28.10.11

ΟΔΟΣ: Φεγγαράκι μου λαμπρό

ΟΔΟΣ 15.09.2011, αρ. φύλλου 607

Στον απόηχο των τελετών για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (η οποία ελαφρωμένη από την παλιομοδίτικη φιγούρα του τέως περιφερειάρχη της, έστω και μέσα στην δίνη της κρίσης, έδειχνε πιο αληθινή φέτος), τελετών και εκδηλώσεων που συνοδεύτηκαν από περιορισμένης έκτασης επεισόδια (φοιτητών, ιδιοκτητών ταξί και των πρόσφατα μαυρισμένων από τον θαλασσινό ήλιο αγανακτισμένων), αλλά και στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του πρωθυπουργού που εξήγγειλε βαρύτατα οικονομικά μέτρα, δεν διατυπώθηκε σοβαρός αντίλογος.

Όχι επειδή τα μέτρα (όπως το νέο ειδικό τέλος στα ακίνητα), είναι αναμενόμενα ή επιεική και δίκαια, ανάλογα με την οικονομική και κοινωνική δυνατότητα των πληθυσμιακών ομάδων, και μάλιστα παραμονές του χειμώνα, σε μια εποχή που αναμένεται η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, προοπτική, που σε περιοχές όπως η Καστοριά θα προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση της ζωής σε επίπεδο καθημερινότητας.

Ούτε επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως η Νέα Δημοκρατία (που παρά τις ανακοινώσεις της, ευλαβικά προσεύχεται να μην γίνουν τώρα εκλογές), αποφάσισαν να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης.

Η εξήγηση δείχνει να έγκειται στο ότι, η παράλυση της ελληνικής οικονομίας και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τέτοιοι, που κατά βάθος γίνεται απ’ όλους κατανοητό, ότι επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις και μεγάλες θυσίες.

Μόνο που δύο περίπου χρόνια μετά τις εκλογές, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται ραγδαία. Και που τα μέτρα είναι σπασμωδικά, αβέβαια, συχνά ανεφάρμοστα και σχεδόν πάντα άδικα. Σε συνδυασμό με την παράλειψη της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας και στην περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, τα νέα εισπρακτικά μέτρα πείθουν ότι εκεί στην κυβέρνηση στοχεύουν (και) στην επιβίωση του πολιτικού κατεστημένου, και όχι στην εξυγίανση πολιτικής και οικονομίας. Να σώσουν δηλαδή την Ελλάδα από την πτώχευση, αλλά και το πολιτικό τομάρι των δυναστειών.

Δεδομένη άλλωστε είναι η πεποίθηση, ότι πέρα από την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας του (ήδη άφαντου) κ. Κώστα Καραμανλή, σημαντικό μερίδιο της ευθύνης για την επιδείνωση της -ήδη από το καλοκαίρι του 2009- δεινής θέσης της χώρας στις διεθνείς αγορές, ανήκει στις πλάτες της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Διότι, επί 6 περίπου μήνες (από την εκλογή της τον Οκτώβριο του 2009) φλέρταρε με την άρνηση της αλήθειας και της πραγματικότητας. Ενώ η χώρα διολίσθαινε προς το γκρεμό.

Το γεγονός ότι ίσως και για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται η απίστευτη μιζέρια έναρξης του σχολικού έτους χωρίς τα βιβλία, χάρη στην υπουργό Παιδείας που καταδίκασε την Καστοριά λόγω της αρχιτεκτονικής σχολής σε περαιτέρω υποβάθμιση, είναι ενδεικτικό ότι οι κυβερνητικοί ιθύνοντες, είτε αποτυγχάνουν μονίμως, είτε μονίμως αυτοσχεδιάζουν. Σαν μονίμως να σιγοψιθυρίζουν το «φεγγαράκι μου λαμπρό».

Βέβαια για την Καστοριά θα αντιμετωπισθούν τα ζοφερά προβλήματα. Μιας και δήμαρχος, αντιδήμαρχος και ολόκληρη συνοδεία, με χορούς και περίπτερα, προώθησαν αυτές τις ημέρες την υπόθεση του καστοριανού τουρισμού στις σμαραγδένιες παραλίες της Ρόδου και στα στενά της μεσαιωνικής πόλης. Μπορεί να ακούγεται κάπως σαν… αναψυχή η όλη υπόθεση, ακόμη και προκλητική σε εποχές μνημονίου, αλλά αν είναι στο τέλος να βουλιάξει η εκπάγλου ομορφιάς Καστοριά από τουρισμό  (έστω κι’ αν αδειάσει η Ρόδος), τότε αξίζει και μια ηλιοθεραπεία παραπάνω κι ας στοιχίσει κατιτίς, σε έναν δήμο που την ίδια στιγμή που κολυμπάει στα Δωδεκάνησα αυξάνει τους φόρους των δημοτών του.

Επιπλέον  -τύχη αγαθή- πριν την οδυνηρή εξέλιξη, μέσα στο ίδιο (πρώτο) εξάμηνο της διακυβέρνησης του Πα ΣοΚ μετά τον Οκτώβριο του2009, πρόλαβε και φορτώθηκε με δεκάδες διακρίσεις και τις διάφορες τιμές ο ημέτερος βουλευτής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ως πρόεδρος της Βουλής πια. Επειδή τιμά τον τόπο που τον τιμά. Και για την μεγάλη, διαχρονική προσφορά του στον Νομό Καστοριάς, προφανώς. Την οποία -από κοινού με την αντίστοιχη προσφορά των άλλων βουλευτών του νομού (της Νέας Δημοκρατίας εννοείται)- εξαργυρώνει και πανηγυρίζει σύμπας ο καστοριανός λαός, από τότε που η κυβέρνηση άφησε στην άκρη τα μισόλογα και εξέπεμψε SOS.

Ανατρίχιασε η κοινή γνώμη στην είδηση ότι μόνο στην τελευταία διετία της κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατία, 707 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (μεταξύ αυτών και καστοριανές) χρηματοδοτήθηκαν με ποσά συνολικού ύψους 38.922.134 ευρώ. Για τον κοπανιστό αέρα και μόνο. Ποιος ξέρει άραγε πόσες δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες άλλα εκατομμύρια, διατέθηκαν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, και πόσα απ’ αυτά δόθηκαν με αδιαφανείς τρόπους και διαδικασίες στην Καστοριά. Επί ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας εννοείται. Γι’ αυτό η διαπίστωση ότι τιμάται με το υψηλό πολιτειακό αξίωμα ο βουλευτής Καστοριάς, που ωστόσο δεν δείχνει να καταβάλλει αποτελεσματική προσπάθεια προώθησης των ζητημάτων της εκλογικής του περιφέρειας, επιδεινώνει το αίσθημα της απόγνωσης.

Πρόλαβε βεβαίως η κυβέρνηση, πριν την μελαγχολική εμφάνισή της στην Θεσσαλονίκη το π. Σαββατοκύριακο, να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία οφειλών 6.000 εμπορικών εταιρειών που οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 150.000,00 ευρώ και μέχρι δεκάδες εκατομμύρια κάθε μια απ’ αυτές. Στις λίστες και τα σχετικά κατάστιχα, φιγούραραν αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Καστοριά (κυρίως γουνεμπορικές), που εμφανίζονται να οφείλουν πολλά εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο που παρά ταύτα, κανενός το αυτί δεν ίδρωσε από την απόφαση της κυβέρνησης, να ρίξει στον λάκκο των λεόντων της δημοσιότητας, ορισμένους από τους οφειλέτες του ελληνικού λαού, που αποτελούν μια από τις αιτίες της διαφθοράς και της κατάρρευσης.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν και μια απλή ανάγνωση των επωνυμιών των διαπομπευόμενων, οδηγεί στην διαπίστωση ότι οι επιχειρήσεις-οφειλέτες, αποτελούν βραχίονες του πολιτικού κατεστημένου της Καστοριάς. Επί ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας εννοείται. Προφανώς κάποιοι απ’ αυτούς σκόρπισαν δεκάδες εκατομμυρίων σε τσέπες επιτηδείων δεξιά και αριστερά, και όλα αυτά για το εφήμερο κέρδος, την πολιτική δόξα, την ισχύ ως αντιδάνειο της διαπλοκής.

Έτσι όμως οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, που όλοι οι Έλληνες κρυφά το βράδυ στην προσευχή τους παρακαλούν τον Ύψιστο να πετύχει (μηδέ του Αντωνίου Σαμαρά εξαιρουμένου, ώστε εξαντλημένο πολιτικά να τον διαδεχθεί στην συνέχεια στα έτοιμα και τα εύκολα), δεν μοιάζουν ούτε ειλικρινείς, ούτε πιστευτές, ούτε και αποτελεσματικές. Διότι, εκτός του ότι, και ο ίδιος εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του ελληνικού προβλήματος, το οποίο τον γέννησε και τον επέβαλε με δημοκρατικές διαδικασίες εννοείται, είναι αυτός, που πριν τις εκλογές του 2009 ταυτόχρονα ή διαδοχικά, εκστόμιζε μεγαλοστομίες όπως «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», «λεφτά υπάρχουν», αλλά και το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Και είναι αυτός, που δυο χρόνια μετά την εκλογή του, και την ανησυχητική τότε επιστροφή του ενός από τους βασικούς κλάδους της πολιτικής οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα, παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις, δεν έχει να δείξει κανένα απτό αποτέλεσμα. Δείχνει ανήμπορος να κόψει τον γόρδιο δεσμό της διαπλοκής. Και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε κοντά στο φάσμα της πτώχευσης.

Και ότι για να την αποφύγει -δηλαδή για να επιβιώσει το πολιτικό κατεστημένο, και να καμαρώνει στην συνέχεια για την σωτηρία του τόπου- ρίχνει στην μανιασμένη θάλασσα, αδιάφορα πρώτα τα γυναικόπαιδα και τα ασθενέστερα τμήματα του ελληνικού λαού, επιβάλλοντας ολοένα και περισσότερα μέτρα. Αφού απλώς, έχουν αρχίσει να χάνουν εντελώς το μέτρο. Τεκμήρια της νόσου της ελληνικής πολιτικής ζωής και της αναλγησίας των πολιτικών που δεν μπορούν (πραγματικά αδυνατούν) να αντιληφθούν ότι αυτή η φοβερή και πρωτόγνωρη κατάσταση, διαλύει την ελληνική κοινωνία.

Ύστερα απορεί κανείς, πώς και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός από αυτούς που οφείλουν τα χρέη στο Ελληνικό Δημόσιο. Προφανώς είναι και άλλοι συμπολίτες της Καστοριάς που αν δεν πίνουν ακόμη, αποδεδειγμένα έπιναν στην υγειά των κορόϊδων. Και πώς να είναι αντίθετα όταν το κουβάρι έχει πάντοτε δύο άκρες; Μια στην Καστοριά, και μια σε ανάκτορα παντός τύπου. Όπου οι διάφοροι μαθαίνουν γράμματα. Γράμματα σπουδάγματα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Σεπτεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 607

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ