλάδιο θα κυκλοφορήσει πάνω από χίλια αντίτυπα) το οποίο μου έδωσε:

  • Overseas trip to establish a Friendship City relationship with Kastoria
My recent to Saloniki (ήρθε μέσου Θεσσαλονίκης) and Kastoria, Greece was truly memorable. I had the pleasure of being exposed to wonderful people, food, history, music, culture and hospitality. As for the Sipiro, what a fantastic drop! Met with the Mayor of Gallipoli and the Mayor of Mayor of Kastoria. Hon. John Pantazopoulos MP Cr. Kris Pavlidis (Whittlsea Council) and Sofia Kotanidis (President of Australian Kastoria Association) were all present during the visit.
The Mayor of Kastoria, his Deputy, the executive team and Councillors provided fantastic hospitality and attention throughout the visit. Kastoria is undoubtedly one of the best well kept, secrets the lake is truly breathtaking and the City clean and affordable.Wonderful tourist attractions, restaurants, sporting facilities, fur and seafood.
Financial Crises?-Well certainly did not witness or see any of this
I thank my Executive Assistant, the Manager of Governance CEO and Councillors for the opportunity.

ελεύθερη μετάφραση:

  • Υπερπόντιο ταξίδι για την αδελφοποίηση με την πόλη της Καστοριάς
Η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Θεσσαλονίκη και την Καστοριά ήταν πραγματικά αξέχαστη. Είχα τη χαρά να βρεθώ με υπέροχους ανθρώπους, τοπικές γεύσεις, ιστορία, μουσική, πολιτισμό και φιλοξενία. Όσο για το Sipiro, ήταν φανταστικά. Συνάντηση με τον Δήμαρχο της Καλλίπολης, τον Δήμαρχο Καστοριάς… ήταν όλοι παρόντες κατά την επίσκεψη.
Ο Δήμαρχος Καστοριάς, ο αναπληρωτής, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι συνεργάτες τους, παρείχαν φανταστική φιλοξενία και ιδιαίτερη μεταχείριση κατά την επίσκεψή μας. Η Καστοριά είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά, η λίμνη πραγματικά σου κόβει την ανάσα, και η πόλη είναι καθαρή και οικονομικά προσιτή. Έχει υπέροχα τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, γούνες και ψάρια.
Η οικονομική κρίση; Σίγουρα δεν μπορώ να την επιβεβαιώσω, ούτε είδα κάτι τέτοιο.
Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις;-Καλά σίγουρα δεν μάρτυρας ή να δείτε κάποια από αυτές τις
Ευχαριστώ τον εκτελεστικό βοηθό μου, τον διευθυντή της Διακυβέρνησης, τους διευθύνοντες συμβούλους για την για την ευκαιρία που μας δόθηκε.

Να γιατί δεν μου έδωσε την ευκαιρία ο δήμαρχος να του κάνω ερωτήσεις, με είχε προλάβει και με είχε βομβαρδίσει με το πόσο καλά πέρασε διασκεδάζοντας, ακόμη και για το ποδόσφαιρο που έπαιξε στο γήπεδο της Καστοριάς. Αναφέρθηκε πολλές φορές στο όνομα του Μανώλη και όλους τους ευχαρίστησε με τα ονόματά τους που εγώ δεν τα συγκράτησα γιατί η γραμματέας του τον υπενθύμισε ότι παραβιάσαμε την προγραμματισμένη ώρα που είχαμε στην διάθεσή μας.
Αισθανόμουν ότι είμαι όρθιος «αν και καθιστός», γιατί μία ερώτησή μου που είχα ήταν αιωρούμενη και μόλις πρόλαβα να την διατυπώσω για να πάρω απάντηση.
Ερώτηση: «Oscar, ξέρω στον Δήμο σου υπάρχουν πολλοί Έλληνες, γιατί ένας από αυτούς είμαι και εγώ για μισό αιώνα. Μήπως αυτό που έκανες και κάνεις είναι για ψηφοθηρία;»
Απάντηση: (Γελαστός και ήρεμος) «Κόσμος, θέλω να το κάνω και θα το κάνω με ευχαρίστηση για την Καστοριά και για τους Καστοριανούς».
Και για να μη φανώ αγενής, σηκώθηκα πρώτος γιατί του έκλεψα αρκετή ώρα αν και ο ίδιος φαίνονταν ότι δεν ανησυχούσε. Με ευχαρίστησε καλώντας μας για καφέ στο γραφείο του. Χαιρετηθήκαμε σφίγγοντας τα χέρια μας.
Αφήνοντας πίσω τον δήμαρχο Oscar Yildiz σκεπτόμουν ότι έχει δίκαιο, θέλει να βάλει την Καστοριά κάπου να φαίνεται, γιατί μέχρι τώρα εκατοντάδες πελάτες μου θαυμάζουν την Καστοριά στην φωτογραφία που την έχω αναρτήσει στο κατάστημά μου, και νομίζουν ότι είναι κάποιο νησί στο Αιγαίο. Και να τώρα, ο δήμαρχος του City of Moreland από μόνος του θα στείλει χίλια φυλλάδια σε άτομα για να γνωρίσουν την Καστοριά.

Ο κ. Κ. Ρεκάρης κατάγεται από το Νεστόριο, ζει μόνιμα στην Αυστραλία.

Σχετικό κείμενο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ